AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, pilotların en iyi, en modern uçaklarla eğitim uçuşu yapmaları konusunda alınabilecek her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını söyledi.

10.03.2015 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, pilotların en iyi, en modern uçaklarla eğitim uçuşu yapmaları konusunda alınabilecek her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını söyledi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Davutoğlu, Türkiye'de demokratikleşme paketlerini uygularken GAP Bölgesi'nde büyük yatırımlar yaptıklarını ve 41,2 milyar lira yatırım ödeneği ayırdıklarını, bunun 32,3 milyar lirasının 2008-2014 döneminde uygulandığını ve hayata geçtiğini anlattı. GAP Bölgesi yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payının kendilerinden önce yüzde 5 iken yüzde 10,5'e yükselttiklerini kaydeden Davutoğlu, 2002 yılında bütün GAP Bölgesi'nde 690 milyon dolar olan ihracatın 2014 yılında 9,3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Bölgedeki tüm illere hava ulaşımını sağladıklarını, 2003 yılı öncesinde 98 kilometre olan otoyol ağını 2015'te 291, 288 kilometre olan bölünmüş yol ağını ise 2 bin 172 kilometreye çıkardıklarını belirten Davutoğlu "Bu rakamlara olanların hayali bile yetişmez. Yeni teşvik sistemiyle son 2,5 yıl içinde 18,6 milyar liralık yeni yatırım için belge düzenledik. İşte bu rakamlar ortaya çıktığı için 6-7 Ekim olaylarıyla bu kalkınma hamleleri durdurulmak istendi. Ama ona inat bölgeye dönük olarak Mardin'den yeni GAP planımızı ilan ederek, bütün özel sektörümüzü de bu bölgeye davet ettik" dedi.

GAP 1. Eylem Planı uygulamaya başlanan 2008 yılından beri sağlanan ek istihdamın 500 bin kişiye ulaştığını, sulama ana kanal inşaatlarını yüzde 92'sini bitirdiklerini ve geri kalanının bitmek üzere olduğunu anlatan Davutoğlu "AK Parti söz verdi mi mutlaka yerine getirir. Bir plan ilan ettik mi o planı önümüze koyarız ve o planın her bir adımını önce millete, sonra Allah'a hesap vereceğimiz bir karne olarak görürüz" diye konuştu.

Davutoğlu, Pazar günü Mardin'de açıkladıkları 2. Eylem Planı ile 26,7 milyar lira kamu yatırım yapacaklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"GAP sadece Güneydoğu, sadece Türkiye'nin değil, bütün Ortadoğu hatta dünyanın en önemli kalkınma projesidir. Başarısı sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinin değil, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da kaderini değiştirecek bir projedir. 2. Eylem Planı'nda  651 bin hektar alanı sulamaya açacağız. Böylece toplamda bir milyon hektar alanı suya kavuşturmuş olacağız. Bütün Mezopotamya havzası, Fırat ve Dicle arası tekrar bereketli dönemlerine kavuşacak. 362 kilometre ana kanal tamamlayacağız. Seracılık, tohumculuk, basınçlı sulama ve yeni teknolojik sulama sisteminin geliştirilmesi, yerel ve geleneksel ürünlerin saptanması ve geliştirilmesi gibi alanlara öncelik vereceğiz. İhtiyaç duyulan illerde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kuracağız.  Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz, Ilısu Barajı'nı en kısa zamanda tamamlayacağız, Cizre Baraj ve HES'i özel sektör vasıtasıyla yapacağız. Mardin ve Şırnak doğalgaz boru hattı inşaatlarını tamamlayacağız. Benim özel önem verdiğim bir konu, GAP Bölgesi Turizm Master Planı'nda önerilen yeni projeleri hayata geçireceğiz. Bizde genellikle turizm kıyı turizmi olarak bilinirdi, son 12 yılda AK Parti bu anlayışı değiştirdi. Emin olun dünyanın kadim kültürler anlamında yaşayan en zengin şehirleri bizim GAP bölgemizdedir. Ama maalesef terör, güvenlik sorunları şu ana kadar GAP Bölgesi'nin Kapadokya, Ege, Antalya gibi çekim alanı haline gelmesini sağlayamamıştık.

14 Şubat'ta Giresun'da açıkladığımız DOKAP Eylem Planı'nda iki bin kilometrelik yayla yollarını gündeme almıştık. Karadeniz'i o güzel yaylalarını birbirine bağlayan yollar, emin olun dünyanın en güzel ekolojik turizm hattıdır. Aynı şekilde Hatay'dan, gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Van ve Diyarbakır'a ulaşan kuşak da dünyanın en kadim kültürlerinin yaşadığı, bütün medeniyetlerin beşiği olan  bölgedir. Ben ne zaman Mardin'e gitsem, emin olun bir hocanın huzurunda eğilmiş bir talebe gibi Mardin şehrinin önünde saatlerce tefekkür etsem az geliyor. Ne zaman Urfa'ya gitsem...Mardin'e çıkınız. İlk gittiğimde Kızıltepe'den Mardin'e çıkarken, Mezopatamya'ya bakan sanki uhrevi gözler gibi görmüştüm şehrin bütün o güzel yapılarını. Şanlıurfa'da peygamberler tarihi ve Hz. İbrahim'in mirası yanında olağanüstü zenginlikte bir kültürel mirası görürsünüz. Dünyanın en eski üniversitesinin kalıntılarını Harran'da gördüğünüzde oradan ayrılmak istemezsiniz. Biz bu güzel şehirlerimiz karşısında haddimizi bilir, onların huzurunda eğiliriz. Diyarbakır'ın Ulucamii'nden daha uhrevi bir mekan bulmak çok zordur. Aynen Mescidi Aksa, Mescidi Nebevi ve Bursa Ulucamii... Her zaman söylüyorum; bu Turizm Master Planı ile inşallah hem Batı'da yaşayan vatandaşlarımız Doğu'yu keşfedecek ve o güzellikleri... Görecekler ki Bursa Ulucami'ndeki manevi atmosfer ile Diyarbakır Ulucami'ndeki manevi atmosfer arasındaki hiçbir fark yoktur. Nasıl Bursa Ulu Cami, Diyarbakır Ulu Cami'nden ayrılamazsa, Bursalılar da Diyarbakırlılardan, Doğu da Batı'dan, Batı da Doğu'dan ayrılmayacak."

Davutoğlu, dünyanın kültür meraklısı bütün aydınları ve kanaat önderlerinin gelip Turizm Master Planı oluşumundan sonra kadim kentleri keşfedeceklerini söyledi.

"Yeni eğitim hamlesi..."

"GAP Bölgesi'nde okul öncesi ve eğitimde gerçek anlamda bir devrim adımı atmanın eşiğindeyiz" diyen Davutoğlu, okul öncesi, ilk ve ortaöğretimde 3 yılda 17 bin 64 yeni derslik yapacaklarını belirterek, her bir derslikte bundan sonra hem ders hem kardeşlik, barış, demokrasi ve tarihdaşlığın öğretileceğini söyledi. Yeni eğitim hamlesinin GAP Bölgesi'ne yeni zihniyeti beraberinde getireceğini kaydeden Davutoğlu, yatırım programı kapsamında 8 bin 750 kişilik yurt kapasitesine ulaşılacağını, böylece bölgedeki gençlerin herhangi bir yanlış ele geçmesinin önününe geçileceğini anlattı.

Davutoğlu, bölgede hastanelerde 8 bin 210 yeni yatak kapasitesi oluşturulacağına işaret ederek, Adıyaman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da birer, Gaziantep'te de iki bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi yapımını tamamlayacaklarını bildirdi. Davutoğlu, "Bizden önce tek ambulansın olduğu illerdi buralar. Şimdi onlarca helikopter, gerektiğinde helikopter ambulans bu illerimizin hizmetinde. 11 gençlik merkezini tamamlayacağız, 40 spor tesisini tamamlayacak ve mevcut tesisleri de modernize edeceğiz. Türkiye'nin 3. büyük asma köprüsü Nissibi Köprüsü'nü yakında açacağız. Muhtelif standartlarda yaklaşık bin 700 kilometre yol yapacağız, bu yolların 857 kilometresi bölünmüş yol olacak. İnşallah GAP 2. Eylem Planı sona erdiğinde bölgenin kaderi bir kez daha değişmiş olacak. GAP Bölgesi ekonomik olarak da Türkiye standartlarını yakalayacak, siyasi ve kültürel olarak da ülkemizin bütünleşmesi ekonomi üzerinden sağlanmış olacak. Bu çerçevede bütün iş dünyası ve yatırımcılarımızı bir kez daha  bölgeye yatırıma davet ediyorum. Bölgede terör eylemleri sona erdikçe, kamu düzeni sağlandıkça inşallah yeni bir dönemin işaretleri de görülecektir" dedi.

"Mazlumların yüz akı deyince dönmemek mümkün değil"

Davutoğlu, izleyici locasından seslenen bir kişinin kendisine mektup vermek istemesine "çıkarken inşallah" dedi. Davutoğlu, izleyicinin konuşmasını sürdürmesi üzerine, "Mazlumların yüz akı deyince dönmemek mümkün değil. Mazlumlara her zaman yüzümüz dönüktür" diyerek, korumalarından mektubu kendisine ulaştırmalarını istedi.

New York'tan önce Portekiz'e yaptığı ziyarete değinen Davutoğlu, hem ikili olarak ilişkilerin geliştirilmesi hem AB içinde ortak hareket etme hem de Afrika'da yapılacak yatırımlarda ortak hareket etme konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Portekiz'de 1982 yılında Asala Terör Örgütü tarafından şehit edilen Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay'ın anısına Lizbon'da dikilen anıtı da ziyaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, Asala terör örütü saldırılarında şehit olan tüm diplomatlara rahmet diledi. Davutoğlu, "Onların emaneti emanetimizdir, onların asil ve vakur mücadelesi her zaman yüreğimizde yaşayacak" ifadelerini kullandı.

Eğitim uçuşları sırasında şehit olan pilotlara da Allah'tan rahmet dileyen Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanı'nın kazalarla ilgili detaplı bilgi verdiğini söyledi. Kamuoyuna yansıtılan bazı bilgilerdeki eksiklikleri açık şekilde görme imkanı bulduklarını belirten Davutoğlu, "Her halukarda pilotlarımızın en iyi, en modern uçaklarla eğitim uçuşu yapmaları konusunda alınabilecek her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Bu uçakların bir kısmının zaten envanterden çıkışı önümüzdeki aylarda tamamlanacak, önceden planlamalarla. Diğerleri de eksikler tamamlanarak kademeli şekilde envanterden çıkartılacak" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement