Akdeniz'deki "Kaçak Göçmen" Faciası - Son Dakika
Güncel

Akdeniz'deki "Kaçak Göçmen" Faciası

Hamas yöneticilerinden Berdevil: "Bu sorunun (Göç) gerçek ve başlıca sebebi İsrail"

21.09.2014 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamas, Filistinlilerin yasa dışı yollarla Avrupa'ya göçünde, İsrail ve Gazze'deki ablukayı destekleyenlerin suçlu olduğunu belirtti.

Hamas yöneticilerinden Salah el-Berdevil, düzenlediği basın toplantısında, Filistinlilerin evlerini terk ederek yurt dışına göç konusunu değerlendirdi. Bunun İsrail'in ablukası nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığına değinen Berdevil, "Filistinliler, yasa dışı yolları kullanarak Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışıyor. Bu sorun için bir neden aramamız gerekirse meselenin arkasındaki gerçek ve başlıca sebebi İsrail'dir" dedi.

Avrupa ülkelerine ulaşmak üzere yasa dışı yolların kullanıldığına dikkati çeken Berdevil, şöyle devam etti:

"Olaylar sonrası yapılan ilk araştırma çalışmalarının verilerine göre, kaçakların çoğu, normal yollarla Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek İskenderiye'ye ulaşıyor. Burada bir araya geldikleri kaçakçılar, onları gemilerle İtalya'ya götürmek üzere yola çıkıyor ya da karayoluyla Libya'ya ulaştırılıyor. Bu, güvencesi olmayan, boğularak son bulan bir deniz yolculuğu. Sayıları az olan bir grup ise sahte pasaportla geçmeye çalışıyor."

Gazze'deki ablukayı destekleyenlerin de bu konuda sorumlu olduğunu ifade eden Berdevil, her şeye rağmen Gazze'den yasa dışı yollarda çıkanların sayısının sınırlı olduğunu dile getirdi. Bunların çoğunun resmi yollarla Refah Sınır Kapısı'ndan geçtiğini belirten Berdevil, emniyet güçlerinin Gazze'de bazı kaçakçıları yakaladığı ve en kısa sürede yargı sürecine nakledileceklerini kaydetti.

Berdevil, "kasıtlı göçe zorlama" olarak nitelendirdiği durumun engellenmesi için Filistin yönetimiyle göç meselesinin kapsamı içerisindeki diğer devletlerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini talep ederek, "Başta Filistin Dışişleri Bakanlığı olmak üzere uzlaşı hükümeti, söz konusu göç meselesine çözüm bulunması için gerekli kurumlarla iletişime geçmeli" diye konuştu.

Berdevil, ayrıca söz konusu göç meselesini olabilecek en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak üzere Filistinli ulusal grupları, sivil toplum kuruluşlarını, etkin şahıs ve kurumların katılımıyla ulusal bir konferans düzenlemesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü, 15 Eylül'de insan kaçakçılığı yapan kişiler tarafından aralarında onlarca Filistinlinin de bulunduğu 400 kaçak göçmeni taşıyan geminin batırıldığını açıklamıştı. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akdeniz'deki 'Kaçak Göçmen' Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement