Akdeniz Bölgesi'nde Her Bin Kişiden Biri Fmf Hastası - Son Dakika
Güncel

Akdeniz Bölgesi'nde Her Bin Kişiden Biri Fmf Hastası

Akdeniz Bölgesi\'nde Her Bin Kişiden Biri Fmf Hastası

Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan her 1000 kişiden 1'inde 'Ailevi Akdeniz Ateşi' olarak bilinen FMF hastalığı görüldüğünü söyledi.

23.04.2014 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan her 1000 kişiden 1'inde 'Ailevi Akdeniz Ateşi' olarak bilinen FMF hastalığı görüldüğünü söyledi.

Hastalığın taşıyıcı tipinin bölgede 5'te 1 gibi oldukça yüksek oranda olduğunu aktaran Prof. Dr. Canatan, "Bu durum, özellikle akraba evliliklerinin çok sık olduğu ülkemiz için ayrı bir öneme sahip" dedi. Prof. Dr. Duran Canatan, FMF hastalığının tekrarlayan yüksek ateş yanında karın, eklem, akciğer, kalp zarında 'pyrin' denen anormal protein birikmesi sonrası ağrılara yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, "İleri evrede böbrekte amiloidoz denen hastalığa ve sonuçta böbrek yetmezliğine yol açabilir" dedi.

KLİNİK BULGULARLA TANI MÜMKÜN

Ailevi Akdeniz Ateşi tanısı konulmasında klinik bulgular ve aile öyküsü ile biyokimyasal ve genetik laboratuar verilerinin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Canatan, "Hastada klinik bulgular olarak, karın ağrısı, eklem ağrıları, 12-96 saat sürebilen tekrarlayan ateş atakları karakterizedir. Hastalık belirtilerinin belirli dönemlerde ortaya çıkması tanı için en önemli kriterdir" diye konuştu.

FMF'nin genetik geçişli bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canatan, "Hasta bireyin anne ve babası zorunlu taşıyıcıdır. Ailesel Akdeniz Ateşi taşıyıcılığı ve akraba evliliği oranı yüksek toplumlarda çocukların taşıyıcı veya hasta olarak dünyaya gelme olasılığı yüksektir. Eğer anne ve baba mutasyonu heterozigot (birbirine benzemeyen genlerin bulunduğu kromozomları taşıyan) olarak taşıyorsa bir sonraki nesilde hasta bireyin dünyaya gelme ihtimali yüzde 25, taşıyıcılık oranı yüzde 50 iken, sağlıklı birey olma olasılığı yüzde 25'tir" dedi.

GENETİK KİMLİK KARTI ŞART

Ailesel Akdeniz Ateşi hastalığının teşhisinde moleküler tanı metotlarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Canatan, şöyle konuştu:

"Ailesel Akdeniz Ateşi, hekimlerin periyodik karın ağrısı, göğüs ağrısı, ateş ve artrit şikayetleri ile tanıda zorlandığı bir hastalıktır. Ailesel Akdeniz Ateşi ile benzer belirtiler gösteren hastalıkların ayırıcı tanısının güçlüğü göz önüne alındığında, moleküler tanı metotları önem kazanmıştır. Tüm genetik hastalıklarda olduğu gibi, Ailesel Akdeniz Ateşi için de genetik tanı uygulaması yapılmalı ve danışma hizmeti verilmelidir. Her hastanın taşıdığı mutasyon tespit edilip 'genetik kimlik kartı' alması sağlanmalıdır." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akdeniz Bölgesi'nde Her Bin Kişiden Biri Fmf Hastası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement