AK Parti ve CHP Koalisyon Heyetlerinin Son İstikşafi Görüşmesi - Son Dakika
Politika

AK Parti ve CHP Koalisyon Heyetlerinin Son İstikşafi Görüşmesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Kuşkusuz uzlaşılan alanlar var. Kuşkusuz anlaşılamayan alanlar var. Anlaşılan kısımlar var. Çatışılan kısımlar var. Bunların değerlendirmesi ağırlığın nereye doğru kaydığı genel başkanımız ve partinin yetkili kurullarının karar vereceği bir alan” dedi.

03.08.2015 23:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kuşkusuz uzlaşılan alanlar var. Kuşkusuz anlaşılamayan alanlar var. Anlaşılan kısımlar var. Çatışılan kısımlar var. Bunların değerlendirmesi ağırlığın nereye doğru kaydığı genel başkanımız ve partinin yetkili kurullarının karar vereceği bir alan" dedi.

AK Parti ve CHP koalisyon heyetleri, son istikşafi toplantısını yapmak üzere Ankara Palas Devlet Konukevi'nde bir araya geldi. 7,5 saat süren görüşmenin ardından AK Parti heyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bir açıklama yaptı. Bugün itibariyle CHP ile başlayan istikşafi görüşmenin tamamlandığını belirten Çelik, "Biz AK Parti olarak CHP ile yapılacak bu istikşafi süreç için başlangıçta da kendi aramızda da yaklaşık 30-35 saatlik bir toplantı yaptık. Bu bizim heyet olarak aramızda yaptığımız değerlendirme toplantısı. 30 saate yakın bir süreyi de CHP ile ortaklaşa vermiş olduk. Dolayısıyla AK Parti heyetinin istikşafi süreci için harcadığı toplam süre, 60 saatten fazla olmuştur. Yoğun emek verdiğimiz bir süreç oldu. Bir toplantı hariç her bir toplantı 7-8 saat sürdü. Bize verilen çerçeve içerisinde üstünden geçmemiz gereken tüm konu başlıklarını tamamladık. Dolayısıyla heyetler olarak genel başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili kurumlarına gerekli sunumu yapacak durumu geldik. Bugünkü toplantının da sonuçlarını anlaşılan konular, anlaşılmayan konular genel başkanların takdirine bırakacak konular şekilde 3 aşamada hazırlığını tamamlayacağız. Toplam bu görüşmeleri bu çerçevede genel başkanımıza ve partimizin yetkili kurumuna sunacağız. Sonuçta genel başkanımız ile birlikte partimizin yetkili kurumları karar verecekler. Eğer bir koalisyon müzakeresine geçilmesi için bu ön görüşme sürecinde yeterli ve tatminkar bir uzlaşma alanı ortaya çıktığı kanaatine varılırsa o zaman görüşme aşamasına geçilecek. Eğer tersi bir kanaat olursa süreç burada sona erecek. Tabii ki genel başkanımızın Sayın Kılıçdaroğlu ile ve diğer genel başkanlarla takdirleri olursa görüşme trafiği olabilir diye konuşulmuştur CHP'nin ziyaretlerinde kendi verecekleri bir karardır" şeklinde konuştu.

"BÜTÜN BU SONUÇLARI GENEL BAŞKANLARIMIZA ARZ EDECEĞİZ"

"Bizim açımızdan bizim heyetimize verilen süreç sona ermiştir" diyen Çelik, şunları kaydetti:

"Bütün bu çalışma boyunca CHP heyeti ile birlikte karşılıklı nezaket içerisinde her konunun görüşüldüğü eleştirilerin değerlendirmelerin açıkça yapıldığı, çok açık bir dilin kullanıldığı, tüm bunların yapılırken de gerekli nezaketin sevgi ve saygı ortamının azami bir şekilde korunduğu bir süreç yaşadık. Netice itibariyle bu çalışma sağlıklı biçimde gerçekleşti. Bütün noktaları uzlaşabileceğimiz noktaları, mesafe alabileceğimiz noktaları çatıştığımız noktaları anlaşamadığımız tüm noktaları anlaşmamızın mümkün olmadığı noktaları hep beraber görmüş olduk. Bütün bu sonuçları genel başkanlarımıza arz edeceğiz. Biz genel başkanımıza bu bilgilere vereceğiz. Kendisi partinin yetkili kurumları ile bunları değerlendireceğini söylemişti. O süreç şu andan itibaren kendisinin takdir ettiği bir takvim içerisinde gerçekleşecektir. Bu bakımdan bu çalışma gerçekleşirken gösterilen karışıklı nezaket ve birbirlerinin pozisyonları bakımından heyetlerin gösterdiği çalışma takdire şayandır. Bu bakımdan gösterilen nezaket için ve karışıklı anlayış için CHP heyeti adına da bu istikşafi görüşmeler üzerindeki tutumları için teşekkür ediyoruz. Bundan sonrasında süreç dediğim gibi ilerleyecektir. Bu aşamada süreç tamamlanmıştır."

"BİZ YARINDAN İTİBAREN HAZIR OLURUZ SUNUM YAPMAYA"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çelik, AK Parti'nin iç değerlendirmesinin ne zaman tamamlanacağının ve liderlerin ne zaman bir araya geleceğinin sorulması üzerine, "Biz yarından itibaren hazır oluruz sunum yapmaya ama takvimi kendisi partinin yetkili kurullarını toplayarak bu kanaati alacağını söylemişti. Dolayısıyla kendisinin takvimine bağlı olarak bu açıklanır zaten kendisi tarafından. Biz gün aşırı toplantı yapma trafiğimizi de bu şekilde koymuştuk. Hem bir sonraki toplantıya hazırlanma hem de o yaptığımız toplantının sonuçlarını çıkarma şeklinde. Dış politikayı konuştuk, iç güvenlik ve dış güvenlik meselelerini konuştuk ve eğitim meselelerini konuştuk. Bu gündemlerin her biri iki parti arasında uzun zamandır ciddi ve sert tartışmalara konu olan gündemler. O bakımdan bütün ince ayrıntılarına kadar bakmamız gerekiyordu. Karşılıklı görüşlere çeşitli olaylar üzerinden süreçler üzerinden, ilkeler ve prensipler üzerinden ortaya koyduk. Biz bunun sonuçlarını da yarına hazırlamış oluruz. Nasıl bir tablonun ortaya çıktığını. Aralarda kısa bilgiler verebilmiştik mesaisinin uygunluğuna göre Başbakanımıza, Genel Başkanımıza. Dolayısıyla onun uygun göreceği bir takvim içerisinde bu sunumu yapacağız. Karar süreci o şekilde şekillenecek" ifadelerini kullandı.

"AĞIRLIĞIN NEREYE DOĞRU KAYDIĞI GENEL BAŞKANIMIZ VE PARTİNİN YETKİLİ KURULLARININ KARAR VERECEĞİ BİR ALAN"

"Nihai aşamada bir uzlaşma alanı var mı" sorusuna Çelik, "O genel başkanların ve yetkili kurulların karar vereceği alan. Kuşkusuz uzlaşılan alanlar var. Kuşkusuz anlaşılamayan alanlar var. Anlaşılan kısımlar var. Çatışılan kısımlar var. Bunların değerlendirmesi ağırlığın nereye doğru kaydığı genel başkanımız ve partinin yetkili kurullarının karar vereceği bir alan. Bizim heyetimiz sonuca karar vermek üzere kurulmuş bir heyet değil. Bizim heyetimiz bu çalışmayı yapmak üzere kurulmuş o başka değerlendirme konusu" karşılığını verdi.

"BİZ OBJEKTİF BİR RAPOR SUNACAĞIZ"

AK Parti heyeti olarak Davutoğlu'na olumlu bir raporun sunulup sunulmayacağı sorusuna Çelik, "Biz objektif bir rapor sunacağız. Sonuç nasıl ortaya çıkmışsa uzlaşılan alanlarını, çatışılan alanlarını mesafe alınabilecek alanlarını, mesafe alınamayacak alanlarını genel başkanların karar vereceği alanlarını bunun sonucunda bu rapor olumlu mu olmuştur, olumsuz mu olmuştur, koalisyon görüşmesi için yeterli bir sonuç ortaya çıkmış mıdır, çıkmamış mıdır genel başkanlar ve partilerin yetkili kurulları buna karar verecekler" yanıtını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti ve CHP Koalisyon Heyetlerinin Son İstikşafi Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement