Akdeniz Akademisi Start Verdi - Son Dakika
Güncel

Akdeniz Akademisi Start Verdi

Akdeniz Akademisi Start Verdi

Aziz Kocaoğlu: Ülkemizin en çağdaş, en aydınlık kentinden tüm Türkiye'ye bir katkıda bulunmak, demokrasi anlayışına bir ivme kazandırmak istiyoruz dedi.

25.09.2013 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Akdeniz Akademisi'nin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ülkemizin en çağdaş, en aydınlık kentinden tüm Türkiye'ye bir katkıda bulunmak, demokrasi anlayışına bir ivme kazandırmak istiyoruz" dedi. Lucien Arkas'ın İzmir'in en büyük sermayesi hoşgörü kültürüdür. Onu kaybetmemek lazım" sözleri büyük alkış aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Akdeniz Akademisi, düzenlenen tören ve konferansla çalışmalarına başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki açılış törenine siyasetçiler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar, akademisyenler ve kentin kanaat önderlerinden oluşan çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreni nedeniyle düzenlenen konferansta ise Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas birer sunum yaptı.

Demokrasiye ivme kazandırmak istiyoruz

Bir düşünce kuruluşu ve demokrasi platformu olarak faaliyet göstermesi planlanan ve Türkiye'de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan Akdeniz Akademisi'nin açılış töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Akdeniz'de lider kent olmayı hedeflediklerini söyledi. Akademinin amacının katılımcı demokrasi anlayışını yaşama geçirmek olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu "İzmir'in tüm dinamiklerini harekete geçirip İzmir için üretmek, demokrasi ve katılımcı demokrasi anlayışını yaratmak, Türkiye'nin en aydınlık kentinden tüm ülkemize katkıda bulunmak ve demokrasi anlayışına ivme kazandırmak istiyoruz. Akademinin temelleri 2009 yılında atıldı. Bu kent çevre yatırımlarıyla suyu, havayı koruyarak bir yerlere gelmek, kalkınırken korumak üzerine bir politika izliyor. Kent tasarımı ve ekosistemle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altyapı yatırımlarını yüzde 90 tamamladık. İzmir'i Akdeniz'e ve dünyaya sunmak için ev ödevlerimizi iyi yapıyoruz" dedi.

Yönümüzü Avrupa'ya döndük

İzmir'in ekonomik gücünün her geçen gün arttığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, "2004 yılında göreve geldiğimdeki rakamlarla bugünkü rakamlar, büyümedeki iddiamı kanıtlıyor. EXPO 2020'ye yürüyoruz. EXPO 2020'nin İzmir'de yapılması, İzmir'in hedeflerinden biri olan hizmet ve turizm sektöründe çeşitlenerek büyümesini sağlayacak bir pik noktası. Akdeniz'in lider kentlerinden bir tanesi olmak istiyoruz. Yönümüzü Avrupa'ya, batıya, Akdeniz'e dönerek ileriye, çağdaşlığa dönerek İzmir'i aydınlatmak istiyoruz. Bunun yanında tüm komşularımızla iyi olacağız. Bu akademi umuyorum, giderek bir sivil inisiyatif olur. Hepimiz İzmir için bir şeyler üretirsek kazanacağımıza inanıyorum. 'İzmir'e İz Bırak' projesiyle 10 yıllık stratejik planımızı tüm İzmirli hemşehrilerimizle birlikte yapmaya çalışıyoruz. 10 yıllık yol haritamızı belirleyecek stratejilerimizi katılımcı bir anlayışla ortaya çıkarıp tekrar katılımcılarımızla paylaşacağız. Başarıp kentimizi bir dünya kenti hedefine sürdürülebilir anlayışla taşımak istiyoruz" diye konuştu.

Belediye bünyesinde ama bürokratik değil

Açılış töreninin diğer konuşmacısı İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli ise bir düşünce kuruluşu olan Akdeniz Akademisi'nin gücünü demokratik platformdan aldığını belirterek şöyle konuştu:

"Bu kurum ilginç bir kurum. Bu kuruluşta hem bir düşünce hem bir demokrasi platformunu bir arada gerçekleştirmeye çalışacağız. Akademi yeni bir kamusallık getiriyor. Günümüzde kamusallığın çöktüğü ortamda yeni kamusallıklar aranıyor. Bu kurumun bir özelliği var: İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir yeri var ama bürokratik bir kurum değil. İzmir'in potansiyellerini harekete geçirerek demokrasi kalitesini artıracak bir kuruluş. Şimdiden 4 konu üzerinde çalışmaya başladık. Ulaşılması gereken bir ideal var. Zaman içince belediye katkısı azalıp sivil kuruluşların katkısının artacağı bir kuruluş olacak"

Akdeniz Akademisi'nin Kanadalı onur konuğu Doç. Dr. Shane Hawkins ise yenilikçi çalışmalarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kutladı. Kanada Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü'nde 25 yıldır görev yaptığını ifade eden Hawkins, "İtalya, Mısır ve Yunanistan üzerine arkeoloji alanında odaklanmış durumdayız. Kültür üzerine de çalışmalar yapıyoruz. İzmir Akdeniz Akademisi ile ilgili de çalışmalara başladık. Akademi çalışmalarıyla ilgilenen bu kadar kalabalık bir topluğu görmek çok büyük mutluluk" diye konuştu.

Konferans konuşmaları Tekeli ve Arkas'tan

Açılış konferansının ilk konuşmacısı İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli'ydi. "12. ve 17. Yüzyıl'da Deniz Teknolojisinde Meydana Gelen Değişikliğin Akdeniz'in Politik ve Ticari Mekanının Örgütlenmesindeki Yeri" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Tekeli, İzmir'in tarihini yazarken Akdeniz'in mutlaka derinliğiyle ele alınması gerektiğini söyledi. Bütün Avrupa medeniyetini etkileyen aydınlanma ve sanayileşmenin Akdeniz'in doğurduğu Rönesans akımı üzerinden geliştiğini anlatan Tekeli, dönemin ticari faaliyetlerini şekillendiren dönemsel koşulları da ortaya koydu. Prof. Dr. İlhan Tekeli, 12. Yüzyıl'dan 17. Yüzyıl'a kadar gemi teknolojisinden yaşanan değişimi de örneklerle açıklayarak ticaret devrimini hazırlayan etkenleri bu örnekler ışığında anlattı. Tekeli, Akdeniz'in kurumsal inovasyon yapan, denizcilik adına birçok yeniliğin doğduğu bir bölge olmasına rağmen dünyanın ticaret dengelerinin değişmesi nedeniyle Avrupa"nın etkisi altına girmekten kurtulamadığını söyledi.

Diğer konuşmacı Lucien Arkas ise, "Mare Nostrum" (Bizim Deniz) başlıklı sunumunda İzmir'in deniz ticareti hakkında bilgi verdi. Kentin hoşgörü kültürünün deniz ticareti sayesinde oluştuğunu ifade eden Arkas, "İzmir deniz ticaretiyle büyüdü. İstanbul'da ticaret olmadığı için Avrupalı tüccarlar İzmir'i seçti. Limanların yapılmasıyla İzmir gelişmeye başladı. Çok sayıda ülkeden tüccar gelip İzmir'de ticaret yaptı. Zenginleşen kente teknoloji, sanat, otel, opera geldi. Avrupai bir şehir oldu. 4 farklı millet birbiriyle çok güzel geçindi. Bu yüzden bir kültür oluştu. İzmir'in hoşgörü kültürü o tarihten geliyor. İzmir'in bu kültürü kaybetmemesi lazım" dedi. Ailesinin uzun yıllardır İzmir'de yaşadığını hatırlatan Arkas, denizlerde dolaşan 30 gemisine aidiyet duygusundan dolayı Türk bayrağı astığını söyledi.

Akademi'nin kuruluş öyküsü

İzmir Akdeniz Akademisi ile ilgili çalışmaların tohumları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür Çalıştayı'nda, Ekim 2009'da atıldı. Akademi'nin çalışmaları için 4 ana başlık belirlendi: Tarih, tasarım, kültür-sanat ve ekoloji. Akademide Tasarım Koordinatörü olarak Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Ekoloji Koordinatörü olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Filibeli, Kültür Sanat Koordinatörü olarak Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Ada görev yapıyor. Akademi'nin Danışma Kurulu'nda ise Ali Nail Kubalı, Ayhan Baran, Aytül Büyüksaraç, Deniz Taner, Ender Yorgancılar, Ertuğrul Apakan, Filiz Eczacıbaşı, Gülgün Ünal, Işılay Saygın, İdil Yiğitbaşı, Rıfat Serdaroğlu, Seda Kaya, Sema Pekdaş, Türkan Miçooğulları, Ülkü Bayındır ve Yılmaz Karakoyunlu bulunuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Akdeniz Akademisi Start Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement