AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'nin bütün vatandaşları, ülkenin kaderine sahip çıkacak.

16.08.2016 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, " Suriye'nin bütün vatandaşları, ülkenin kaderine sahip çıkacak. Yani mezhep esasına dayalı bir yönetim dayatılmayacak. Bütün bunlar olduktan sonra çözüm olmaması için hiçbir neden yok." dedi.

Başbakan Yıldırım, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, Suriye'deki gelişmelere de değindi.

Yıldırım, "Suriye'de 500 bin insan ölecek, 'orası senin olsun, burası benim olsun', 3 milyon insan Türkiye'ye gelecek, kılınızı kıpırdatmayacaksınız, ondan sonra da 'dünyayı adil bir şekilde yönetiyoruz' diyeceksiniz. Olmaz böyle birşey." diye konuştu.

Türkiye'nin bölgeyle ilgili sorumluluğuna işaret eden Yıldırım, bu sorumluluğun gereğini yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Yıldırım, İsrail ve Rusya'da ilişkileri nasıl normalleştirdilerse, sorunları çözdülerse Suriye, Irak'ta da sorunları çözeceklerini belirtti.

-"Kim kimin malını veriyor kardeşim?"

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nasıl çözeceğiz? İki tane önemli şartımız var: Biri Türkiye'nin toprak bütünlüğü, Suriye'nin toprak bütünlüğü korunacak. Öyle 'batıyı sana vereyim, güneyi sana vereyim, doğuda Kürtlere vereyim', öyle bir şey yok. Kim kimin malını veriyor kardeşim? Kimin malını kime veriyorsun? Geç bunları. 'Biz buraya Kürt devleti uyduralım, böylece Türkiye ile Ortadoğu arasında bir Kürt oluşumu meydana gelsin...' Bu düşüncelerle bu bölgenin sorunları çözülmez. Bu bölgenin sorunlarını en iyi bilen, bölgenin ülkeleridir. Dolayısıyla İran, Türkiye bu bölgeyi en iyi bilen ülkelerdir, soruna en iyi çözümü de bu ülkeler getirecektir. ABD, Rusya, diğer koalisyon güçleri gerçekte çözüm istiyorlarsa çözüm mutlaka sağlanacak.

Suriye'nin toprak bütünlüğü korunacak, Suriye'nin bütün vatandaşları, Arap'ı, Kürt'ü, Nusayrisi, Şiisi, Sünnisi, ülkenin kaderine sahip çıkacak. Yani mezhep esasına dayalı bir yönetim dayatılmayacak. Bütün bunlar olduktan sonra çözüm olmaması için hiçbir neden yok. Bunun için Türkiye, gereken bütün çalışmaları diğer paydaşlarıyla birlikte yapıyor, yapmaya devam edecek. Eminim ki önümüzdeki aylarda bu konuda kayda değer bir gelişmeyi hep beraber yaşayacağız. "

-"Adım bile..."

Başbakan Yıldırım, bugün Nevşehir'de Hacıbektaş Veli'yi anma toplantıları olduğunu anımsatarak, Anadolu erenlerinden Hacıbektaş Veli'nin kardeşliği, birliği, beraberliği ömrü boyunca söylediğini, milletin birbiriyle mezhep, düşünce, inanç farkı olmadan kucaklaşmasını sağladığını belirtti.

Alevilere selam gönderen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Alevi, Sünni hep bir, kardeşiz. Kavga edecek hiçbir şeyimiz yok. Paylaşacak çok şeyimiz var. Alevi ve Sünnilerin bir arada, kardeşçe, dostça yaşadığı bir ilden geliyorum. Çocukluğum oradan geçti. Adım bile Alevi kardeşlerimiz tarafından konulan bir addır. Her zaman, bu ülkenin her vatandaşını, Alevisi, Sünnisini birinci sınıf vatandaş olarak görmüş, ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde herkesin canla başla çalıştığına şahit olan birisiyim. Bizi mezhep farklılıklarıyla, ideolojik farklılıklarla, bölgesel farklılıklarla birbirimize düşürmeye çalışanlar, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da asla ve asla başarılı olamayacaklar. Bundan herkes emin olabilir. Zaman zaman Sivas olaylarında, Başbağlar'da, Çorum'da, Maraş'ta bu ve buna benzer bizi birbirimize düşürmeye gayret eden girişimler oldu ama her seferinde milletin sağduyusu galip geldi, kardeşlik asla bozulmadı. Bundan sonra da bozulmayacak."

Yıldırım, Nevşehir'deki etkinliklere hükümeti temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katıldığını dile getirdi.

-"Sadece köprü değil, sanat eseri"

Bartın, Amasra, Kurucaşile'de meydana gelen sel felaketinde büyük maddi zararlar olduğunu anımsatan Yıldırım, bütün vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulundu. Yıldırım, her türlü hasar ve zararın eksiksiz giderileceğini belirtti.

Yıldırım, 30 Haziran'da Osmangazi Köprüsü'nü açtıklarını anımsatarak, 26 Ağustos'ta büyük zafer gönünde "boğazın üçüncü incisini, gerdanlığını" hizmete açacaklarını söyledi. Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hayırlı olmasını temenni ederek, bu köprünün de AK Parti iktidarının bir eseri, mührü olduğunu anlattı. Yıldırım, köprünün, dünyanın en geniş asma köprüsü, kuleler arası açıklığı en fazla olan boğazdaki üçüncü köprü, kule yüksekliği açısından da dünyanın en yüksek kulesine sahip olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Sadece bir köprü değil, bir sanat eseri. Sadece köprüyü açmıyoruz, 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş 217 kilometre de otoyol açıyoruz. Böylece İstanbul'un bütün ağır vasıtaları Yavuz Sultan Selim'den geçecek. Yavuz da 8 yılda Osmanlı'nın en çok işini yapan padişahtır. Osmanlı arazisini 2,5 kat artırmıştır. Onun için Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.

Bitmedi, 20 Aralık'ta iki katlı, arabalar için Avrasya tünelini açıyoruz. Sarayburnu ile Haydarpaşa arası sadece 2 dakika. 2 saat yok, 2 dakika, pat Sarayburnu'na geliyorsun, denizin 108 metre derininden bir de bakıyorsun Haydarpaşa'da. Fatih, 1453'te gemileri karadan Haliç'e indirdi ama onun torunları geri durur mu, Tayyip Erdoğan ve arkadaşları denizin altından arabaları ve trenleri getirdi. Bize de yakışan budur. Fatih'in torunlarına yakışan da budur. Milletimize hayırlı olsun."

Yıldırım, Süper Kupa'yı kazanması dolayısıyla Galatasaray'ı, iyi oynadığı için de Beşiktaş'ı tebrik ederek, bütün takımlara yeni dönemde başarılar diledi. Yıldırım, olimpiyat oyunlarında çeyrek finale çıkan kadın basketbol milli takımını, güreşte gümüş madalya alan Rıza Kayaalp'i de tebrik etti.

Milletvekillerine güzel bir hafta dileyen Yıldırım, "Bu hafta sıkı çalışırsak ondan sonra sizlere de güzel süprizlerimiz var." dedi.

-"200 milyon lira birikti"

Konuşmasının ardından Yıldırım'a, AK Parti grubu tarafından 15 Temmuz dayanışma kampanyası çerçevesinde toplanan 1 milyon liranın, sembolik yardım çeki Grup Başkanvekilleri Naci Bostancı, Mustafa Elitaş, İlknur İnceöz ve Mehmet Muş tarafından verildi.

Hükümet olarak şehit yakınları ve gaziler için gereken her şeyi yaptıklarının altını çizen Yıldırım, "Hiçbir eksikleri yok ama vatandaşlar bize sitem etti. 'Siz yapıyorsunuz da biz niye yapmayalım. Biz de katılmak istiyoruz, biz de yardım etmek istiyoruz, bizim de çorbada bir tuzumuz olsun.' dediler. Onun için biliyorsunuz bir kampanya açıldı. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ile onların katılım bankaları hesap açtılar ve kampanya devam ediyor." dedi.

Yıldırım, "15 Temmuz Dayanışma Kampanyası" çerçevesinde, üç bankada açılan hesaplarda şu ana kadar yaklaşık 200 milyon TL biriktiğini bildirerek, kampanyanın bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Vatandaşların isterlerse bu kampanyaya katılmaya devam edebileceklerini ifade eden Yıldırım, bu anlamlı kampanyaya yaptıkları katkıdan dolayı AK Parti Grubu'na teşekkür etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement