Ak Saray'a Varda Bize Yok Mu? - Son Dakika
Güncel

Ak Saray'a Varda Bize Yok Mu?

Ak Saray\'a Varda Bize Yok Mu?

Diyarbakır'da eylem yapan BES'liler, "Emekçiye gelince para yok diyeceksin ak saray için ise 1 milyar 370 milyon harcayacaksın" diyerek tepki gösterdi.

11.11.2014 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekçilerinin taleplerine bütçede yer verilmediği gerekçesiyle Çalışma ve İş Kurumu il Müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasıyla hükumeti protesto etti.

KARAMAN: AKP İKTİDARININ EMEKÇİLERE SALDIRISI SÜRÜYOR

Protesto eylemine BES Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karaaslan, BES yönetim kurulu üyeleri ve BES'liler katıldı. Eyleme BES'li olmayan İş-Kur çalışanları da katılarak büyük destek verdi. İş-kur girişinde yapılan eylemde konuşan BES İş-Kur İşyeri temsilcisi Welat Karaman, 2015 yılı bütçesinde AKP iktidarının emekçilere saldırısının devam ettiğini öne sürdü. TBMM'de 2015 yılı bütçe maratonunun Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi ile devam ettiğini hatırlatan Karaman şunları söyledi:

"Misyonu; çalışma hayatını düzenlemek ve denetlemek, çalışma barışının sağlamak, istihdam arttıracak ve sosyal güvenliği yaygınlaştırılacak tedbirler almak, toplum refahının artmasına katkı sağlamak... Olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçesi 2015 yılı için 32,7 milyar TL'den 30,6 milyar TL'ye düşürülmektedir. Soma'da Ermenek'te yaşanan işçi katliamlarından birinci derecede sorumlu olan bakanlığın hem de Ermenek'te madenciler hala yerin altında iken bütçesinin azaltılması, öncelikle yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartmaktadır. Yaşanan onca iş kazasında, Soma'da, Ermenek'te timsah gözyaşı döken, haklarını aradığı için işten çıkarılan işçilere dava açsınlar nasihati veren, asgari ücreti kastederek "800 TL iyi para, bu para ile geçinilir" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı halen koltuğunda oturabilmektedir. İlgili bakanlığın bütçesinin düşürülmesi AKP iktidarının Yeni Türkiye'sinde çalışma hayatının nerelere gideceğini de göstermektedir.

KARAMAN: EMEKÇİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEDİK YALANINA DEVAM

Geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret artışlarını çay ve simit hesabı yaparak izah etmeye çalışırken, 2015 bütçesinin sunum metninde, aynı durum mercimek, bulgur, çay, şeker v.b temel tüketim maddeleri ile emekçilerin satın alma gücü açıklanmaya çalışılarak emekçilerle alay edilmektedir. TBMM'de hem emekli olarak gözüküp, hem de çalışan 400 civarındaki vekilin son olarak yapılan %9,5 oranında zamdan sonra maaşları 23.200.TL'ye, Cumhurbaşkanının maaşı ise 3,800 TL artışla yılbaşı itibariyle 43.750. TL'ye çıkarılmaktadır.

EMEKÇİYE PARA YOK AK SARAYA 1 MİLYAR 370 MİLYON TL

Maliye Bakanı'na Soruyoruz! Hem kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik yalanı için bütçe sunumunda sayfalarca yer vereceksin, hem de 2014 yılı için enflasyon farkı yok diyeceksin. 2014 yılında kamu emekçilerinin maaş artışlarının enflasyon oranının altında kaldığının da tescili olan bu ifadeye karşı bir kez daha ifade ediyoruz. Emekçiye gelince para yok diyeceksin ak saray için ise l milyar 370 milyon harcayacaksın. Biz anlaşmadık! AKP ile Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmesine karşı, KESK bütünlüğünde yaptığımız dört koldan Ankara yürüyüşü ve geçtiğimiz yıl 19 Aralık grevinden, BES olarak yaptığımız bordro yakma eylemlerine kamu emekçilerinin taleplerinin sözcüsü olduk. Türkiye tarihinde ilk kez temmuz ayında maaş zammı verilmemesine karşı, BES olarak "Temmuzda Zam Yoksa Eylem Var" şiarıyla yarım gün iş bırakarak alanlara çıktık. Bütçe süreci başlarken işyerlerimizden topladığımız binlerce dilekçeyi TBMM'ye sunarak, ek zam talebimizi bir kez daha ortaya koyduk"

MEMUR-SEN YÜZÜNDEN MAĞDUR EDİLDİK

2013'te Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesiyle birlikte 1 Ocak 2014'te kamu emekçilerine ödenen ve ortalama yüzde 6'ya denk gelen net 123 liralık maaş zammının, daha yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon rakamlarının altında kaldığını dile getiren Karaman, İki milyonu aşkın kamu emekçisinin, Memur Sen'in 2014 yılı için enflasyon farkı talep etmemesi nedeniyle mağdur edildiğini ifade etti.

"ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİNE BÜTÇEDE YER YOK"

Büro Emekçileri Sendikası olarak açtıkları davalar sonucunda Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen Bakanlık tarafından hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimizin gaspının devam edildiğini belirten Karaman sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
"Bakanlıkta yaşanan siyasi kadrolaşma, haksız terfi ve atamalar, mobbing uygulamaları devam etmektedir. Türkiye İş Kurumunda görev yapan 4 bine yakın İş ve Meslek Danışmanının kadroya geçişleri sırasında ortaya çıkan gelir kayıpları halen karşılanabilmiş değildir. Torba yasa ile çıkarılan bazı alacakların yeniden yapılandırılması özellikle SGK birimlerinde zaten yoğun olan iş yükünü arttırmış olup bu yoğunluğun üç yıl boyunca devam edeceği ortadadır. Bu konuda sendikamızın talebi oldukça net olmasına rağmen, Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan fazla mesai uygulaması SGK emekçilerine dayatılmaktadır.
İnsanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek için, savaşa, sermayeye değil emekçiye bütçe için; tüm kamu emekçilerine 2014 enflasyon farkı kadar "ek zam" ödenmesini, ücretlerin düşük ücret yoksulluk rakamı olan 3826 TL "ye çıkarılmasını, aynı işi yapanlar arasında ücret adaletinin sağlanmasını, ek ödemelerin temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, açlık sınırının altındaki ücretlerin vergiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin en düşük vergi diliminden vergilendirilmesini, 2013 ve 2014 yılına ilişkin ikramiye, fazla çalışma ücreti ve iş ve meslek danışmanlarının kadroya geçişleri nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların karşılanmasını ve güvence altına alınmasını, Performans Sistemi uygulamalarına son verilmesini, 4B/. 4C, Sözleşmeli, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini, SGK alacaklarının yeniden yapılandırılması sürecinde 3 yıl boyunca 3 ayda bir SGK ' emekçilerine 1 maaş tutarında ikramiye ödenmesini. 2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalı, bunun için sendikalar, emek ve meslek örgütlerinin bütçe sürecine bulunduğu her alanda müdahil olmasını, Emekçilerin yoksulluğunu arttıran dolaylı vergiler azaltılmalı, kazanca göre vergilendirme yapılmalı, Asgari ücret bir işçi ailesinin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmesini ve tamamen vergi dışı bırakılmasını, Taşeronluğun yaygınlaştırılmasından vazgeçilmesini, Sürekli artan iş cinayetlerini durduracak tedbirler alınmasını, işyeri denetimlerinin arttırılmasını işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlara ağır yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz"

Emniyetin yoğun güvenlik önlemi aldığı İş-Kur önündeki protesto eylemi, yapılan açıklamanın ardından son buldu. Grup yapılan açıklama sonrası sessizce dağıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ak Saray'a Varda Bize Yok Mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement