Akbank – Barclays Afrika İşbirliği - Son Dakika
Güncel

Akbank – Barclays Afrika İşbirliği

Akbank – Barclays Afrika İşbirliği

Akbank, Washington, D.C'de gerçekleştirilen IMF yıllık toplantılarında İngiliz Barclays Bank Plc'nin %62.3 iştiraki Barclays Africa Group Limited ile işbirliği anlaşması imzaladı.

18.10.2014 14:53  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akbank, Türkiye ihracatının en yeni pazarlarını geliştirmek üzere başlatılan Afrika açılımı çerçevesinde, Barclays Africa Group Limited (Barclays Afrika) ile dış ticaretin arttırılmasına odaklanan geniş kapsamlı bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Akbank ile Barclays Afrika arasında "Non-Exclusive" (münhasır olmayan) olarak imzalanan işbirliği anlaşması, Afrika'da özellikle Sahraaltı ülkelerine dış ticaret ve yatırım yapan Türk şirketlerine Barclays Afrika şube ağı kullanılmak yoluyla bankacılık hizmetlerinin sunulmasını öngörüyor.

Anlaşma ayrıca, şirket yönlendirilmesi ve bilgi alışverişi yapılması, Afrika-Türkiye arasındaki dış ticaret ve garanti mektubu işlemlerinde işbirliği yapılması ve Türk firmalarının Afrika'daki potansiyel projelerinde ortak finansman olanaklarının değerlendirilmesi konularını da kapsıyor.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkı için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, "Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre Afrika ülkelerine ihracatın ülkemizin toplam ihracatı içindeki payı son 10 yılda %4.5'lardan 2013 sonu itibarıyla %10 seviyesine yükselerek 14 milyar dolara ulaştı. Afrika, ülkemiz ihracatında Avrupa ve Ortadoğu'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Önümüzdeki bir yıl içinde bölge ile yapılan toplam dış ticaretin 21 milyar dolardan, 25 milyar dolara çıkması bekleniyor." dedi.

Binbaşgil, Afrika'nın 54 ülkesi ve 300 milyonu orta üst gelir grubuna ait 1 milyarın üstünde nüfusuyla özellikle altyapı gereksinimi olduğuna işaret ederek kıtanın bu özelliğiyle Türk firmaları açısından önemli fırsatlar sunan bir pazar olduğuna dikkat çekti.

İmzalanan anlaşma kapsamında değerlendirmelerde bulunan Barclays Afrika Grubu Genel Müdürü, Maria Ramos, "Akbank'la gerçekleştirdiğimiz anlaşma ve diğer benzer müşteri odaklı ve yenilikçi işbirlikleri, müşterilerimizin hedeflerine ulaşmasını destekleyen Afrika'daki faaliyetlerimizi yansıtıyor. Bu işbirliği anlaşmaları Afrika'nın yüksek ticari ve yatırım potansiyelini ve müşterilerimizin Afrika'daki işlemlerinde ana bankaları olma hedefimizi de gösteriyor." dedi.

Barclays Afrika ile imzalanan anlaşmanın, Akbank'ın Afrika'daki ilk geniş kapsamlı iş birliği anlaşması olduğunun altını çizen Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, "Ülkemizin Afrika açılımı çerçevesinde dış ticaret hacminde Afrika payının giderek arttığını görüyoruz. Türkiye'den 28 Afrika ülkesine direkt uçuşun olması ve 36 ülkede Türk büyükelçiliğinin açılmasıyla birlikte Afrika ülkelerine açılımın daha da artmasını bekliyoruz." dedi.

Kefeli ayrıca, yakın zamana kadar Afrika ile ekonomik ilişkileri Kuzey Afrika ülkeleri ile sınırlı olan Türk firmalarının son 2-3 yıldır Sahraaltı Afrika'da da faaliyetlerini genişlettiğine işaret ederek, "Türk firmalarının bu ülkelere artan ihracat ve yatırımları nedeniyle bölgeye hakim ve tecrübeli global bankalardan biri ile iş birliği yapmak ihtiyacı doğdu" dedi ve ekledi:

"Bu nedenle, İngiltere'nin en büyük bankalarından Barclays Bank Plc'nin yüzde 62.3 hissesine sahip olduğu Barclays Africa ile işbirliği yapmaya karar verdik."

Kefeli'nin verdiği bilgilere göre, Barclays Afrika Grubu Botsvana, Mısır, Gana, Kenya, Maritus, Mozambik, Namibya, Nijerya, Seyşeller, Güney Afrika, Tanzanya, Uganda, Zambia ve Zimbabve olmak üzere Afrika'da toplam 14 ülkede faaliyet gösteriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Akbank – Barclays Afrika İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement