Akdeniz Belediyesi'nden 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Akdeniz Belediyesi'nden 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' Açıklaması

Akdeniz Belediyesi, ’Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi’nin hayata geçirilememesinin sorumlusunun Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu ileri sürdü.

15.02.2016 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Belediyesi, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'nin hayata geçirilememesinin sorumlusunun Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu ileri sürdü.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Şubat 2016 tarihindeki Meclis toplantısında, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' ile ilgili tartışmaların yaşandığı hatırlatıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'in, 'Akdeniz Belediyesi'nin açtığı dava ve sonrasında Akdeniz Belediyesi lehine alınan mahkeme kararı neticesinde projenin kesintiye uğradığını ve uygulanamadığını iddia ettiği belirtilen açıklamada, "Ancak söz konusu projeyle ilgili hukuki süreçler, yasal mevzuat ve gerekçeler dikkate alındığında, Sayın Burhanettin Kocamazın, Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında dile getirdiği iddianın geçerli olmadığı anlaşılacaktır" denildi.

Mersin Valiliği ve Akdeniz Belediyesi tarafından, 'Tarihi Kent Merkezini Yeniden Canlandırma' adı altında projenin başlatılması için Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden gerekli yasal izinler alınarak projeye başlanıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi; "Kentteki sivil toplum temsilcileri, Mersin Üniversitesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve benzeri kurumlarla plan tartışmaları yapılmış ve son şeklini alan 1/5000 Ölçekli Mersin Kentsel Sit Alanı Korum Amaçlı İmar Planı Revizyonu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanmıştır. Belediyemiz tarafından onaylanan 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderilmek üzere Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına sunulmuştur. Büyükşehir Belediyeleri, ilçe belediyelerinden gelen uygulama imar planlarını 1/5000 ölçekli imar planlarına uygunluk bakımından denetlemek ve gerekli düzeltmeleri yaparak onaylamakla hükümlüdür. Oysaki Büyükşehir Belediyesi hiçbir düzeltme talebinde bulunmadan ve o süreçte henüz ilan edilmeyen 'yenileme alanını' gerekçe göstererek yetkisinde olmayan bir karar vermiş ve planı iade etmiştir. Süreci takiben Mersin Büyükşehir Belediyesi planlama alanını Bakanlar Kurulu'na yaptığı teklif sonucunda 'yenileme alanı' ilan ettirmiştir."

"BELEDİYEMİZ YASAL SÜREÇ BAŞLATMIŞTIR"

Bunun üzerine, Akdeniz Belediyesi Meclisi'nden yenileme alanı ilanına ilişkin yasal zorunluluk olan meclis kararı alınmamasına karşı yasal süreç başlatıldığı bildirilen açıklamada, "Ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme alanı ilanı çalışmaları ile bütüncül bir çalışma yapılacağı

iddia edilirken ve Akdeniz Belediyesi tarafından bölgeye ilişkin mevcut ihale fesih edilmemişken, Büyükşehir Belediyesi'nce tek bir bölgeye ilişkin 'Kentsel Tasarım Projesi' hazırlanmış ve bir ihale daha yapılmıştır. Sonuç olarak, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'nin hayata geçirilmemesinde sorumlu taraf, iddia edildiği üzere Akdeniz Belediyesi değil, planları onaylamayan ve kendilerinin de taraf olduğu projenin mevcut ihalesini yok sayıp 'yeniden tasarım ihalesi yapan' Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimidir. Çünkü Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz ilçesi sınırları içinde böylesi bir karar alırken yasal süreci ve prosedürü takip etmemiş, belediyemizden meclis kararı almadan, Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu bölgeyi yenileme alanı ilan ettirmiştir. Kaldı ki, Danıştay 14. Dairesi'nin, söz konusu planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi, yaptığımız itirazlarımızda yasal anlamda haklılığımızı bir kez daha ispatlamıştır" denildi.

Mutlu ve Türk, açıklamanın sonunda, Akdeniz Belediyesi olarak; görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, Mersin'i, Akdeniz'i ve bu kentin sahibi vatandaşları ilgilendiren hizmet ve projelerde, Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği, iletişim ve koordinasyon içinde ortaklaşmaya hazır olduklarını da sözlerine eklediler. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akdeniz Belediyesi'nden 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement