AK Parti'li Gedikli: Faizi İndirmemek İçin Her Şeyi Kullanıyorlar - Son Dakika
Güncel

AK Parti'li Gedikli: Faizi İndirmemek İçin Her Şeyi Kullanıyorlar

AK Parti\'li Gedikli: Faizi İndirmemek İçin Her Şeyi Kullanıyorlar

AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, Türkiye Merkez Bankasının FED'in açıklamasından önce toplanıp faizlerin indirilmemesi yönünde aldığı kararı eleştirdi.

20.03.2015 11:46  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, Amerika Merkez Bankası FED'in uzun bir süre daha faizleri artırmasının mümkün olmadığını belirterek, Türkiye Merkez Bankası'nın FED'in açıklamasından önce toplanıp faizlerin indirilmemesi yönünde aldığı kararı eleştirdi.

Amerikan Merkez Bankası FED'in almış olduğu kararın hiç şaşırtıcı olmadığını, bir seneden bu yana FED'in faiz artırmasının kolay olmayacağını defalarca söylediklerini belirten Bülent Gedikli, birtakım çevrelerin bunun aksini söyleyerek Türkiye'de kaos ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. FED'in üyelerinin kendi içlerinde tartıştıklarını ve bir karara varamadıklarını belirten Gedikli, "Amerika Merkez Bankası Eyalet Başkanlarından farklı açıklamalar geliyordu. Son yaptıkları açıklamada 'sabırlı' kelimesini çıkarttılar, oradan bile Türkiye'de bazı çevreler farklı fırtına çıkartmaya yeltendiler. Halbuki kararın metnine baktığımızda böyle bir durum yok. Çünkü enflasyonun yüzde 2 olmasını istiyorlar. Enflasyon yüzde 2 olana kadar böyle bir karar almalarının da zor olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü kendi üyeleri bile 2017'ye kadar enflasyonunun yüzde 2 olamayacağını öngörüyorlar. Amerikan Ekonomist'ten gelen verilere baktığımızda durum gerçekten böyle. Çünkü iç talep yeterince güçlü değil, istenen canlılık yok, enflasyon noktasında o kadar güçlü bir destek yok. Büyüme rakamları geliyor ama onlar yeterince güçlü değil, işsizlik belli bir noktaya doğru indi fakat kaliteli bir iş hayatı yok. Çünkü işsizlik rakamları detaylara baktığınızda çok farklı durumlar yansıtıyor. Dünyada hammadde fiyatlarının düşmüş olması var, Amerika'nın ithal ettiği her şey yüzde 30 ucuzlamış vaziyette, petrol fiyatları yarı yarıya düşmüş vaziyette, buna rağmen Amerika'da iç talepte bir canlılık görünmüyor. Bundan dolayı da faizin önümüzdeki süreçte uzun bir zaman daha artırılması mümkün görünmüyor. Türkiye'de birtakım çevreler bu hikayeleri anlatmaya devam etmesinler. Bunlardan bir şey çıkartmaları artık mümkün değil. Biz dünya şartlarını, Amerika'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Bu küresel finansal krizi dünyadaki finansal kriz lobisi bir şekilde mutlaka fırsata dönüştürmek istiyor. Türkiye'deki uzantıları da bunu yapmaya çalışıyor" dedi.

"AVRUPA'DA OLSUN KEMER SIKMA POLİTİKALARI BEKLEDİKLERİ SONUÇLARI VERMEDİ"

Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası'nın açılışından sonra yaşanan olaylara değinen ve Türkiye'de Gezi olaylarında yaşananlarla Frankfurt'ta yaşanan olayları değerlendiren Gedikli, "Dünyada finansal kriz noktasında ve dünyadaki siyasi istikrar noktasında geldiğimiz yeri göstermesi bakımından Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası binasının açılışı ve onun üzerine çıkan olaylar çok önemli bir gösterge. Artık dünya öyle bir noktaya geldi ki, dünyanın herhangi bir yerindeki kıvılcım bütün dünyayı etkiliyor. Kimse kimseden bağımsız değil. Oradaki binanın önünde yapılan eylemler, Alman polisinin olaya nasıl müdahale ettiğini herhalde Türkiye'de bazı çevreler görüyorlar. Gezi olaylarında yapılanlar hala akıllarda. Tankların altında birtakım insanların kaldığını söylediler, kimyasal su sıkıldığını iddia ettiler, bütün bu yalanları da birtakım sahte fotoğraflarla da dünya basınına servis etmeye kalktılar bu çevreler. Almanya'da şimdi bu olaylar çerçevesinde Alman polisine gerçek kurşun kullanma yetkisi verildi, buna ne söyleyecekler bu çevreler. Orada yapılan eylemler ve oradaki hareketler şu anlama geliyor; artık siyasi istikrarın yeterli olmadığı, insanların beklentilerinin farklı olduğu, Almanya'da olsun, Avrupa'da olsun kemer sıkma politikaları bekledikleri sonuçları vermedi. Siyasi iradenin artık hızlı karar alamadığı bir ortam var. Siyasi istikrar noktasında birtakım sıkıntılar var, bu Avrupa ülkelerinin tamamına yansıyor. Bunun üzerine oradaki insanların ortaya koymuş olduğu bir tepki var. Bu devam edecek, hatta Avrupa'da yaşanan İslamofobia'nın arkasında da aynı sebepler var. Biz elbette bu olaylara asla sevinmiyoruz. Bu tarz şeyler her ülke için can sıkıcıdır" diye konuştu.

"BİZ 'FAİZİ İNDİRİN' DEYİNCE BASKI YAPMIŞ OLUYORUZ, ONLAR 'İNDİRMEYİN' DEYİNCE BASKI OLMUYOR"

Faizle ilgili tartışmalardan bahseden ve faizlerin yükselmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasetçilerin yaptığı açıklamalara bağlanmaya çalışıldığını kaydeden Gedikli, "Biz 'indirin' deyince baskı yapmış oluyoruz, fakat uluslararası medya ve bazı çevreler, onların Türkiye'deki uzantıları 'faizi indirmeyin' dedikleri zaman baskı yapmış olmuyorlar. Onlar söyleyince baskı olmuyor. Frankfurt olaylarını yansıtmadıklarında, Gezi olaylarını yüz kat büyük verdikleri zaman bu bir baskı teşkil etmiyor öyle mi? Bunları herkes görmeye başladı" şeklinde konuştu.

"FAİZİ İNDİRMEMEK İÇİN HER ŞEYİ KULLANIYORLAR"

Faizin yükselmesi ve doların artmasının siyasi tartışmalardan kaynaklanmadığını kaydeden Bülent Gedikli, "Bunu söyleyenler aslında dünyada ne olup bittiğini bilmeyenler. FED'in doları değer kazandığı bir sürecin başladığı, Avrupa'da Merkez Bankası'nın bol likitte vermeye başladığı bir süreç söz konusu. Bu iki parametrenin oluşturduğu bir dalgalanma oldu ve bu bütün dünyada oldu, bütün ülkelerin paraları değer kaybetti. Bu çevreler herhalde ya bunları görmüyorlar ya da görmezden geliyorlar. Merkez Bankamızın durduğu nokta çok önemli. 17 Mart'ta bir faiz kararı aldılar, 18 Mart'ta da FED'in toplantısı vardı. Merkez Bankası'nın temel yaklaşımı FED'in alacağı karardı. 'Sabırlı' kelimesi kalkacak mı, kalkmayacak mı? Ben buradan soruyorum, sen Merkez Bankası olarak niçin toplantını FED toplantısından bir gün sonraya ya da iki gün sonraya almadın. Neden 'orada alınan karara bir bakıyım, sonra kendi kararımı veriyim' demedin? Bunun cevabını vermeleri gerekir. FED'in bu karara göre faizi indirmek zorundalar, mecbur kalacaklardı, o yüzden de böyle bir şey yapmadılar. Faizi indirmemek için her şeyi kullanıyorlar. FED'in verdiği karar bir anda ortamı rahatlattı. Sende buna uygun bir karar verebilirdin, faizi indirecek elinde çok önemli bir dayanak olacaktı, bu fırsatı niye kullanmadın o zaman. Bunun suçunu siyasetçilerin konuşmasına, Cumhurbaşkanımızın konuşmasına atmak çok ucuz bir yol olur" ifadelerini kullandı.

"NOTUN İNDİRİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in vereceği kararın olumsuz olmayacağını belirten ve not indirme gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Gedikli, "Bunlar ekonomik unsurları analiz ederek bir karar vermeniz lazım. Verdikleri kararlara baktığınızda ekonomik unsurlardan ziyade siyasi meselelere atıf yaptıklarını görüyoruz. Türkiye'de yeni anayasa çalışmalarına, başkanlık sistemine atıf yapıyorlar. Ekonomi ile alakalı söyleyecek bir şey bulamadıkları zaman 'siyasi riskler artıyor' gibi bahanelere sığınıyorlar. Artık böyle bir bahaneye kimse sığınmasın. Notun indirileceğini düşünmüyorum. Bazı çevreler 'indir' baskısı yapıyorlar. Onlar söylediği zaman baskı olmuyor. Birtakım çevreler 'faizi indirme ama notu indir' diyorlar, bu baskı olmuyor mu? Artık bunları Türkiye'de kimse yutmuyor. Burada muhalefet etmek başka bir şeydir, sizin başka birtakım çevrelerle kol kola girip ülkeye ihanet edercesine bir takım girişimlerde bulunmanız, örneğin, Amerika'da bir takım lobiler üzerinden Türkiye'yi karalamaya çalışmanız, uluslararası medya organlarında aleyhte yayınlar çıkartmaya çalışmanız, uluslararası ekonomi çevrelerinde Türkiye ekonomisi ile alakalı olumsuz yazılar yazdırtmanız başka şeyler. Hepimiz bu gemideyiz, Türkiye hepimizin, hepimiz birlikte yürüyeceğiz. O yüzden mesele muhalefetin ötesinde başka bir durum" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel AK Parti'li Gedikli: Faizi İndirmemek İçin Her Şeyi Kullanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement