Akdeniz'in Yeni Gözde Balığının Üreme Dönemleri Araştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Akdeniz'in Yeni Gözde Balığının Üreme Dönemleri Araştırılıyor

Akdeniz\'in Yeni Gözde Balığının Üreme Dönemleri Araştırılıyor

AÜ ile SDÜ'de görevli akademisyenlerce hazırlanarak TÜBİTAK'a sunulan projeyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden ve mercan balığına benzerliğiyle dikkat çeken tel kuyruk mercanının üreme dönemleri araştırılmaya başlandı Proje kapsamında mercan balığı ile aynı et kalitesinde olmasına rağmen, mercan balığından daha düşük fiyata satılan tel kuyruk mercanının av dönemleri belirlenecek.

31.07.2014 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Akdeniz Üniversitesinde (AÜ) görevli akademisyenlerce hazırlanarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunulan projeyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden ve mercan balığına benzerliğiyle dikkat çeken tel kuyruk mercanının üreme dönemleri araştırılarak, balığın av dönemleri belirlenecek.

Proje yürütücüsü SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mehmet Rüştü Özen, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Hint Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e, oradan da Akdeniz'e birçok balık türünün göç ettiğini söyledi.

Bu şekilde Doğu Akdeniz'den İspanya kıyılarına kadar Akdeniz'de göç eden 85 balık türünün bulunduğuna işaret eden Özen, bunların arasındaki en önemli türün ise tel kuyruk mercanı (nemipterus randalli) olduğunu vurguladı.

Söz konusu balığın  mercan balığı ile aynı et kalitesine sahip ancak mercan balığından daha ucuz olduğunu ifade eden Özen, "Mercan balığının kilosu 40-45 liraya satılıyor ancak tel kuyruk mercan balığının kilosu 30-35 liradan alıcı buluyor. Ekonomik değeri açısından da bu araştırma daha önemli hale geliyor" dedi.

Özen, buna rağmen tel kuyruk mercan balığı hakkında yakın zamana kadar araştırma yapılmadığını fark ettiklerini,  bunun için de TÜBİTAK'a proje önerisi sunduklarını ve projenin kabul edildiğini kaydetti.

Yaklaşık 8 ay önce başlayan projede ilk aşamada Antalya'nın Lara ve Gazipaşa açıklarında ve denizin 60 metre derininde örnekleme çalışması yaptıklarını anlatan Özen, "Proje tamamlandığında balıkların ne zaman cinsel olgunluğa ulaşacaklarını ve yumurta bırakma dönemlerini belirleyeceğiz. Su ürünlerinde sürdürülebilir balıkçılık önemli.  Bunun için de av yasaklarının doğru  şekilde yapılması gerekiyor. Bu bilgiler ışığında balığın üreme dönemleri iyi tespit edildiği için av yasağı takvimi kesin olarak belirlenecek. Bu araştırma balıkçılar için de önemli veriler sağlayacak" diye konuştu.

Akdeniz'in daha önce balık konusunda fakir olduğunun bilindiğini ancak bu tarz araştırmalarla keşfedilen bu türlerin Akdeniz'e yeni girdi sağlayacağına inandığını dile getiren Mehmet Rüştü Özen, araştırma sonucunda elde edilecek verilerin değerlendirilerek tel kuyruk mercanının kültüre de alınabileceğini sözlerine ekledi. - Isparta

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akdeniz'in Yeni Gözde Balığının Üreme Dönemleri Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement