Akdeniz'de Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Güncel

Akdeniz'de Sığınmacı Krizi

PARİS (AA) – Fransa'da Danıştay Mahkemesi, ülkenin İtalya sınırındaki kimlik kontrollerine onay verdi.

29.06.2015 19:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PARİS (AA) – Fransa'da Danıştay Mahkemesi, ülkenin İtalya sınırındaki kimlik kontrollerine onay verdi.

Danıştay, Fransız hükümetinin, ülkeye daha fazla sığınmacı gelmesini engellemek için İtalya sınırında başlattığı kimlik kontrolünün "Schengen anlaşmasına aykırı olduğu" gerekçesiyle sivil toplum örgütlerinin yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı.

Danıştay gerekçeli kararında, Fransa-İtalya sınırındaki kimlik kontrollerinin, "sistemli bir denetim haline gelmediği ve belirlenen yasal sınırları geçmediği" yorumunda bulundu.

Akdeniz'den teknelerle İtalya'ya gelen sığınmacıların daha sonra Fransa'ya geçme girişimleri karşısında Paris, Schengen anlaşmasına rağmen sınırda geçici kimlik kontrollerini yürürlüğe sokma kararı almıştı.

Akdeniz'den gelen sığınmacıların AB'ye üye ülkelere nasıl dağıtılacağı, birliğe üye ülkeler içinde uzun zamandır sorun yaratıyor.

Fransa, şu ana kadar topraklarına önemli sayıda göçmen ve mülteci kabul ettiğini iddia ederek, bu konuda diğer AB üye ülkelerinin de fedakarlık yapmasını istiyor.

İtalya'nın, Akdeniz kıyısında Fransa sınırına yakın kasabası Vintimille, Afrika ve Ortadoğu'daki savaş, çatışma ve yoksulluktan kaçarak, Avrupa'ya gitmek isteyen ancak Fransa'nın sınırı geçmelerine izin vermediği için binlerce kaçak göçmene ev sahipliği yapıyor.

İtalya'nın güneyindeki Sicilya ya da Lampedusa adasından giriş yapan kaçak göçmenlerin büyük kısmının, burada kalmadan Avrupa'nın özellikle kuzeyindeki ülkelerdeki yakınlarına gitmeyi istemesi Roma'nın kuzeydeki komşularıyla sınırda sorun yaşamasına yol açıyor.

İtalya'da kayıt altına alınmadan herhangi bir belgesi olmadan, Avrupa içindeki serbest dolaşımdan yararlanarak kuzeydeki Avusturya, Fransa, İsviçre'ye geçmeye çalışan göçmenler, son dönemde bu ülkeler tarafından ya Schengen Anlaşması ihlal edildiği savı ya da göçmenlerin ilk giriş yaptığı AB ülkesine iadesini öngören Dublin Anlaşması uyarınca iade ediliyor. İtalya ise bu konuyla tek başına mücadele edemeyeceğini sık sık dile getirerek göçmen sorununa AB'nin ilgisini daha aktif şekilde çekmeye çalışıyor.

Milano'nun ev sahipliği yaptığı EXPO'da geçen hafta bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sığınmacı konusunu ayrıntılı bir şekilde masaya yatırmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akdeniz'de Sığınmacı Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement