Akdoğan: Olaylar Hdp'nin Açıklamaları ile İvme Kazandı ve Kesildi - Son Dakika
Güncel

Akdoğan: Olaylar Hdp'nin Açıklamaları ile İvme Kazandı ve Kesildi

Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösterilerle ilgil, olayların HDP'nin açıklamasıyla ivme kazandığını, partiden gelen ikinci bir açıklamayla tansiyonun düştüğünü savundu.

11.10.2014 07:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösterilerle ilgil, olayların HDP'nin açıklamasıyla ivme kazandığını, partiden gelen ikinci bir açıklamayla tansiyonun düştüğünü savundu. Akdoğan, "Bir siyasi parti böyle bir eylemsellik çağrısı yapamaz. Bu olaylara kapı açamaz" diye konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamasını da değerlendiren Yalçın Akdoğan, "Keşke, 'Şunlar şunlar yapıldı ama şunlar da yapılsa iyi olur' diye baştan söylense, bu kadar insan ölmeseydi, bu kadar yer yağmalanmasa, yakılmasaydı" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan CNN Türk'te Akif Beki'nin sunduğu 'Baştan Sona' programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye'nin Kobani kentine IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı ve 37 kişinin öldüğü gösterilerle ilgili olarak olayların HDP'nin açıklamasıyla ivme kazandığını, yine HDP'den yapılan ikinci bir açıklamayla tansiyonun düştüğünü kaydeden Akdoğan, şöyle dedi:

"Gelinen noktada bir frene basma durumu yaşandığı görülüyor. HDP'nin açıklamalarıyla bir şekilde ivme kazanan olayların, yine bir şekilde HDP'nin yaptığı açıklamalarla biraz daha tansiyonu düştü. Daha düşük profilli eylemler sağda solda, bu tamamen sıfırlanmış değil. Kitlesel eylemler bir şekilde hız kesti ama Bingöl'de olduğu gibi provokatif eylemlerin yaşanmaya başladığını gördük. Bu olaylar niye oldu? HDP bir açıklama yaptı. Şiddet, terör, birtakım eylemler, sokak hadiseleri. Bir siyasi parti böyle bir eylemsellik çağrısı yapamaz. Bu olaylara kapı açamaz. Açarsa hukuki ve siyasi meşruiyetini tartışmaya açar, bunu yitirmeye başlar. Bu yüzden yanlış yapmıştır HDP. İşte, duygusal kırılmalar yaşandı, bir sürü mazeretler geliştirilebilir. Bunların hiçbiri oradaki masum bir Kürt esnafın dükkanının yağmalanmasını, yakılmasını, Kürt öğrencilerin gittiği okulun yakılmasını mazur göstermez."

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazılı açıklamasını değerlendiren Akdoğan, "Hükümet Kobani konusunda adım atıyor, çabalar gösterdi' demesini 'Yeni bir şey' olarak nitelendirirken, "Hükümet, sattı, etti, hiçbir şey yapılmadı, ölüme terk etti' söylemlerinden, 'Hükümet olumlu birtakım çabalar içerisinde' diye atıf yaparak bu noktaya gelinmesi hem objektiftir hem de yapıcı, olumlu bir durum gibi algılanabilir. Keşke bunlar bu olaylar olmadan önce söylenseydi. Yani 'Şunlar yapıldı ama şunlar da yapılsaydı' diye baştan söylenseydi, bu kadar insan ölmeseydi, bu kadar yer yıkılmasaydı, yağmalanmasaydı. Gelinen yer iyi bir yer. Ama bu işler bitmiş değil. Sükunet, sağduyu çağrısı yapmak hala önem taşıyor."

"KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ KONUDUR, TAVİZ VERİLEMEZ"

Kamu düzeni ve güvenlik noktasında taviz verilemeyeceğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak öncelikli konudur. Bu konuda taviz verilemez. Hukuksuzluğa kapı açmayız ve bu işin üzerine gideriz" diye konuştu.

"HÜKÜMET KOBANİ'YE BİR ŞEY YAPMIYORMUŞ GİBİ GÖSTERMEK YANLIŞ"

Yalçın Akdoğan, hükümetin yaptığı yatırımları hatırlatırken bunlara rağmen bir şey yapmıyormuş gibi göstermenin yanlış olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İnsani duyarlılığı ortaya koyan biziz. Kobani bu tarafa geldi. Suruç'ta Kobani. Eğer insanlarsa oraya anlam veren, bu insanların hepsi Türkiye'de. Hükümet hiçbir şey yapmıyor gibi bakmak son derece yanlış olur. Hükümet başkalarına da yaptı. Araplara da Türkmenlere de yaptık. Başa kakma diye bir şey yok. Ama marifette biraz iltifata tabidir. Türkiye burada ciddi çaba gösteriyor. Amerika ile temaslarda, en son bombardıman vesaire konusunda hükümetin çok ciddi bir çabası var. Kobani'ye 634 araçlık yardım yapmışız."

Akdoğan, PYD'nin Suriye Lideri Beşar Esad'a karşı sessiz kalarak yanlış yaptığı savunurken, "Araplar'a, Türkmenler'e katliamlar yapılırken hiç eleştirmeyerek. Buna HDP'liler de kısmen dahildir. Esed'in katliamlarında sessiz kalınmakla yanlış yapmıştır. Diğer Kürt grupların oradan sökülüp atılmasında, etkisizleştirilmesinde onların hataları vardır. Biz insani duyarlılıkla baktık, 185 bin insanı kabul ettik. PYD'nin yaptığı yanlışlar ayrı bir şeydir, oradaki Kürt halkı ayrı bir şeydir. Türkiye'nin oraya müdahale etmesini istemeyen kim? 'Aman ha Türkiye girmesin' diyen kim? PYD'nin kendisi. Bir taraftan bütün dünyayı tahrik ediyorlar, 'Türkiye bir şey yapmıyor' diye. Öbür taraftan 'Aman Türkiye' girmesin diye bağıran da PYD'nin kendisi" diye konuştu.

"TÜRK ASKERİ SENİN PARALI ASKERİN Mİ?"

Akdoğan, TBMM'den geçen tezkerenin ardından, uçuşa yasak ve güvenli bölge oluşturulmasının önemine dikkat çekerken, bir plan çerçevesinde uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptıktan sonra şöyle devam etti:

"Bu kadar samimiyseniz bu konuda, gelin birlikte yapalım bu işi. Sen gelmeyeceksin. Yani Türk askeri burada senin paralı askerin mi? Sen askerini göndermeyeceksin, Türk askeri oraya girip şehit olacak. Böyle bir dünya yok. Varsa bir samimiyet o zaman anlaşılır, Türkiye'de önünü görür. Kapsamlı bir Suriye gelecek planı ortaya konulur. Uluslararası toplum birlikte hareket eder, Türkiye de ona göre pozisyonunu alır. Mesele Esed değil. Türkiye bu işe kendi ulusal çıkarları ve ulusal güvenliği için girer."

"KOBANİ'YE İNSANI YARDIM AKIŞI DEVAM EDİYOR"

Kobani'ye koridor açılması yönündeki istekleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, insani yardım akışının devam ettiğini, oradan gelenleri kabul ettiklerini, Türkiye'den devletin ve STK'ların birçok yardım aracının Kobani ve diğer bölgelere de  gittiğini vurgularken, şöyle dedi:

"Türkiye hiçbir şey yapmıyormuş gibi bakmak doğru değil. Ama koridordan kasıt şuysa, yani sen Türkiye içinden bir şey aç, buradan PKK'lılar geçsin veya silah sevkiyatı olsun, bu hukuken de olacak iş değil, siyaseten de bunun izahı yoktur. Böyle bir talepte bulunmak da doğru değildir. Türkiye, terör örgütü olarak ilan ettiği örgütü kendi içinden geçirebilir mi? veya böyle bir silah sevkiyatı yapabilir mi? Bunlar makul olmayan, absürt bir şeye dönüştürüldü. Sanki bu çok masum insani yardım konvoyu gidecekmiş gibi bir algıyla hükümetin üzerine bir yüklenme var. Bu yanlış bir algı. Koridor açma hukuken ve siyaseten mümkün değil. Bugüne kadarki bütün pozisyonların inkarı anlamına gelir. Böyle bir talepte bulunmak doğru bir yaklaşım değildir. Bir taraftan 'Türkiye bizi kurtarsın' diyorsun, bir taraftan 'Türkiye girmesin' diye bağırıyorsun."

KILIÇDAROĞLU'NUN 'YENİ TEZKERE' ÖNERİSİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yeni tezkere çıkarma önerisini eleştiren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Bu yaşanılan sıkışıklık, kurnazlık. Bu tezkere IŞİD için çıkmıştır. Oyun mu oynuyoruz, çocuk mu kandırıyoruz? Türkiye ulusal güvenliği ve çıkarları için mücadele eder ve gereğini yapar. Burada kıvırtmaya gerek yok. Bu tezkerenin en önemli şeyi, IŞİD'dir ve sen buna 'hayır' dedin, şimdi bu tür cambazlıkla, numaralarla kotarmaya çalışıyorlar" dedi.

BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Yalçın Akdoğan, tezkere süreci ve son günlerde yaşanan olaylardaki tavrı nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin teşekkür ederek, MHP liderinin parti tabanına sağduyu çağrısını olumlu karşıladığını ifade etti. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akdoğan: Olaylar Hdp'nin Açıklamaları ile İvme Kazandı ve Kesildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.


Advertisement