AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (5) "Filosunu yenilemek amacıyla eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere, geminin hurda değeri kadar ilave bir hibe desteği sağlayacağız. Bu uygulama ile bir milyar liralık ilave destek sağlayarak, 5 milyar liralık projeye teminat vermiş olacağız" "Turizm sektörüne çok önemli müjdeleri cuma günü vereceğiz.

27.01.2015 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Filosunu yenilemek amacıyla eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere, geminin hurda değeri kadar ilave bir hibe desteği sağlayacağız. Bu uygulama ile bir milyar liralık ilave destek sağlayarak, 5 milyar liralık projeye teminat vermiş olacağız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir taraftan yurtıdışı temaslar ve yurtiçinde vatandaşlarla buluştuklarını diğer taraftan ise Ankara'da fitne odakları ile mücadele dışında, ekonomik ve sosyal hamlelere devam ettiklerini belirterek, "Sektörel dönüşüm programları çerçevesinde, yarın 25 sektörel dönüşüm programının insan ve sosyal odaklı son 7 eylem alanını ilan edeceğiz. Onlar bu karanlık yolda devam ederken biz Türkiye'nin geleceğini yapısal reformlarla aydınlatma konusundaki kararlı yürüyüşümüzü devam ettireceğiz" dedi.

Geçen hafta şeffaflık paketini açıkladıklarını, bu konudaki çalışmaları sürdürdüklerini anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İlgili bütün taraflarla görüşerek, Türkiye'de hukuk devletinin ve her bir sürecin en şeffaf şekilde yürümesi için 12 yıldır sürdürdüğümüz çabaları bundan sonra da artırarak devam ettirmeye kararlıyız. 2015 kamu yatırım programını ilan ettik. 53 milyar liralık bu yatırım programında, yüzde 27.1 ile ulaştırma, yüzde 19 ile eğitim, yüzde 12.8 ile tarım ön sıralarda. Bilim, teknoloji ve ar-ge çalışmalarını bu yatırım programlarında öne alacağız. Her grupta artık bazı müjdeleri paylaşmak gelenek haline geldi. Yine burada değişik toplum kesimlerimize, vatandaşlarımızın her birine değişim müjdelerimiz olacak. Geçen grup toplantısında ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması hususunda çalışan kadınlarımıza ve özellikle de yeni anne olmuş hanım vatandaşlarımıza müjdeler vermiştik. Yine geçen grup toplantısı sonrasında esnaflarımızla buluştuk ve esnaflarımıza dönük çok önemli müjdeleri kendileri ile paylaştık. Zaten Halk Bankası kredilerinin yüzde 50'si hibe. Devrim mahiyetinde bir adım atıyoruz, kaybolmaya yüz tutmuş meslek alanlarında krediyi faizsiz kılıyoruz. Sıfır faizle esnaflarımıza yaklaşık 75 alanda kredi vereceğiz.

3 yıllık ustalık belgesine sahip olup yeni işyeri açan bütün esnaflara sıfır faizle kredi veriyoruz. İşte bereketlenen Türkiye bu. Düşünün biz iktidara gelmeden hemen önce, esnaflar Başbakanlık önünde yazar kasa fırlatıyorlardı. Onların iktidarlarında oydu. Şimdi ise binlerce esnafımız Ankara'da salonları doldurup hükümetimize teşekkür mesajları ilettiler, biz de onlarla müjdelerimizi paylaştık. Faizlerin sübvansiyonu konusunda 600 milyon lira kaynak ayırdık, bunu 750 milyon liraya çıkardık. Bu 12-13 milyar dolarlık bir kredi hacminin esnaflarımızca kullanılması anlamına geliyor. Ayrıca Genel Kurul'da kabul ettiğimiz Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'la esnaflarımıza çok önemli katkılar sağladık. Bundan sonra herhangi bir alışveriş merkezi açıldığında bunun yüzde 5'i esnaflara ayrılacak, raiç bedelin dörtte biri kadar kira karşılığında ayrılacak. İsteriz ki büyük alışveriş merkezleri, esnaf geleneğimizi boğan, tehdit altına alan yeni büyük binalar haline dönüşmesin, her yerde esnaflarımız kendi mesleklerini sürdürme imkanını devam ettirsinler.

Yine esnaflarımız dışında özellikle tarım alanında Tekirdağ ziyaretimizde bazı müjdeleri paylaşmıştık. Şimdi bir liste halinde, sadece Tekirdağ'da paylaştıklarımızı değil, yeni unsurlarla bu müjdeleri sizlere iletmek istiyorum. Tekirdağ'da pirincin KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e düşürme kararımızı açıklamıştık. Dün Bakanlar Kurulu kararıyla bunu uygulamaya geçiriyoruz. Soya ve kanolada, sözleşmeli üretime yönelik 2014 yılında başlattığımız dönüm başına 10 TL ilave desteği bu sene 15 liraya çıkartıyoruz, ayçiçeğini de bu destek kapsamına alıyoruz. Mazot ve gübre desteğini artırıyoruz. Bu sene mazot desteğini yüzde 5, gübre desteğini yüzde 10 artırıyoruz. İlk defa bizim dönemimizde başlatılan sertifikalı fidan hibe desteğini bu sene yüzde 50 daha artırıyoruz. İyi tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri, itrı ve tıbbi bitki üretim yapan çiftçilerimize dönüm başına 100 TL destek veriyoruz. Kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulyeye verdiğimiz prim desteğini bu sene yüzde 100 artırıyoruz."

Başbakan Davutoğlu, iktidarları döneminde başlatılan sertifikalı tohum kullanım desteğini de bu sene artırdıklarını ifade ederek, "Kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulyede yüzde 20, buğdayda yüzde 13, arpada yüzde 42, yoncada yüzde 25, korunga ve fidede ise yüzde 40 artırıyoruz. Meyve üreticilerimize sağladığımız fide desteğini, sanayi ve ihracata yönelik yeni çeşitlerde yüzde 50 artırıyoruz. 42 ilimize IPARD hibe fonu kapsamında 3 milyar TL kaynak aktardık ve vatandaşlarımız bunları kullanmaya devam etti. Önümüzdeki dönemde, gelecek 5 yıl için 3 milyar lira daha kaynak aktarmaya karar verdik. Süt ve et üreten işletmelere yatırımda hibe oranını yüzde 70'e çıkartıyoruz. Arıcılık, seracılık, yerel tarım gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı yatırımlarında yüzde 50 olan hibe oranını yüzde 65'e çıkarıyoruz. Belediyeler, il ile özel idareleri ve organize tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını yüzde 100 hibe ile destek kapsamına alıyoruz. Tarımda büyük bir hamlenin yeniden başlaması için çaba sarfediyoruz" diye konuştu.

"Mektupta, tarım desteklerinin tamamıyla kaldırılacağına dair ifadeler vardı"

Başbakan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu söylediğini ifade ederek, onların iktidarında iki MHP'li bakan ve Kemal Derviş imzasıyla Dünya Bankası'na yazılan bir mektup olduğunu söyledi. Bu mektupta, tarım desteklerinin tamamıyla kaldırılacağına ve durdurulacağına dair ifadeler olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Onların iktidarları döneminde tarımın hali budur. Tarım destekleri yok mesafesine inmiştir. Ayrıca, tarımsal gayri safi yurt içi hasıla, MHP iktidarında 33.8 milyar dolardan yüzde 34 azalarak 23.7 milyar dolara düşmüştür. Biz aldığımızda 23.7 milyar dolar idi, bizim dönemimizde 61.8 milyar dolara çıktı. İşte aradaki fark bu" dedi.

MHP iktidarında, gayri safi milli hasıladaki payı itibariyle de tarımsal kişi başına düşen milli gelirin bin 450 dolardan bin 64 dolara düşürüldüğünü belirten Davutoğlu, AK Parti iktidarında ise Türkiye'nin en fazla tarım üretimi gerçekleştiren dördüncü ülke konumundan birinci ülke konuma geldiğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, gelecek dönemde çiftçilere dönük müjdelerinin devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bütün bu ürünlerde ve diğer kapsamlarda çiftçilerimizin geleceği anlamında hangi adımlar atılması gerekiyorsa, bunları da atmaya kararlıyız. Bugün tarım ve esnaf kesimi dışında önemli bir müjdemiz de denizcilik sektörüne. Denizcilik sektörüne yönelik hazırladığımız iki yeni önemli desteği sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu desteklerle deniz ticaret filomuzu güçlendirmeyi, navlun bağımlılığımızı azaltmayı ve ihracata yönelik gemi inşasını arttırmayı planlıyoruz. Akdeniz ve Karadeniz'de kıyısal taşımacılıkta kullanılan koster tipi gemilerde bir zamanlar ticari hakimiyet kurmuş, çok önemli bir aşamaya gelmiştik. Ancak filomuzdaki 235 adet kosterin yaş ortalaması 28'e yükseldi ve bu gemiler ekonomik ömrünü tamamladı. Denizciliğin kobileri niteliğindeki koster işletmeciliğini teşvik etmek amacıyla, hurda desteği verme kararı aldık. Buna göre, filosunu yenilemek amacıyla eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere, geminin hurda değeri kadar ilave bir hibe desteği sağlayacağız. Gemi sanayimizin ihracata yönelik almış olduğu siparişlerin teminat sorununu da kredi garanti fonu kefaletini devreye sokarak çözeceğiz. Bu uygulama ile bir milyar liralık ilave destek sağlayarak, 5 milyar liralık projeye teminat vermiş olacağız.

Bakanlar Kurulu'nda her hafta bir sektörü özellikle mercek altına alıyor, onun üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde de iki sektörümüzle ilgili çok özel çalışma yapma kararı aldık. Bugün öğleden sonra inşaat sektörünün bütün önemli firmaları ile biraraya geleceğiz. Önü açık olarak inşaat sektörümüzün sorunlarını tartışacağız, ne ihtiyaç varsa ki inşaat sektörü lokomotif sektörlerimizdendir. İstihdam konusunda ne ihtiyaç varsa onları, onlarla birlikte görüşecek ve inşaat sektörü bağlamında atılacak adımları da kararlaştıracağız."

Turizm sektörüne müjdeler

Ahmet Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu'ndan sonra turizm sektörünün bazı temsilcileri ile biraraya geldiğini, cuma günü de turizm sektörünün önemli temsilcileri ile tekrar biraraya geleceğini söyledi.

Turizm sektörüne de çok önemli müjdeleri cuma günü vereceğini kaydeden Davutoğlu, "Özellikle Rusya'da yaşanan kriz, Avrupa'daki ekonomik daralma dolayısıyla turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi için alınacak tedbirler konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Aramızdaki fark bu. Onlar acaba Ankara'da hangi oyunlarla AK Parti'nin hızını kesebiliriz diye planlarken, biz Türkiye'nin her yerinde vatandaşlarımızı nasıl buluştururuz, aynı sembolleri, aynı ruhu, aynı dili nasıl geliştiririz, Avrupa'daki vatandaşlarımıza nasıl sahip çıkarız, AB ile ilişkilerimizi nasıl geliştiririz, dünyaya Türkiye'yi nasıl daha iyi anlatırız diye bir çaba içindeyiz. Ama en önemlisi de müjdeler veriyoruz. Onlar karar haberler veriyor, biz müjdeler veriyoruz. Onlar karanlık bir gelecek için oyunlar kuruyor, biz AK bir geleceğe AK Parti kadroları ile yürüyoruz. Haziran seçimleri yaklaştıkça bu oyunlar artacak. Biz bunları bilerek bu yola çıktık. Haziran seçimleri yaklaştıkça, onların kara planları çerçevesinde tezviratları, fitne çalışmaları artacak ve kendi aralarında koalisyon kurarak AK Parti'yi bir şekilde başarımız kılmaya çalışacaklar. Biz de onlara inat birliğimizi ve beraberliğimizi koruyacağız. AK Parti'nin çelik yürekli grubu, önümüzdeki dönemde de destan yazmaya devam edecek. AK Parti teşkilatının Türkiye'nin her bir köşesine yayılmış o yiğit neferleri, şimdikinden daha fazla çalışacak. Onlar kara bir gelecek planlaması yaparken, AK bir geleceğe ak kadrolarla yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement