Akdeniz'de Tunç Çağı'na Ait Liman Kalıntıları Bulundu - Son Dakika
Yerel

Akdeniz'de Tunç Çağı'na Ait Liman Kalıntıları Bulundu

Akdeniz\'de Tunç Çağı\'na Ait Liman Kalıntıları Bulundu

Türk bilim heyetince yürütülen çalışmalar kapsamında Akdeniz'de Tunç çağına ait liman kalıntıları ile 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen 12 batığa ulaşıldı.

06.09.2014 11:28  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN BOLAT - Akdeniz'de Tunç Çağı'na ait liman kalıntıları ve 2 bin 500 yıllık olduğu düşünülen 12 batığa ulaşıldığı öğrenildi.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü internet sitesinden derlediği bilgiye göre, Türkiye kıyılarında 1959 yılında başlayan ve çoğunlukla yabancı heyetler tarafından yürütülen arkeolojik sualtı araştırmaları Türk bilim heyetlerince yürütülüyor. 1959-2014 döneminde biri dışında tamamı yabancı heyetlerce yürütülen su altı kazıları da yine Türk bilim insanları ve Müze Müdürlükleri başkanlığında sürdürülüyor.

Bu yıl Türkiye kıyılarında Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz tarafından sürdürülen çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı izin ve destekleriyle ilerliyor.

Özdaş tarafından Ege ve Akdeniz kıyılarında yürütülen arkeolojik yüzey araştırması çalışmalarıyla su altında bulunan mimari kalıntıların, liman yapılarının ve batıkların, çapalama alanlarının tespiti yapılarak belgeleniyor.

Tarihsel batıklar üzerinde çalışmalar

Aynı zamanda 2015 Çanakkale Deniz Savaşı'nın 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Çanakkale sahil şeridinde batan savaş gemileri ve Çanakkale'nin denizcilik tarihi içindeki önemini ortaya çıkaracağı düşünülen diğer tarihsel batıklar üzerinde de araştırmalar yapılıyor.

Söz konusu çalışmalarda Piri Reis Araştırma Gemisi kullanılıyor. Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz tarafından da Antalya kıyılarında su altı araştırmalarına devam ediliyor. Öte yandan, Türkiye kıyılarında yürütülecek su altı arkeoloji çalışmalarında kullanılacak olan SÜ Sualtı Araştırmaları ve Uygulama Merkezi'ne ait, Selçuk-1 isimli Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi de geçtiğimiz günlerde denize indirildi.

Görsel haritalar çıkartılıyor

Selçuk-1 ve beraberindeki sonar teknesi ile Yrd. Doç. Dr. Öniz başkanlığındaki 20 kişilik bilimsel ekiple yürütülen çalışmalarda, Akdeniz'de Tunç Çağı'na ait liman kalıntıları ile 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen 12 batığa ulaşıldığı bildirildi. Kemer'de bulunan SÜ Sualtı Araştırma Merkezi de çalışmalarda merkez olarak kullanılıyor.

Çalışmalar kapsamında, teknolojik altyapı kullanılarak su altının görsel haritaları çıkartılırken, dalıcı marifetiyle fotoğraflama ve kayıt çalışmaları da sürdürülüyor. Bakanlık tarafından yakından takip edilen ve desteklenen su altı araştırma ve kazılarına ekim ayına kadar devam edilmesi düşünülüyor.

Tabak Batığı Kurtarma Kazıları

Türkiye kıyılarında yürütülen su altı araştırmaları yanında bağımsız olarak gerçekleştirilen tek sualtı kazısı olma özelliği taşıyan Tabak Batığı Kurtarma Kazıları, Özdaş ve Öniz'in bilimsel danışmanlığındaki bir ekip tarafından Antalya Müze Müdürlüğünün başkanlığında devam ediyor.

Antalya kıyılarında yer alan Doğu Roma dönemine tarihlenen batıkta yürütülen kazı çalışmaları, Bizans tabak ticaretinin ulaştığı en uzak noktayı göstermesi açısından önem taşırken, antik çağdan çok sayıda tabağın gün ışığına çıkarılması, dönemin deniz ticaret tarihi hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılması açısından da merakla takip ediliyor. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akdeniz'de Tunç Çağı'na Ait Liman Kalıntıları Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement