Akbabalar, 1 Yılda 50 Bin Kilometre Uçtu - Son Dakika
Güncel

Akbabalar, 1 Yılda 50 Bin Kilometre Uçtu

Akbabalar, 1 Yılda 50 Bin Kilometre Uçtu

KuzeyDoğa Derneği, Utah Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Türkiye'de ilk kez küçük akbabalara verici takılarak, gittikleri ülkeler tespit edildi.

09.06.2014 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk kez nesli tükenmekte olan küçük akbabalara takılan vericiler sayesinde, söz konusu kuşların bir yılda 50 bin kilometre yol katettiği belirlendi.

KuzeyDoğa Derneği'nden yapılan açıklamada, dernek, Utah Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) iş birliğiyle Türkiye'de ilk kez nesli tükenmekte olan küçük akbabaların takip edildiği belirtildi.

DKMP'nin sağladığı uydu vericileriyle 2012'de takip edilen küçük akbabalara, 2013 yılında İngiltere Whitley fonunun desteğiyle alınan en son teknoloji GPS/GSM vericileri takıldığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de kuşlara ilk kez takılan bu vericilerle küçük akbabaların gittikleri her ülkeden biyologlara cep mesajı atarak, dakika dakika GPS konumlarını, yüksekliklerini ve hızlarını bildirdiği vurgulandı.

GPS/GSM vericilerini taşıyan Ardahan ile Tuzluca ismindeki küçük akbabaların Türkiye'nin SMS atan ilk kuşları da olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"24 Haziran 2013'te verici takılan Ardahan, bir yıldan kısa bir süre içinde 50 bin kilometreden fazla seyahat ederken, aynı süre içinde Tuzluca 40 bin kilometreden fazla uçtu. Yani iki kuş da bir yılda dünyanın 40 bin kilometrelik çevresinden daha fazla bir mesafe katetti. Ardahan ve Tuzluca, Türkiye kuşları arasında en çok uçan kuşlar olarak KuzeyDoğa Derneği'nin uyduyla takip ettiği akbaba Iğdır'ın bir yılda 20 bin kilometrelik rekorunu da kırdılar. İlk kez Ağustos 2012'de uydu vericisi takılan akbaba Iğdır ise yine Etiyopya- Somali sınırında aynı yerde kışı geçirip, bir yıl önceki aynı göç rotasını takip ederek Tuzluca'daki yuvasına döndü."

Akbabalar, göç esnasında hızları yer yer saatte 60 kilometreyi buldu

Açıklamada, projeyi yürüten Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun öğrencileri, küçük akbabaların kışı geçirdikleri Etiyopya'da da iki küçük akbabaya uydu vericisi takarak, dünyada ilk kez küçük akbabalara hem üredikleri hem de kışladıkları bölgelerde verici takarak takip etmeyi başardığı belirtildi.

Türkiye ve Etiyopya'da verici takarak, takip edilen sekiz küçük akbabanın 2012 yılından bu yana toplamda 200 bin kilometreden fazla uçtuğu ve Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen, Cibuti, Etiyopya, Somali, Eritre ve Sudan ülkelerine gittiği anımsatılan açıklamada, "Göç esnasında hızları yer yer saatte 60 kilometreyi geçen küçük akbabalar, deniz seviyesinden 8 bin metre yüksekliğe, yani Everest Dağı'nın yüksekliğine kadar da çıktılar. Kıtalararası bir yolculuk sonrasında kışı geçirdikleri Etiyopya ve Somali'den Aras Nehri Kuş Cenneti'ne döndü" ifadelerine yer verildi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akbabalar, 1 Yılda 50 Bin Kilometre Uçtu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement