Ak Partili Canikli: "Bizim İrademiz Komisyon Kurulması Yönünde Olacak" - Son Dakika
Politika

Ak Partili Canikli: "Bizim İrademiz Komisyon Kurulması Yönünde Olacak"

Ak Partili Canikli: "Bizim İrademiz Komisyon Kurulması Yönünde Olacak"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 4 eski Bakan ile ilgili AK Parti grubu tarafından yeni hazırlanan soruşturma önergesinin Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu, Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin görüşmelerin 5 Mayıs Pazartesini günü Genel Kurul’da yapılacağını belirtti.

24.04.2014 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 4 eski Bakan ile ilgili AK Parti grubu tarafından yeni hazırlanan soruşturma önergesinin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu, Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin görüşmelerin 5 Mayıs Pazartesini günü Genel Kurul'da yapılacağını belirtti.

TBMM'de AK Parti Grubunda düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki Meclis'in 1 Mayıs nedeniyle 2 gün çalışacağını ve 4 eski bakan hakkında verilmiş soruşturma önergelerinin görüşülmesi gerektiğinin altını çizen Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, önergelerin görüşülmesinde son tarihin 5 Mayıs olduğunu ifade etti. 5 Mayıs Pazartesi günü 4 eski Bakan hakkında verilen Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin soruşturma önergelerinin görüşüleceğini belirtti.

Muhalefetin eleştirileri ve tartışmaların olduğunu hatırlatan Canikli, hiçbir fiilin soruşturma kapsamı dışında kalmayacağını daha önceden de söylediklerini belirterek, "4 eski Bakanımızın işledikleri iddia edilen fiillerin soruşturma kapsamı dışında kalmayacak. Yeni soruşturma önergesinde 4 eski Bakanımızla ilgili işledikleri iddia edilen fillerin tamamı soruşturma kapsamına alındı. TCK'da tekabül ettikleri maddeler ve tamamı soruşturma kapsamına alındı. Bu iddiaların üzerine gidilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede AK Partili arkadaşlarımız önerge vermişlerdir. Bir geriye çekme söz konusu değil, eski önerge çekildi, aynı arkadaşlarımız tarafından kamuoyunda gündeme gelen tüm iddiaları kapsayacak şekilde bir soruşturma önergesi Meclis Başkanlığı'na tevdi edildi" dedi.

"Soruşturma Komisyonu savcıların yaptığı görevi ifa ediyorlarsa Meclis Soruşturma Komisyonu çalışmalarını bu şekilde gerçekleştiriyor" açıklamasında bulunan Canik, 5 Mayıs'ta görüşmeleri gerçekleştireceklerini belirterek, "AK Partili arkadaşlarımızın önerisi, 4 eski Bakan ile ilgili iddiaların soruşturulması için tek bir Soruşturma Komisyonu kurulmasıdır. AK Parti olarak bizim irademiz komisyon kurulması yönünde olacak. Soruşturma Komisyonlarının çalışma süresi 2 aydır, 2 ay da uzatılabilir, toplam 4 ay. Meclis 1 Temmuz'a kadar çalışacak, komisyon tatil olana kadar çalışmalarını sürdürecek. Bu 4 aylık süre Meclis tatile girdiğinden sonra işlemeyecek. Soruşturma Komisyonu 2 aydan önce de çalışmasını tamamlayabilir. Tamamlayamazsa 1 Ekim'den sonra takvim yeniden işlemeye başlar" diye konuştu.

İddialarda adı geçenlerin komisyonda dinlenip dinlenmeyeceği yönündeki soruya cevap veren Canik, "Soruşturma Komisyonlarının çok büyük yetkileri var, istedikleri herkesi dinleyebilirler. Olayın gerçek boyutunun ortaya çıkartılmasını temin etmek amacıyla Soruşturma Komisyonları her türlü komisyondan her türlü bilgiyi alabilir" şeklinde konuştu.

Canikli; neden tek komisyonun tercih edildiği yönündeki soruya ise, "Tek komisyon tarafından iddiaların soruşturulması mümkün. 4 komisyon kurulduğunu düşünün, özellikle CHP'liler yeteri kadar milletvekili veremez buraya. Görüşlerini belirten milletvekilleri soruşturma komisyonlarına üye olamazlar. Bütün bunları dikkate aldığımızda CHP'den bu konuda görüş beyan etmemiş milletvekili var mıdır veya nedir, büyük bölümünün görüş beyan ettiğini biliyoruz. Bu amaç için kurulmuş bir komisyon varken başka bir komisyon kurulmasının amacı yok" ifadeleriyle cevap verdi.

"BAŞBAKANIMIZIN İFADELERİ ÖZÜR DEĞİLDİR"

Başbakan Erdoğan'ın 1915 Ermeni olaylarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya muhalefetten gelen tepkilere cevap veren Canikli, "Başbakanımızın ifadeleri özür değil, bir insani duygunun yansımasıdır. Hiçbir şekilde soykırım iddialarının kabulü ya da onun önünü açacak ön açıklama değildir. Normal bir insan bu açıklamalardan soykırım iddialarının kabul edileceği gibi bir sonuca varmaz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın duygularını bu şekilde ifade ettiğini belirten Canikli, "O ölümleri inkar edebilir miyiz, o ölümler bizim amaçlanmadı, hiçbir zaman hedeflenmedi. O günkü şartların ve verilen kararların uygulanması sırasında meydana gelen olaylar, bundan üzüntü duymak bir insani reflekstir. Başbakanımız da duygularını bu şekilde ifade etmiştir" diye konuştu.

"BAŞBAKANIMIZIN MEZUN OLDUĞU AKADEMİ YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMU"

Başbakan Erdoğan'ın yüksek öğrenim mezunu olmadığı yönündeki iddiaları cevaplayan Canikli, "Anayasamızın ilgili maddesinde yüksek öğrenim görme şartı olarak ifade ediliyor. Başbakanımızın mezun olduğu akademi yüksek öğrenim kurumu. Bu tür mesnetsiz bu iddialarını gündeme getirilmesini hayretle izliyoruz. Ahlaki boyutu olmayan bu tür iddialarla bir yarış olmaz, yarışın kuralları bellidir" ifadelerini kullanarak, parti genel başkanlarının özellikle bu dönemde yeni tanımlanan Cumhurbaşkanlığına aday olması gerektiğini belirterek, "Biz sadece bugüne kadar sembolik olarak bilinen bir Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz, biz önümüzdeki seçimde aynı zamanda Başbakan'ın yarısını da seçeceğiz. Bu iddialı bir ifade olabilir, çünkü ilk defa Cumhurbaşkanları ilk defa halkın katılımıyla seçilecek. Demokrasilerde gücün kaynağı halktır. Anayasamız yetki vermediği halde sadece halk tarafından seçilmiş olmak verilmemiş olan yetkilerin kullanımının önünü açmaz" açıklamasında bulundu.

PARTİ GENEL BAŞKANLARINA ÇAĞRI

"Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı kim olursa olsun Anayasa'da kendisine verilen yetkilerin tamamını kullanacak" diyen Canikli, icra yetkilerini kullanacak, Başbakanlığın bir çok yetkisini kullanacak olan bir Cumhurbaşkanı'nın seçileceğini belirterek, "Bu aynı zamanda genel başkanların da yarışı olması gerekir. Hükümet olma iddiasında olan siyasi partiler varsa onların yarışının yapılacağı alan Cumhurbaşkanlığı seçimidir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ak Partili Canikli: 'Bizim İrademiz Komisyon Kurulması Yönünde Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.


Advertisement