AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan: (1) "Soma için toplanan 46,5 milyon nakdi yardım, hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine 154 bin 450 TL olarak paylaştırılacak; ayrıca her aile için ikişer konut yaptırılacak" "Yardım kampanyası bugün itibariyle sonlandırıldı" "Bizim iftarlarımız çok lüks yerlerde, çok lüks şekilde yapılıyor gibi bir iftira. Çünkü kılavuzu karga olanın malum hali. Bunlar da böyle" "Bizim iftarlarımızı görmek istiyorsan, çok merak ediyorsan Yozgat'ta, Erbağ'da nasıl iftar yaptık, şöyle bir araştırır, sorarsın.

15.07.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma için toplanan 46,5 milyon nakdi yardımın, hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine 154 bin 450 TL olarak paylaştırılacağını; ayrıca her aile için ikişer konut yaptırılacağını söyledi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti Grubu'nun TBMM'de yaz sıcağına aldırmadan, tatil rehavetine girmeden hatta Ramazan ayı ve orucun tatlı meşakkatini de omuzlayarak tam kadro halinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

3 Kasım 2002'den itibaren Meclis çalışmalarına ayrı bir tempo, ayrı bir soluk getirdiklerini belirten Erdoğan, "TBMM'nin üstüne çökmüş atalet ve rehavet bulutlarını dağıttık. 12 yıl boyunca Meclis'i en verimli şekilde çalıştırmanın gayreti içinde olduk" dedi.

Kendilerinden önce bazen aylarca Bakanlar Kurulu'nun toplanamadığını, Başbakan ve bakanların dahi düzenli olarak bir araya gelip ülkenin sorunlarını istişare edemediklerini, sorunlara çözüm üretemediklerini ifade eden Erdoğan, "Hükümet görevini devraldığımız günden bu yana birkaç zorunlu istisna dışında her iki haftada bir Bakanlar Kurulu'nu düzenli olarak topladık, düzenli olarak çalıştırdık. Hükümette bunu yaparken AK Parti Grubu olarak TBMM'yi de önceki tüm dönemlerden farklı, çok yoğun, verimli şekilde çalıştırdık. Aciliyet arz eden tasarı ve teklifleri bitirmeden milletimizin acil olarak beklediği yasaları çıkarmadan Meclis'i tatile çıkarmadık" diye konuştu.

Bu yıl da çok önem yasalar için Meclis'i açık tutmaya, çalıştırmaya devam ettiklerini söyleyen Erdoğan, geçen hafta Terörün Sonlandırılması ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine ilişkin kanunun çıkarılarak çözüm süreci yolunda ileri bir safhaya geçildiğini dile getirdi.

Bugün de çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Genel Kurul'da görüşülmesine başlanacağını bildiren Erdoğan, "Bu hafta ve önümüzdeki hafta yoğun şekilde çalışarak Ramazan Bayramı öncesinde bu kanun tasarısını çıkaracak ve Meclis'i tatile sokmuş olacağız" dedi.

-Soma düzenlemeleri

Tasarının ön önemli düzenlemelerinden birinin Soma'da meydana gelen kazada hayatını kaybeden 301 madencinin yakınları için getirilen düzenleme olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Soma'da meydana gelen elim kazanın ardından devletimiz bütün imkanlarını seferber etti. Milletimiz de gerçekten örnek bir dayanışma sergiledi. Şu an itibariyle hayatını kaybeden 301 madencimizden 234'ünün yakınlarına aylık bağlanma işlemleri SGK tarafından yapıldı. 67 şehit madencimizin yakınları mevcut yasadan dolayı bu haktan istifade edemiyordu, şimdi bu kanun değişikliğiyle 67 madencimizin yakınlarına da aylık bağlanma imkanı getiriyoruz. Ayrıca bu tasarıyla Soma'da hayatını kaybeden madenci şehitlerimizin SGK'ya olan her türlü borçlarını siliyoruz. Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartını kaldırıyoruz. Aylık bağlanacak anne ve babalar için muhtaçlık kriterini de kaldırıyoruz. Şehit madencilerimizin bir yakınının kamuda istihdamını sağlıyoruz.

Bütün bunların yanında kazanın meydana geldiği Eynez işletmesinde şehit olan 301 madencimizin 630 yakınına ve halen o işletmenin sigortalısı olan 2 bin 640 madencimize, 6 ay boyunca son aldıkları net ücretleri kadar ücret, bu hafta içinde İş-Kur tarafından ödenmeye başlıyor.

Soma bölgesinde bulunan ve faaliyetleri Çalışma Bakanlığımızca durdurulan Eynez, Atabacası ve Işıklar maden işletmelerinde çalışan toplam 5 bin 522 madencimize 3 ay boyunca işverenin ödeyemediği ücretleri İş-Kur tarafından ödenecektir.

Bu tasarıyla, madenlerde çalışan kardeşlerimiz için de önemli düzenlemeler getiriyoruz. Türkiye genelinde madencilerimize asgari ücretin iki katından az ücret ödenemeyecek. Madencilerimize yer altında çalışmadıkları resmi tatil, hafta tatili, izin ile eğitim ve kurs süreleri için de yıpranma payı veriyoruz. Madencilerimiz için 55 olan emeklilik yaşını tasarıyla 50'ye düşürüyoruz. Böylece madencilerimiz yıpranma hakkıyla birlikte 43 yaşında emekli olma imkanına kavuşuyor. Mevzuatımıza göre işe girdikten 6 ay sonra başlayan iş güvencesi madencilerimiz için işe girdikten itibaren başlayacak. Maden işçilerimize fazla çalışma yaptırılamayacak. Zorunlu nedenlerle ve olağanüstü hallerde fazla çalışma yaptırılırsa mesai ücretleri yüzde 100 artırılarak ödenecek. Madencilerimizin İş Kanunu'nda ücretli izin sürelerini de bu tasarıyla 4'er gün artırıyoruz.

Milletçe hepimizi hüzne boğan facianın üzerinden 2 ay gibi bir süre geçti. Soma'da ciddi bir milli dayanışma örneğine tanık olduk. İnsanımızın hayırseverliği sayesinde yardım hesabında toplanan miktar dün itibariyle 46,5 milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Nakdi yardımlar içerisinde 16,8 milyon TL'lik yardım miktarı ile en büyük katkıyı yapan TOBB'a teşekkür ediyorum.

Nakdi yardıma ek olarak hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine muhafaza edebilmek ve hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabilmek için birer konut bağışlayan yani toplamda 301 konut bağışlayan Doğuş Holding'e, ayrıca ikinci bir 301 konut için de Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'na da huzurlarınızda şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.

Bu elim olayda hayatını kaybeden kardeşlerimiz geride bize emanet olarak 434 evlat bıraktılar. Bunlar arasında eğitim çağında olan veya gelecekte eğitim alacak olan, yeni doğanlar da dahil 389 çocuğumuz ve gencimiz bulunuyor. Bu çocuklarımıza eğitim hayatları boyunca burs sağlama vaadinde bulunan vakıf ve derneklerimize de teşekkür ediyoruz."

-Nakdi yardım ailelere dağıtılacak

Erdoğan, AFAD koordinasyonunda toplanan yardımların nasıl dağıtılacağını da karara bağladıklarını belirterek, nakit yardım hesaplarında toplanan 46,5 milyon lirayı, hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine 154 bin 450 TL olarak paylaştırılacağını bildirdi.

Erdoğan, yakınlarını kaybeden her bir aileye bu ödemenin yapılacağını ve ikişer adet konut yaptırılacağını söyledi.

Konutların, içerisinde cami, okul, park bulunan siteler şeklinde tasarlandığını ifade eden Erdoğan, konutları Doğuş Holding'in bizzat, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nın ise TOKİ  aracılılığı ile yaptıracağını söyledi.

389 çocuğa eğitim hayatları boyunca Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda vakıf ve derneklerin burs sağlayacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bu çocuklara ihtiyaç halinde burs ve yurt konusunda öncelik tanıyacağını; Soma'daki gençler için çok sayıda imkanı bulunan, tam teşekküllü bir gençlik merkezi inşa edeceğini bildirdi.

Yardım kampanyasının bugün itibariyle sonlandırıldığını bildiren Erdoğan, "Mahzunların yaralarının sarılması için bağış yapan, desteğini esirgemeyen tüm işadamı, sanayicilerimiz ile vakıflarımız başta olmak üzere hayırsever kurum, kuruluş ve bilhassa vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Allah bizi bir daha böyle acı bir imtihan ile imtihan etmesin. Şehitlerimizi minnetle yad ediyor, acılı ailelerine tekrar sabır diliyorum" dedi.

-"Teşebbüs ettiğin o yolculuğa yakışmaz"

Meclis ve hükümet çalışmaları hızla devam ederken mitingleri de yoğun şekilde sürdürdüklerini belirten Erdoğan, 5 Temmuz'da Samsun'dan ilk adımı attıklarını, ardından Erzurum, Denizli, Tokat, Yozgat mitinglerini yaptıklarını, akşamları da geniş katılımlı iftarlarda vatandaşlarla buluştuklarını anımsattı.

"Maalesef diğer adaylardan bir tanesinin şu ifadesi bizi üzmüştür:  Bizim iftarlarımız çok lüks yerlerde, çok lüks şekilde yapılıyor gibi bir iftira. Çünkü kılavuzu karga olanın malum hali? Bunlar da böyle" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Bursa'da çok lüks iftar yapılmış gibi bir iftira. Bizim iftarlarımızı görmek istiyorsan, çok merak ediyorsan Yozgat'ta, Erbağ'da nasıl iftar yaptık, şöyle bir araştırır, sorarsın. Bu işleri de öğren, siyaset biraz öyle duyma haberlerle olmuyor. Biz bu işlere çok alışmışız. Biz monşerlikten gelmedik, biz bu halkın içinden geldik, bizim böyle bir farkımız var. Biz, hayatı böyle yaşadık, böyle yaşıyoruz, böyle yaşamaktan da hiçbir zaman kaçınmadık. Onun için bu tür doğru olmayan ifadeleri kullanmak şu anda teşebbüs ettiğin o yolculuğa yakışmaz. Burada dürüst olmak her zaman ideal olanıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi vizyon belgesini açıkladıklarını, Antalya ve Şanlıurfa'da hem miting yaptıklarını hem de iftarlarda halkla kucaklaştıklarını belirten Erdoğan, "Antalya'da 15 bine yakın kişiyle iftar yaptık, denildiği gibi bir anlayışla değil. Halkın içinde, halkla beraber ve hepimizin birlikte iftarını yaptığı bir akşamdı. Şanlıurfa'da yine aynı şekilde. Bunları takip etmek gerekir, takip etmeden bu olmaz" dedi.

Bu akşam AK Parti Genel Merkezi'nde geleneksel hale gelen büyükelçilerle iftar buluşmasını gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, yarın Sakarya, sonra Tekirdağ, daha sonra Bursa mitinglerini yapacaklarını söyleyerek, "Bayrama kadar her gün bir miting, bayramın ardından her gün iki mitingle bu süreci inşallah sürdüreceğiz ve tamamlamış olacağız" diye konuştu.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement