Akademisyene Çıkış Yok - Son Dakika
Güncel

Akademisyene Çıkış Yok

Akademisyene Çıkış Yok

DARBE girişiminin ardından tüm Türkiye'de devam eden Paralel Yapı'ya yönelik operasyonlar kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dün dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan 4 üniversitenin rektörünü açığa aldı.

21.07.2016 07:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DARBE girişiminin ardından tüm Türkiye'de devam eden Paralel Yapı'ya yönelik operasyonlar kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dün dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan 4 üniversitenin rektörünü açığa aldı. YÖK, Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova üniversitelerinin rektörlerinin, "yürütülen soruşturmaların selameti" açısından açığa alındığını bildirdi. Açığa alınan rektörler şöyle:

'BU KARARI BEKLEMİYORDUM'

Prof. Dr. Süleyman Büyükberber (Gazi Üniversitesi Rektörü): Büyükberber'in üniversitedeki cemaat yapılaşması için çalıştığı iddiaları sürekli gündeme geldi. İddialarla ilgili hakkında çok sayıda inceleme ve soruşturma açıldı. Büyükberber "Vatanıma, devletime bağlı bir insanım. Darbe girişimine çok üzüldüm. Böyle bir kararı beklemiyordum" dedi.

İLK BAŞÖRTÜLÜ REKTÖR

Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç (Dicle Üniversitesi Rektörü): Ağustos 2008 yılında, rektörlük oylamasından 3'üncü çıkmasına rağmen rektörlüğe atandı. Türkiyenin ilk başörtülü rektörüydü.

'BENİ ÇOK YARALAR'

Prof. Dr. İsmail Yüksek (Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü): 2008'de rektör olarak atandı. Yüksek "Biz milletin, devletin yanındayız. Böyle bir sebepten (terör örgütüne destek) görevden alınmak beni çok yaralar. Beklemiyordum" dedi.

KURUCU REKTÖRDÜ

Prof. Dr. Niyazi Eruslu (Yalova Üniversitesi Rektörü): Yalova Üniversitesi'ne kurucu rektör olarak atandı. Cemaate yakın kişilere verdiği ihalelerle gündeme gelen Eruslu, 2012'de yeniden rektör olarak atandı.

YURTDIŞI DURDURULDU

YÖK, tüm devlet ve vakıf üniversitelerine bir yazı göndererek yurt dışında akademik çalışmalar gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan görevlendirilmelerin durdurulmasını istedi. YÖK, yurtdışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede geri çağrılması talimatı verdi. Akademik amaçlar dışında seyahat, gezi gibi nedenlerle yurt dışında olanlar Başbakanlığın kamudaki izinleri iptal eden genelgesi kapsamında Türkiye'ye dönüyor.

REKTÖRLERE GÖZALTI

DİCLE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır'da gözaltına alındı. Bazı belgelerin kaçırılacağı ihbarını alan polis, rektörlük binasında arama yaptı, bazı belge ve dokümanlara el koydu.  Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Ankara'da gözaltına alındı. Eski Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner ile 6 öğretim üyesi gözaltına alındı.

626 ÖZEL EĞİTİM KURMU KAPATILDI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından, bakanlığa bağlı faaliyet gösteren ve "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar"dan haklarında işlem başlatılan 524 özel okul ve 102 diğer kurum olmak üzere, toplam 626 kurum hakkında kapatma işlemi başlatıldı.

EĞİTİMDE 2. OPERASYON

En büyük operasyonun olduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nda dün ikinci dalgada 6 bin 538 kamu görevlisi daha açığa alındı. Böylece MEB'de açığa alınanların sayısı 21 bin 738'e çıktı. Kamuda son üç gün içinde yapılan operasyonla açığa alınan kamu görevlilerinin sayısı 57 bin 182'ye ulaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) 170 personel açığa alındı, kurum destek hizmetlerinde çalışan 58 personel görevden alındı.

İÜ'DE 95 GÖREVDEN ALMA

İSTANBUL Üniversitesi, darbe girişimine ilişkin 95 öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı. Niğde Üniversitesi'nde de 15 dekan yardımcısı, 109 bölüm başkanı, 21 müdür olmak üzere 181 personel görevden uzaklaştırıldı. Diğer açığa alınmalar ise şöyle: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi: 19'u akademisyen, toplam 30 kişi. Uşak Üniversitesi: 9 akademisyen. Celal Bayer Üniversitesi: 84 akademisyen 18 personel. Afyon Kocatepe Üniversitesi: 40 akademisyen ve 16 idari personel. Zonguldak Bülent Ecevit, Bolu Abant İzzet Baysal ve Hakkari üniversitelerinde de görevden almalar oldu.

İMZACILAR DA ALINDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 17 öğretim üyesinin açığa alındığını belirterek, "Ayrıca haklarında 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisine imza attıkları için soruşturması devam eden 8 akademisyeni de açığa aldık" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Akademisyene Çıkış Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement