Akdeniz'in Efes'i" Ziyarete Açılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Akdeniz'in Efes'i" Ziyarete Açılacak

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kibyra Antik Kenti'nin yukarıdan görünümleri Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru röportajı Antik kentten detay görüntüler "Akdeniz'in Efes'i" ziyarete açılacak Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl "Düzenlenmiş ziyaret edilebilir ören yeri vasfı" kazanacak Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Özüdoğru: "Kazıya başladığımızda burayı gezdik ve biraz tanıyınca dedik ki 'Burası Akdeniz'in Efes'i olacak.

15.06.2016 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kibyra Antik Kenti'nin yukarıdan görünümleri

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru röportajı

Antik kentten detay görüntüler " Akdeniz'in Efes'i" ziyarete açılacak

Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl "Düzenlenmiş ziyaret edilebilir ören yeri vasfı" kazanacak

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Özüdoğru:

"Kazıya başladığımızda burayı gezdik ve biraz tanıyınca dedik ki 'Burası Akdeniz'in Efes'i olacak.' Geldiğimiz noktada Kibyra bizi yalancı çıkarmadı. Ortaya çıkan eserlerle gerçekten ikinci bir Efes doğuyor diyebilirim"

GÖKMEN YÜCE - Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan ve "Akdeniz'in Efes'i" olarak nitelendirilen Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl ziyaretçilerini kabul edecek.

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarına 2006 yılında Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü öncülüğünde başladıklarını söyledi.

Kazıları 2010 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile MAKÜ adına sürdürdüklerini belirten Özüdoğru, gelinen noktanın umut verici olduğunu dile getirdi.

Özüdoğru, kazı tekniği açısından zor ve geniş bir alanda yer alan antik kentteki kazı çalışmalarında öncelikle kentin Roma İmparatorluğu dönemindeki görünen anıtsal yapıları açığa çıkarmayı, arkeolojik bilgi edinmeyi, buranın gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılmasını, insanlara bilgi ve görsellik sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

10 yıldır süren kazı çalışmalarında iyi bir aşamaya geldiklerini anlatan Özüdoğru, "Kentin 11 bin kişilik anıtsal bir stadyumu vardı. Biz geldiğimizde tamamı toprak altındaydı. Kısmen görünebiliyordu. Stadyumdaki kazı çalışmalarını tamamen bitirdik ve o yapıyı restorasyona hazır hale getirdik. Buradaki bilgileri rölöve ve restorasyon projesinin hazırlanması için Bakanlığımıza gönderdik." dedi.

"İsmini Medusa ile duyurdu"

Özüdoğru, antik kentte bulunan odeonun (Antik Yunan'da konserler verilen, şiirler okunan, oyunlar oynanan, dikdörtgen biçiminde, üzeri kapalı yapı) Türkiye'de antik dönemdeki üzeri çatıyla kapatılmış en anıtsal yapı olduğunu dile getirdi.

Odeonun çok fazla kendine has özelliği olduğunu vurgulayan Özüdoğru, şunları aktardı:

"Bu yapının Atina'da Herodes Atticus odeonu diye bilinen bir benzeri var. Kibyra Antik Kenti'ndeki odeonun içinden ise renkli mermerle yapılmış Medusa (Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar) döşemi çıktı. Kibyra ismini uluslararası anlamda bu yapıyla duyurdu diyebilirim."

Özüdoğru, Kibyra'da anıtsal bir Roma hamamı bulunduğunu, yaptıkları çalışmalarda antik tiyatroyu görünür hale getirdiklerini ve agorada (Antik Yunan kentlerinde şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği mekanlar) Roma ve Bizans dükkanlarının olduğu 115 metre uzunluğundaki caddenin 89 metresini açığa çıkardıklarını anlattı.

"Akdeniz'in Efes'i"

Antik kentin artık ziyaretçiler açısından algılanabilir ve görsellik sunulabilecek bir aşamaya geldiğini söyleyen Özüdoğru, şu değerlendirmede bulundu:

"Kazıya başladığımızda burayı gezdik ve biraz tanıyınca dedik ki 'Burası Akdeniz'in Efes'i olacak.' Geldiğimiz noktada Kibyra bizi yalancı çıkarmadı. Ortaya çıkan eserlerle gerçekten ikinci bir Efes doğuyor diyebilirim. Büyük anıtsal yapıların birçoğu sağlam şekilde günümüze ulaşmış. Örneğin odeonun bu derece ayakta kalmış olması bizler için bir şans. Umarım Kibyra önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte bu kazılar devam ettiğinde turizm açısından da bilimsel anlamda da çok daha iyi bir yerde olacak."

Gelecek yıl turizme açılacak

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, kazıların 10. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün antik kent için hazırladıkları projeyle kendilerine müjde verdiğini aktardı.

Bu projeyle Kibyra'nın 2017 yılından itibaren "Düzenlenmiş ziyaret edilebilir ören yeri vasfı" kazanacağını belirten Özüdoğru, "Gelecek yıl tamamlanması planlanan projeyle 1. derece sit alanımızdaki tarihi peyzajı bozmayacak şekilde ilçe girişinde modern evlerin bittiği kısımda turlar için karşılama merkezi, otopark ve küçük alışveriş yapıları olacak. Gelen ziyaretçilere antik kenti üç boyutlu sunabileceğimiz, maketini gösterebileceğimiz salonlar bulunacak. Yürüyüş yolları, seyir terasları, bilgilendirici levhalar ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Projede doğaya uyumlu bir mimari kullanılacak." sözlerine yer verdi.

Akdeniz\'in Efes\'i" Ziyarete Açılacak
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Akdeniz'in Efes'i' Ziyarete Açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi
    13:21 Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri' konseri, Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Konserde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kültürel mirası olan Kıbrıs ilahileri, Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirildi. KKTC Meclis Başkanı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve çok sayıda dinleyici de konserde yer aldı.


Advertisement