Akdeniz Foklarına Liman Tehdidi - Son Dakika
Güncel

Akdeniz Foklarına Liman Tehdidi

Akdeniz Foklarına Liman Tehdidi

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili tartışmalar sürerken bölgede planlanan 3 termik santral ve 2 çimento fabrikası için Akdeniz foklarının üreme ve barınma bölgesi olan Yeşilovacık'a liman yapılması tepki çekti.

17.01.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili tartışmalar sürerken bölgede planlanan 3 termik santral ve 2 çimento fabrikası için Akdeniz foklarının üreme ve barınma bölgesi olan Yeşilovacık'a liman yapılması tepki çekti. Liman için yapılan dolgunun, uluslararası anlaşmalarla koruma altındaki Akdeniz foklarının neslini yok edeceği ileri sürüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alınarak bölgede kurulacak termik santralde kömür yakılıp elektrik enerjisi üretilecek. Santrallerde yakılacak kömürün de Yeşilovacık Beldesi'ndeki limana getirilmesi planlanıyor. Bunun için başlatılan limanı büyütme çalışmaları devam ediyor. Liman çevresinde dolgu yapılırken dağlardan ve taş ocaklarından getirilen büyük kayalar, Akdeniz foklarının üreme alanı mağaraların bulunduğu alanda denize bırakılıyor.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da bir grup çevreci ile birlikte Akdeniz foklarının üreme alanı mağaraların hemen yanındaki liman inşaatı çalışmalarını yerinde inceledi. Yeşilovacık'ın cennetten bir köşe olduğunu belirten Atıcı, "Bu liman 3 şey için yapılıyor. Termik santrallere kömür taşımak, yapılacak olan iki çimento fabrikası ve nükleer santrale malzeme çekmek. Görmüş olduğunuz yeşil alanların tamamı kara kömür olacak. ve termik santrallerden buradaki canlıların tamamı yok olacaktır. Bern Anlaşması'na göre fokların üreme alanı olan bölgeye liman yapılması, uluslararası bir skandaldır"dedi.

Atıcı, bölgenin turizm alanı olduğunu belirtti. Atıcı, "Burada bacasız sanayi yapmak istiyoruz. Çevre kirliliği, hava kirliliği, karbon istemiyoruz. Hukuk diyor ki 'Sen buraya bunu yapamazsın.' Neden çünkü Bern Anlaşması hukukun üstündedir. 'Suç işliyorsunuz' diyoruz. 'İş hukukun üstünde' diyorlar. Girişimlerimizle bir süre durduruluyor, bir bakmışsınız yeniden başlıyor. Bu ne arsızlıktır, bu ne yüzsüzlüktür. Mersin halkı direnmektedir. ve burayı hiçbir şekilde ne termik santrallere, ne nükleer santrallere, nede çimento fabrikalarına yar etmeyecektir" diye konuştu.

KAÇAK VE USULSÜZ

Taşucu Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce ise kaygılarını şöyle sıraladı:

"Bana göre kaçak, usulsüz, yasaya uygun olmayan, kuralların dışına çıkılmak suretiyle alınmış bir ÇED raporuna göre burada liman yapılıyor. Buradaki 4 tane Akdeniz fokunun yaşam mağaralarının hemen yanına liman yapılması üremesini olumsuz etkileyecek. Türkiye uluslararası sözleşmeye göre, Akdeniz fokunun korunmasını yaşamasını, her türlü şekilde güvence altına alacak, yasaya imza koymuş bir ülke olarak, bunu yasal olmayan bir şekilde hiçe sayıyor."

FOKLAR TERK EDECEK

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, dünyada korunması için özel önlemler alınan Akdeniz foklarının termik santraller ile kıyılarımızı terk edebileceği uyarısında bulundu. Sadece Türkiye, Yunanistan, Fas ve Moritanya kıyılarında bulunan 500 kadar Akdeniz fokunun doğal yaşam alanlarıyla birlikte korunması için Bern, Barselona, Cites gibi uluslararası antlaşmalar bulunduğunu belirten Doç. Dr. Gücü, uluslararası çevre kurumlarına ve ilgili bakanlıklara bir rapor hazırladı. Doç. Dr. Gücü, gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

"Yeşilovacık'a kurulması düşünülen kömür santralinin çok yakınında fok mağaraları var. Günlük 10-12 bin ton kömür gelecek, büyük bir insan ve araç trafiği yaşanacak. Akdeniz fokları da gözden uzak ve insanın ulaşamayacağı mağaralarda yaşamayı tercih ettiği için bölgeyi terk edecektir. Üstelik bu bölgede yeni doğmuş yavru foklar tespit ettik. Türkiye'de ki yetkililere ve Bern Sözleşmesi sekretaryasına durumu bildirdik. Bu santrallerin yapılması ülkemizin doğal yaşamı için var olan tehlikenin katlanarak büyümesi demektir. Bu tür santrallerin soğutma ünitelerinde kullanılan klorun bölgedeki deniz çayırlarını olumsuz etkileyecek. Deniz kaplumbağası gibi canlıların da bölgeden ayrılmasına neden olacaktır. Bu santrallerin yapılması ülkemizin doğal yaşamı için var olan tehlikenin katlanarak büyümesi demektir. Fokların yok olması demek Doğu Akdeniz'de ki koloninin sonu demek. 15-20 sene sonra bu bölgede artık fok göremeyeceğiz. Fokların dünya da ki dağılımına baktığımızda 2 ülkede ağırlıklı olarak görülüyor. Biri Türkiye biri Yunanistan, yani bu iki ülke bu hayvanı korumazsa, bunu neslini devam ettirmesi var olması mümkün değil. Mersin, Akdeniz fokunun en kalabalık olarak bulunduğu yer. Bizim kıyılarımızda ki foklarımız sürekli ürüyorlar. Bir canlı üremesini devam ettiremiyorsa, onun yok olması kaçınılmaz. Bunlar da üremek için mağaraları kullanıyor. Mersin kıyısından bahsedecek olursak 40 tane mağara var. Foklar bunlardan sadece 6'sında üreme yapıyorlar. Bunlardan bir tanesinin üzerinde site yapıldı, otel yapıldı, orada yaşaması mümkün değil artık. Bir tanesinin hemen üzerine devasa bir liman yapılıyor hayvanın orada yaşaması mümkün değil. Bir tanesi Akkuyu Nükleer Santrali'ne yakın. Böyle devam ettiği takdirde burada fok kalmayacak." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akdeniz Foklarına Liman Tehdidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği
    09:16 Alaşehir'de Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları Etkinliği

    Alaşehir'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla "Vatan ve Kahramanlık Buluşmaları" etkinliği yapıldı. Etkinlikte, öğrenciler şiir okudu, gaziler anılarını paylaştı ve hediye paketi verildi.

  • Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Yemeği Düzenlendi
    09:16 Kemalpaşa'da Gaziler ve Şehit Aileleri Onuruna İftar Yemeği Düzenlendi

    Kemalpaşa ilçesinde yaşayan gaziler ve şehit aileleri için iftar yemeği programı düzenlendi. Kaymakam Musa Sarı, devletin desteklerini dile getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Programa ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve dernek başkanı da katıldı.

  • Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı
    09:15 Mersin merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada 2 cep telefonu, 2 sim kart ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı
    09:14 Kırıkkale'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi İftar Programı

    Kırıkkale'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit aileleri ve gaziler için iftar programı gerçekleştirildi.

  • Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı
    09:09 Mersin merkezli operasyonda göçmen kaçakçısı 3 organizatör yakalandı

    Mersin merkezli 3 ilde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda göçmen kaçakçılığı yapan 3 organizatör yakalandı. Operasyonda şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada cep telefonları, sim kartlar ve 38 bin 700 TL ele geçirildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada doların alış fiyatı 32,3350 lira, satış fiyatı ise 32,3370 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 35,1280 lira, satış fiyatı ise 35,1300 lira olarak açıklandı. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3000 lira, avronun satış fiyatı ise 35,1710 lira idi.

  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada
    08:52 Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna müdahale ederken, sürücü kaçtı. Polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.


Advertisement