Akhisar - Soma Davası'nda Ara Karar Bekleniyor - Son Dakika
Güncel

Akhisar - Soma Davası'nda Ara Karar Bekleniyor

Akhisar - Soma Davası\'nda Ara Karar Bekleniyor

Soma Davası'nda ara karar bekleniyorCumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Davası'nın yedinci duruşmasını üçüncü oturumun çıkışında yaptığı açıklamada, Soma'daki 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağının çeşitli planlar yapıp Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne onaylattığını belirtip, "Onaylanan planların hayata geçirilmesi ile bir kişinin bile ölmeyeceği ortaya çıkıyor.

14.04.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma Davası'nda ara karar bekleniyor

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Davası'nın yedinci duruşmasını üçüncü oturumun çıkışında yaptığı açıklamada, Soma'daki 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağının çeşitli planlar yapıp Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne onaylattığını belirtip, "Onaylanan planların hayata geçirilmesi ile bir kişinin bile ölmeyeceği ortaya çıkıyor. Ama maalesef onayı aldıktan sonra maliyetli olduğu için bu işten vazgeçmişler" dedi. Özel, TMSF, Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın 33 milyon TL değerinde 14 taşınmazını satışa çıkarmasını desteklediklerini de söyledi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da duruşmayla ilgili değerlendirmelerde bulunup, ölümlerinin nedeninin havalandırma planının uygulanmaması olduğunu ileri sürdü.

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden ceza davasının yedinci duruşmasının üçüncü oturumu bugün yapıldı. Mağdur avukatların taleplerinin ardından mahkeme başkanı celseyi yarına erteledi. Mahkemenin ara kararını vermesi beklenirken duruşmayı izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel çıkışta bir basın açıklaması yaptı.

Milletvekili Özel, açıklamasında, "Bu duruşma aslında bilirkişi raporunun gelmesi ve onun üzerinden artık pek çok şeyin netleşmesi bekleniyordu. Ancak yetişmediği anlaşılıyor. Bugün ailelerin avukatlarının taleplerini dinledik. Ailelerin avukatlarının talebi yine adaletin sağlanması ve somut gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelikti. Ama ilk gününden beri Soma Komisyonu'nda da gördüğümüz bir gerçek var ki bu maden çeşitli planlar yapıp MTA'ya onaylatmış. Yaptığı onaylanan planların hayata geçirilmesi ile bir kişinin bile ölmeyeceği ortaya çıkıyor. Ama maalesef onayı aldıktan sonra maliyetli olduğu için bu işten vazgeçmişler. İşçinin sağlığını, hayatını paraya tercih etmişler, öyle görünüyor. Bu konuyla ilgili ilk günden beri madenden yaralı olarak kurtulanlardan, hayatını kaybedenlerin anne ve babalarından, evlerde eşlerinden, tabutların ve mezarlarının başlarında ağlayanlardan ne duyduysak bugün artık somut gerçekler onları destekler duruma gelmiştir" dedi.

"BU DAVA KILAVUZ OLMALIDIR"

"Bu davayı bir milat haline getirebilmek gerekiyor" diyen milletvekili Özel, şöyle devam etti.

" Türkiye'nin dört bir yanındaki madenciler açısından madenleri güvenli kılmak için bir şeyler yapmak lazım. Meclisin Soma Araştırma Komisyonu Raporu, bugün burada ortaya çıkan her şey artık Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanlığı'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na birer kılavuz olmalı ve bu konuda düzenlemeler yapılmalı. Hergün Türkiye'de 50 bin madenci üç vardiya halinde ölüme inip, çıkmamalı. Bunun için yetkililerin gereğini yapmasını bekliyoruz. Bu davayı hukukun tecelli etmesi, ailelerin yalnız kalmaması ve bundan sonraki süreçte de somut gerçekleri takipçisi olmak adına izlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"TMSF'NİN SATIŞ KARARINI DESTEKLİYORUZ"

TMSF, Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın 33 milyon TL değerinde 14 taşınmazını satışa çıkarmasını yorumlayan Milletvekili Özel, "Bundan 16 ay önce Aralık ayında bir cep telefonu mesajı ile işçiler işsiz bırakılmıştı. ve tazminatlarının ödenmesi ile ilgili büyük aksaklıklar vardı. Bu konuda geçen sene Cumhuriyet Halk Partisi olarak mecliste çok önemli bir mücadele verdik ve bir yasa çıktı. Soma A.Ş.'nin ellerindeki mallar satıldığında öncelikle alacakları ödenecekti. Başlangıçta sadece bir taksit ödendi. Geçen ay da dört taksit tutarında bir şey ödenebilmişti. Bu konunda işçilerin çok ciddi mağduriyetleri var. Tazminat alacaklarını beklerken, kredi ve kredi kartı borçlarına faiz biniyor. Bu konu ile ilgili hem Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilgili bakanlığı, bakan yardımcıları ile hem de grup başkan vekilleri ile ciddi temaslarımız oldu. Bu temasların sonunda da özellikle sayın Doğan Kubat, TMSF üzerinde bu durumu soruşturdu. Bugün gelinen noktada TMSF'nin elindeki çok miktarda varlığı satışa çıkardığını duyuyoruz. Bu satışlar gerçekleştiğinde öncelikle işçi alacakları ödenirse hiç olmazsa işsiz 2 bin 800 tane kardeşimizin bugün ki mağduriyetleri bir nebze olarak ortadan kalkabilir, bunun da takipçisiyiz. TMSF'nin satış kararını son derece olumlu olarak değerlendiriyoruz" dedi.

"ÖNEMLİ GELİŞMELER OLDU"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da duruşmayla ilgili değerlendirmelerde bulunup, "Bu duruşma ve periyotta, bugün birkaç önemli gelişme oldu. Normalde iki hafta süren periyotlar artık bir haftada bitiyor. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi ile Türkiye Mimar Mühendisleri Odası'nın ortak hazırladığı rapor dosyası sunuldu. İçinde son derece önemli bilgiler var. Özellikle maden işyeri hekimlerinin karbon monoksite bağlı yaygın hastalıkları izlemedikleri konusunda. Bu da bizim tezlerimizle son derece uyumlu. Yine Sosyal Bilimciler Derneği'nin havzadaki tarımın tüketilmesi, göç gibi unsurlar nedeniyle işçilerin çok tehlikeli koşullarda çalışmak zorunda olduğuna dair bir rapor da meslektaşlarımız tarafından dosyaya sunuldu. Bu ileri de çalışmaya zorlanmış, zor durumda olan işçinin insanlık dışı koşullarda çalışmasına ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş olan hükmün işletilmesine neden olabilir" dedi.

"ÖLÜMLERİN NEDENİ HAVALANDIRMA PROJESİNİN UYGULANMAMASI" İDDİASI

Kozağaçlı, önemli olan bir tartışma konusu da madende hangi havalandırma planı uygulandığı olduğunun altını çizip, "Bu celse de bunu da tamamen çözdüğümüze inanıyorum. Plan 3 adı verilen revize planını uygulamadıkları bu yüzden bu ölümlerin olduğunu, özellikle 'S' panosundaki ölümlerin bu havalandırma projesinin uygulanmamasından kaynaklanmış olduğunu ayrıntılı bir sunum yaparak göstermiş olduk" diye konuştu.

"BİLİRKİŞİ RAPORU DAVAYI HAREKETLENDİRECEK"

Kozağaçlı şöyle devam etti:

"Yarın savunmalar yapılıp, tahliye talepleri alınacak ve akşam üzeri de mahkeme bir karar verecek. Ama biz müdahale makamı açısından sunumlar bugün tamamlandı. Bilirkişi raporu bekleniyor, Haziran ya da Ağustos da gelmesini umuyoruz. Bilirkişi raporundan sonra yeniden dava hareketlenecektir. Şu an bekleme dönemindeyiz. Delillerimizi sunuyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akhisar - Soma Davası'nda Ara Karar Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement