Ak Partili Yurttaş'tan Soma Raporu - Son Dakika
Güncel

Ak Partili Yurttaş'tan Soma Raporu

Ak Partili Yurttaş\'tan Soma Raporu

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği felaketin ardından hükümetin yürüttüğü tüm çalışmaları anlattı.

30.06.2014 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği felaketin ardından hükümetin yürüttüğü tüm çalışmaları anlattı. AK Parti Manisa Milletvekili Yurttaş, olayın yaşandığı 13 Mayıs gününden itibaren Soma için seferber olunduğunu söyledi.

Maden kazasında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır, madenden sağ çıkarılan madencilere de sağlıklı ve uzun ömürler dileyen Yurttaş, daha sonra 13 Mayıs günü ve sonrasında yapılanları sıraladı. Yurttaş; 13 Mayıs 2014 Salı günü saat 15.10'da Soma ilçesinde meydana gelen kazayı hatırlatarak şöyle konuştu: "Olayı haber alır almaz, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Yardımcımız, Çalışma Bakanı Yardımcımız, AFAD Başkanı ve milletvekillerimizle birlikte kazanın olduğu bölgeye intikal ettik. 6 gün boyunca tüm çalışmalara yakından şahit olduk. Kaza anından itibaren devletimizin tüm imkanları madencilerimizi kurtarmak için seferber edildi. Arama ve kurtarma çalışmalarını en güzel şekilde gerçekleştiren, duyarlı ve samimi bir şekilde görevini yapan herkese teşekkür ediyorum."

Arama kurtarma çalışmalarında 2743 personel, 258 kara aracı, 9 hava aracının görev yaptığını anlatan Yurttaş, "Hastanelerimize sevk edilen 145 hastanın 85'i yatarak tedavi görmüş ve tüm hastalarımız taburcu edilmiştir. Madende bulunan 787 işçinin 486'sı kurtarılmış, 301'i tüm gayretlere rağmen kurtarılamamıştır" dedi.

SGK AYLIK BAĞLAMA ÇALIŞMALARI

Muzaffer Yurttaş, ayrıca SGK konusunda bilgi verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kişilerin başvurularına bakmaksızın tek tek her ilde ailelere ulaşarak çalışma ve emeklilik bilgilerini çıkardı. 27 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla kazada hayatını kaybeden madencilerden 234'ünün toplam 580 hak sahibine ölüm aylığı, 253'ünün toplam 630 hak sahibine ölüm geliri ve 301 madencimizin tamamı için 415 TL'lik cenaze yardımı işlemleri tamamlanmış olup aylık ve gelir bağlanamayan 67 kişinin hak sahipleri ile ilgili yasal düzenleme beklenmektedir. Ölüm geliri ve ölüm aylığı bağlanan hak sahipleri bağlanan aylık ve gelirlerini Haziran ayının 17'sinden itibaren en yakın PTT şubelerinden, cenaze yardımlarını 02/06/2014 tarihinden itibaren en yakın Ziraat Bankası şubelerinden alabileceklerdir.

AİLELERE YAPILAN ACİL ÖDEMELER

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Kriz Masası oluşturduğunu anlatan Muzaffer Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "ailelere tek tek ulaşılarak eş ve çocuklarının durumu, okul durumları, borçları, ihtiyaçları, kira ve benzeri durumları, sosyal durumları, sorun ve talepleri çıkarılmıştır. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından gerekli kaynak planlaması yapılarak şehit ailelerine acil yardım olarak hane başına 1.000 Türk lirası ve iaşe paketi dağıtılmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına toplam 1.300.000 Türk Lirası aktarılmıştır. Ayrıca SGK tarafından her aileye 450 TL acil yardım yapılmıştır. Sosyal ve psikolojik destek amacıyla psikiyatrist ve psikolog ve sosyal çalışmacılar gerekli desteği sağlamaktadır."

AFAD YARDIM HESABINDA 21 MİLYON TL TOPLANDI

Muzaffer Yurttaş'ın verdiği bilgiye göre, "Başbakanlık tarafından AFAD tarafından oluşturulan hesapta 23 milyon 130 bin TL (eski para ile 23.1 trilyon) toplandı. Bu paralar 301 maden şehidinin yakınlarına ve maden faciasında mağdur olanlara harcanacaktır. Toplanan paralar son kuruşuna kadar ülkemizin neresinde yaşarsa yaşasın bu ailelere eşit ve adil şekilde ulaştırılacaktır. Soma felaketinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri için TOBB'un öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası çığ gibi büyüdü ve toplam 16 milyon 838 bin 164 TL'ye ulaştı."

HER MADEN ŞEHİDİ AİLESİNE BİR EV YAPILACAK

Maden şehitlerinin ailesi için Soma'da arsası Soma Belediyesi tarafından verilen alana birer daire yapılacağını anlatan Yurttaş, şunları söyledi: "Bu daireleri kişiler oturmak, satmak veya kiraya vermekte serbest olarak kullanabileceklerdir. Ayrıca, kapatılan ocaklardaki işçilerin ücretleri garanti altına alındı. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almayan kömür ocaklarında üretim durdurulmuştur. Meclis'te yapılan düzenleme ile üretimi durdurulan ocaklarda çalışamayan işçilerin ücretleri işveren tarafından ödenmediği takdirde İşsizlik Fonu tarafından işçilere ödenecek ve işverenden faizi ile birlikte devlet tarafından tahsil edilecektir."

TORBA YASADA İŞÇİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Muzaffer Yurttaş, ayrıca, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili düzenlemeleri anlattı;

1-Hayatını kaybeden madencilerimizin kuruma olan her türlü borçları terkin edilerek borcundan dolayı aylık bağlanamayan 67 madenci yakınlarına aylık bağlanması,

2-Ölüm aylığı için gerekli 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartı kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerimizin yakınlarına ölüm aylığı bağlanması,

3-Madencilerimizin anne ve babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartı kaldırılarak anne babalara aylık bağlanması,

4-Madencilerimizin yakınlarından birinin kamuda istihdam edilmesi sağlanacaktır.

5-Madencilerin emeklilik yaşı 55'den 50'ye düşürülecektir. Haftalık çalışma saatleri 45'den 36'ya düşürülmeye çalışılmaktadır. (Görüşülen işçiler günlük yedi buçuk saatlik çalışmanın devam etmesini ancak hafta sonu cumartesi ve pazar günü olmak üzere tatil günlerinin iki güne çıkarılmasını talep etmektedir)

6-Madenlerde çalışanların tatil günlerinin de yıpranmaya dahil edilmesi planlanmaktadır. Maden işlerinde yıpranma fiili çalışmaya verilmektedir. Bu nedenle tatil günlerinde işçiler yer üstünden gösterildiğinden yıpranma alamamaktadır. Değişiklikle, maden yeraltı işlerinde çalışanların hafta tatili, genel tatil, ulusal bayram, yıllık izin, sıhhi izin, eğitim ve kurs sürelerinin de yer altında çalışılıyormuş gibi SGK'ya bildirilerek bu sürelerde yıpranma verilecektir. Bu şekilde her yıl için ortalama 86 gün fiili hizmet karşılığı 43 gün ilave yaştan indirme hak kazanılacaktır. 20 yılda yaklaşık 2,4 yıl çalışma süresine ilave ve yaştan indirim alacaktır.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYOR

Meclis'te, değişik siyasi partilerden oluşan 17 kişilik araştırma komisyonu kurularak hızla çalışmalara başlandığını anlatan Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi: "Önce Soma ziyaret edilerek gerekli çalışma yapılmış ardından Zonguldak Taşkömürü İşletmelerine ait madenlerde incelemelerde bulunulmuştur. Yapılan çalışma hakkında Cumhurbaşkanımız ziyaret edilerek bilgi verilmiştir. Komisyonumuz kurum ve kişileri Ankara'da dinlemeye devam etmektedir. 3-4 ay süre içinde sonuçlar ortaya konacaktır. Ben inanıyorum ki, komisyonumuz tüm karanlıkta kaldığını düşündüğümüz noktalara ışık tutulacak, kamu vicdanını tatmin edecek sonuçlar ortaya çıkana kadar çalışmalarına devam edecektir. Ucu kime ve nereye varırsa varsın sonuna kadar ciddi, kararlı ve titiz bir çalışma ortaya konulacaktır. Bu kaza neden oldu? Kimlerin ihmali ve kusuru var? Bir daha benzer acılar yaşamamak için ne gibi önlem ve tedbirler almalıyız? Bütün bunlar ortaya konulmalıdır. Sektörün temsilcileri, işçi temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, mağdurlar, görevliler ile görüşülecek ve alınması gereken tedbir ve öneriler ortaya konulacaktır. Dünyada madencilikte ileri teknolojiyi kullanan ülkelerdeki örneklere bakılarak modeller ortaya konulacaktır. Bilimsel verilere ve objektif kriterlere dayalı öneriler oluşturulacaktır. Komisyonun hayırlı çalışmalar yapacağına inanıyorum. Kamuoyunda komisyonumuzdan büyük bir beklenti bulunmaktadır. Basının, mağdurların ve yakınlarının, halkımızın gözü komisyonumuz üzerinde olacaktır. Çalışmalarımızı kılı kırk yararak yürüteceğimizden herkes emin olmalıdır."

ESNAF İÇİN FAİZSİZ KREDİ

Muzaffer Yurttaş, ayrıca, kredi konusunda bilgi verdi. Buna göre, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Soma ve Kırkağaç'ta yaşanan olumsuz ekonomiyi düzeltmek için KOSGEB vasıtası ile ihtiyaç duyan esnafın yararlanması için 50.000 TL'ye kadar sıfır faiz ile 12 ay ödemesiz, 36 ayda 3'er ay ara ile ödemeli kredi vermek için çalışmaları başlatmıştır. Böylelikle esnafımızın da elinden tutulmuş olacaktır. Soma Spor'a destek verilerek elinden tutulacaktır. Soma'da yapımı devam eden 300 yataklı devlet hastanesi kısa sürede bitilerek hizmete açılacak ve bu hastane bünyesinde Yanık Ünitesi de bulunacaktır. Soma'da Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması kararı alınmıştır. Okulların ve diğer kurumların iyileştirilmesi ve yapımı ile ilgili de çalışma yürütülmektedir. Soma'ya bir fakülte kazandırılması planlanmaktadır. Darkale köyünün turizme kazandırılması sağlanacaktır."

Maden kazalarından sonra madenlerin kapatılmasını isteyenler olacağını anlatan Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak madenlerin kapatılması çözüm değildir. Gelişmiş ülkelerde en güvenilir yönetmelerle nasıl maden çıkarılıyorsa aynı yöntemle madenlerimiz çıkarılmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk 'Memleketimiz baştan sona kadar hazinelerle doludur. Biz o hazineler üzerinde aç kalmış insanlar gibiyiz. Hepimiz bütün bu hazineleri meydana çıkarmak, servet ve refahımızın kaynaklarını bulmak göreviyle yükümlüyüz' diyor. Gerekleri yerine getirmeyenlerin gözünün yaşına bakılmamalı ama madenciliği yok etmek üzerine kurulu bir kısır düşünceye de kapılmamak zorundayız.

Savsaklama, ihmal, göz yumma, hatalara tolerans gösterme gibi çağdaş olmayan alışkanlıkları artık ülke bünyesinden atmanın zamanıdır. 'Bize bir şey olmaz' yanılgısını üzerimizden atarak, her türlü tedbiri alarak yürümenin zamanıdır. Felaketler karşısında birleşen, gönlü kırık insanımızın, bu hasleti normal zamanda, her daim sürdürmesi de elzemdir. İktidarı, muhalefetiyle, benzer ya da farklı görüşlüleriyle hepimiz; Türkiye' adlı zengin madende ve aynı vardiyada, yan yana kazma sallamaktayız. Maden patlarsa hepimiz yanarız." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ak Partili Yurttaş'tan Soma Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı
    10:29 Tokat'ta Deprem Sonrası Bin Çadır Dağıtıldı

    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Sulusaray ilçesinde yaşanan depremlerin ardından vatandaşlara bin civarında çadır dağıtıldığını bildirdi. Hatipoğlu, depremin hemen sonrasında AFAD ekiplerinin bölgeye intikal ettiğini ve gerekli çalışmaların planlandığını belirtti. Ayrıca içme suyu ve kumanya dağıtımı da yapıldı. Vali Hatipoğlu, deprem sonrası dayanışma örneği gösteren Adıyaman Gölbaşılı hemşehrilerine teşekkür etti ve devletin tüm kurumlarının sahada olduğunu vurguladı.

  • FETÖ'nün kadın yapılanmasından aranan şüpheli jandarma tarafından yakalandı
    10:29 FETÖ'nün kadın yapılanmasından aranan şüpheli jandarma tarafından yakalandı

    FETÖ'ye üye olmak suçundan aranan ve 2 yıl 1 ay hapis cezası bulunan Ş.E., Afyonkarahisar'da jandarma tarafından yakalandı. Şüpheli, gözaltına alındıktan sonra cezaevine gönderildi.

  • Sivas'ta Akıncılar Kaymakamı ve Belediye Başkanı İkizyurt Mahallesini ziyaret etti
    10:29 Sivas'ta Akıncılar Kaymakamı ve Belediye Başkanı İkizyurt Mahallesini ziyaret etti

    Sivas'ın Akıncılar ilçesinde, Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş ve Belediye Başkanı Murat Sevinç, İkizyurt Mahallesini ziyaret etti. Mahallenin Kılıçkaya Barajı'na sınır olmasından dolayı baraj bölgesinde incelemede bulunan Açıkbaş ve Sevinç, mahalle muhtarı Edip Kılıç'tan bilgi aldı. Mahalle sakinlerinin de eşlik ettiği incelemede mahallenin sorunları dinlendi.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    10:28 Nazilli'de trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, plakasız motosiklet ile panelvan çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle yola savrulan motosiklet sürücüsü yaralandı ve Nazilli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kaza anı, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı
    10:25 Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı

    Denizli'nin önemli Milli Mücadele kahramanlarından Köpekçi Nuri Efe anısına yapılan abidenin 13 yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla yakıldığı ortaya çıktı. Aile, tadilat masraflarını üstlendi.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement