Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika
Ekonomi

Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği

Türkiye'de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçesi olan Akhisar'da, 2014 2015 sezonunun ilk hasadı 1652 yıllık zeytin ağacından yapıldı.

26.10.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ilçesi olan Manisa'nın Akhisar ilçesinde 2014-2015 sezonunun ilk hasadı 1652 yıllık zeytin ağacından yapıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamada, 13 milyon zeytin ağacıyla Türkiye'nin sofralık yeşil zeytin ihracının yüzde 70'ini, sofralık siyah zeytin ihtiyacının da yüzde 30'unu karşılayan Akhisar'da hasat şenliği başladı.

Zeytin sektörünü bir araya getiren ve 24-26 Ekim'de gerçekleştirilen şenlikte konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye'nin 2013-2014 sezonunda 80 bin ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 140 milyon dolar döviz girdisi elde ettiğini, zeytinyağı ihracatından ise 25 bin ton ihracat karşılığı 110 milyon dolar kazanacağını kaydetti.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Kadri Gündeş ise Türkiye'de zeytin ve zeytinyağında iç tüketimi arttırmak için "Zeytin Hasat Şenlikleri"nin büyük bir misyon üstlendiğini dile getirdi.

Gündeş, yurt dışı tanıtımlarıyla uyumlu olarak yurt içi tanıtımlarına da büyük önem verdiklerini, Akhisar Zeytin Hasat Şenliği'nde küçük teneke ambalajlarda hazırlattıkları sofralık zeytin kutularının dağıtımını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin son 15 yılda diktiği 80 milyon civarındaki zeytin ağacının meyve vermeye başladığını ve yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Gündeş, "Türkiye'nin bu rekolteyi katma değere dönüştürmesi için güçlü bir iç piyasaya ve markalı, ambalajlı ihracata ihtiyacı var. ZZTK olarak bu hedeflere ulaşma doğrultusunda tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 yılında 3,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için iç ve dış tanıtımı koordineli bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da şenlik ile zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmayı amaçladıklarını belirtti.

Türkiye'de 2009 yılında kişibaşı zeytinyağı tüketiminin 0,8 kilogram seviyesinde olduğuna dikkati çeken Alhat, bu şenlikler ve tanıtım çalışmaları sonrasında rakamın 2 kilogram seviyesine ulaştığını kaydetti.

-1652 yıllık zeytin ağacı

Şenliğin ikinci gününde Akhisar- Kırkağaç arasındaki Bakır mevkisinde bulunan 1652 yıllık anıt zeytin ağacında zeytin hasadı yapıldı.

Hasat edilen zeytinler, bir fabrikada zeytinyağına dönüştürüldü.

Bakır mevkisindeki zeytin ağacının Türkiye'nin tescil edilmiş en yaşlı zeytin ağacı olduğu, bölgede 65 tane bin yaşının üzerinde zeytin ağacının bulunduğu ve bunların yaş tescili için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Şenliğe, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, milletvekilleri, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile zeytin ve zeytinyağı sektörü temsilcileri katıldı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Akhisar 6. Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement