Akıllı Yıldızlar Projesi'nde İkinci Dönem Başladı! - Son Dakika
Eğitim

Akıllı Yıldızlar Projesi'nde İkinci Dönem Başladı!

Soyak'ın ilkokulları hedefleyen, İstanbul ve İzmir'de 33 devlet okulunda uygulanacak olan Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin 2. dönemi başladı.

03.11.2014 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçükçekmece ve Başakşehir'deki okulların ardından İstanbul Arnavutköy'de belirlenen okullarda uygulanacak projenin tanıtımları, İBB Piri Reis İlkokulu'nda gerçekleşen tanıtımla tamamlandı. Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Dağ, proje kapsamında uygulamalı alan olarak okullara hediye edilen Enerji Köşesi'nin açılışında, Akıllı Yıldızlar Projesi'nin başlamasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.

Mart ayında basın lansmanı yapılan Soyak'ın ilkokul öğrencilerini hedefleyen Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nde 2. dönem okul tanıtımları tamamlandı. Tanıtımlar, 2. dönemde İstanbul Arnavutköy'de İBB Piri Reis, Arnavutköy, Cemal Reşit Rey, Toki Taşoluk ve Aşık Veysel İlkokulları ile Bilge Soyak ve Yılmaz Soyak İlkokullar'ında gerçekleşti. Okul tanıtımlarında okul müdürlerinin konuşmaları, öğrencilerin kompozisyon, şiir okumaları ve Akıllı Yıldızlar korolarının gösterilerinin ardından Soyak tarafından proje kapsamındaki okullara hediye edilen uygulamalı sabit alan "Enerji Köşesi"nin açılışı yapıldı.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin Arnavutköy İBB Piri Reis İlkokulu'ndaki tanıtım gününe Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Dağ da katıldı. Dağ açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bilgi Üniversitesi hocalarının kılavuzluğunda hazırlanan enerji tasarrufunu içeren eğitim, öğretmenlerimiz vasıtasıyla sizlere ulaşacak. Pilot okul olarak Arnavutköy'de 5 okul belirledik. Bu okullarımızda projeyi uygulayan herkese, ama öncelikle Soyak Holding'e çok teşekkür ediyorum." Dağ, öğrencilere medeniyetin tüketim değil duyarlı olmak olduğunu da belirterek "Bilgimizi, enerjimizi gereksiz yere harcamamalıyız" dedi.

Tüm okullarda yaptığı konuşmalar öğrenciler tarafından ilgi ve coşkuyla karşılanan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk de "Her birinizin Akıllı Yıldız olmasını hedefliyoruz" diyerek konuşmasına şöyle devam etti: "4.5 milyar yaşında olan Dünyamız'daki pek çok kaynağı tüketerek bugüne geldik. Ve artık kaynaklarımızı tasarruflu kullanmanın zamanı geldi. Bu proje kapsamında elektrikten, sudan nasıl tasarruf edeceğinizi; güneşten, rüzgardan nasıl yararlanacağınızı öğreneceksiniz. Öğretmenleriniz ve velilerinizin ardından da şimdi sıra sizlerde; bu eğitimde enerjiyi nasıl verimli kullanacağınızı öğreneceksiniz." Çelenk konuşmasının sonunda tüm çocuklardan enerjiyi tasarruflu kullanacaklarına dair söz aldı. Ardından Mehmet Dağ ve Fatma Çelenk, Enerji Köşesi'nin açılışını birlikte yaptılar.

Projenin 2. Döneminde, tüm okullara Soyak tarafından tasarlanan uygulamalı Enerji Köşeleri hediye ediliyor. Bu köşe sayesinde öğrenciler, enerji konusunda öğrendiklerini deneyimleme imkanına sahip olacaklar. Üç üniteden oluşan Enerji Köşesi'nde, Led ampullerden rüzgar türbinlerine, güneş ışığının aylar bazında seviyesinin artış-azalışlarına dair afişler, maket uygulamalar ve çocukların dokunarak öğrenebileceği ısıcam gibi uygulamalar yer alıyor.

İkinci döneminin ilk ayağı Taksim Nippon Hotel'de gerçekleştirilen eğitici eğitimleriydi. Eğitimlere, Arnavutköy'de projenin uygulanacağı okulların öğretmen ve müdürleriyle Yılmaz Soyak ve Bilge Soyak İlkokulu ile Erkut Soyak Anadolu Lisesi'nden 40 öğretmen ve müdür katıldı. Veli eğitimlerinin ardından da okullardaki tanıtımlar tamamlandı. Böylece 2. Dönemin 3. ayağı da tamamlanarak öğrenci eğitimleri okullarda başlamış oldu.

Proje hakkında

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi 2014-2016 yılları arasında İstanbul ve İzmir'de 33 devlet okulunda hayata geçirilecek. Proje ortakları arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi'nin yer aldığı Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin amacı 4. sınıflarda Fen ve Teknoloji ders müfredatına paralel olarak işlenecek konularla ilkokul öğrencilerinde, bu öğrencilerin öğretmen ve velilerinde enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanımı ve sürdürülebilir yaşamın önemi konularında farkındalık yaratmak ve eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeyinde %10'luk pozitif değişim sağlamaktır.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nde 250 öğretmen 4000 saat boyunca bilgilenip enerji öğretmeni olarak görev alacak. Akıllı Yıldızlar Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesiyle aynı zamanda 10.000 veliye toplamda 20.000 saat seminer verilecek. Projenin gerçekleşeceği okullarda öğrenim gören toplam 45.000 öğrenci de farklı zaman dilimlerinde enerji şenliklerine katılacak. Akıllı Yıldızlar'ın web içerikleriyle de tüm Türkiye'de toplamda yaklaşık 50.000 öğrenciye ulaşarak, proje sonunda 150.000 saatlik bilinçlendirme hedefleniyor.

Proje, aynı adı taşıyan web sitesi (www.akilliyildizlar.com) vasıtasıyla tüm Türkiye'deki çocuklara enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşamın önemini aktaran mesajlarla da ulaşıyor. Bu sitedeki içeriklerden tüm Türkiye'deki öğretmenler, öğrenciler ve veliler yararlanabiliyor. Sitede aynı zamanda çocuklar için hazırlanan bir oyuna da yer veriliyor.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nde belirlenen okullardan öğretmenler; akademisyen ve konularında uzman eğitmenlerce hazırlanmış 2 günlük eğitici eğitimine katılıyorlar. Eğitici eğitimini tamamlayan öğretmenler sınıflarındaki çocuklara enerji, enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufu konularında eğitim veriyor, velileri için seminerler düzenliyor, okuldaki diğer çocuklar ve onların velilerinde farkındalık yaratmak üzere okullarda çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği Enerji Günleri'ni düzenliyorlar. Eğitime katılan çocuklar, öğretmenlerinin gözetimi ve yönlendirmesinde enerji tasarrufu konusunda alınabilecek önlemleri gözlemleyerek çözüm önerileri geliştirecek ve bunları arkadaşları ve aileleriyle paylaşacaklar.

Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi 2013-2014 öğretim yılının ikinci yarısında Küçükçekmece ve Başakşehir'deki ilkokullarda gerçekleştirildi. Bu okullar Altınşehir İlkokulu, Osman Zeki Üngör İlkokulu, Arif Nihat Asya İlkokulu, Toki Şehit Er Yılmaz Özdemir İlkokulu, Mustafa Kemal Paşa İlkokulu, Bahçeşehir Süleyman Demirel İlkokulu, Hacı Avni Osman Gül İlkokulu, Mahmut Şevket Zırh İlkokulu, Toki Osmangazi ilkokulu ve Nurettin Topçu İlkokulu. Proje 2. Dönemde İstanbul Arnavutköy'de Piri Reis, Arnavutköy, Cemal Reşit Rey, Toki Taşoluk ve Aşık Veysel İlkokullarıyla Yılmaz Soyak ve Bilge Soyak İlkokulu ile Erkut Soyak Anadolu Lisesi'nde hayata geçirilecek.

Projenin ilk sonuçları

Yukarıda isimleri verilen ve ilk olarak bu 10 okulda hayata geçirilen Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin sonuçları da şöyle:

Projede İstanbul Başakşehir ve Küçükçekmece'de hayata geçirilen 10 okulda; 150 öğretmene, yaklaşık 12.000 öğrenci ve 4000 veliye erişildi. Projenin ilk dönem sonuçlarına göre enerji günleri dahil olmak üzere toplamda 48.000 saatlik bilinçlendirme gerçekleştirilmiş oldu. Projede 1500 öğrenci kapsamında yapılacak araştırmanın ilk ayağında 750 öğrenciyle anket gerçekleştirildi.

Projenin öğrenci eğitimlerinde, yapılan ön test ve son test değerlendirme sonuçlarına göre, öğrencilerin son testte önermelere verdikleri cevapların doğruluk düzeyinin %16 arttığı görüldü. Son testte doğru cevap verme oranı en çok artan önermeler sırasıyla;

– Enerji kaybolmaz, sadece biçim değiştirir.

– Güneş ve rüzgâr gibi doğal olarak tekrar oluşan enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

– Evde kaloriferlerin üzerine bırakılan havlular, ısınma için daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

Bunun yanı sıra yeşil bina hakkındaki önermede de ön test ve sonrasında önemli bir değişim olmuştur. "Yeşil bina yeşile boyalı binadır" önermesinin yanlış olduğunu belirten öğrenci sayısında %40'lık bir artış olması, bu konuda daha küçük yaşta bir bilinç oluştuğunu göstermiştir.

2 yıl içinde toplam 33 devlet okulunda gerçekleştirilecek olan Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi'nin İstanbul'daki ilk döneminde 10 ilkokulda ve ikinci dönemindeki 7 ilkokulda tüm 4. Sınıf öğretmenleriyle eğitici eğitimlerine yönelik anket gerçekleştirildi. Toplam 17 okulda 119 öğretmenle gerçekleştirilen anketlerin sonuçlarına göre de öğretmenlerin eğitici eğitiminden % 98 oranında memnun kaldıklarını ve kişisel gelişimlerine de pozitif etki ettiğini belirttiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Eğitim Akıllı Yıldızlar Projesi'nde İkinci Dönem Başladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi
    15:28 Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi

    Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kendine Gülümse Vakfı (KGV) arasında yürütülen 'Haydi Umutla Gülümse Projesi' kapsamında, 10 farklı okulda yaklaşık bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve öz bakım alışkanlıklarına yönelik etkinlik yapıldı. Etkinlikte, tiyatro oyunu sahnelendi ve öğrenciler eğlenceli zaman geçirdi.

  • Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı
    15:04 Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı

    Germencik Himmet Çondur Cumhuriyet Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler, Belediye Başkanı Burak Zencirci'yi ziyaret etti. Başkan Zencirci, öğrencilerle ilgilenerek teşekkür etti.

  • Kdz. Ereğli Belediyesi 23 Nisan Çocuk Şenliği Düzenliyor
    14:59 Kdz. Ereğli Belediyesi 23 Nisan Çocuk Şenliği Düzenliyor

    Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Halil Posbıyık, sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme oyun parkları, hayvanat bahçesi, sahne gösterileri, atölyeler ve çeşitli oyunların yer alacağı şenliğe tüm çocukları davet etti.

  • ÖSYM Görevlileri YKS Öncesi 45 Gün İzole Yaşayacak
    14:59 ÖSYM Görevlileri YKS Öncesi 45 Gün İzole Yaşayacak

    Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi ÖSYM görevlileri, sınav sorularının basımı ve sevki işlemleri için 45 gün dış dünyadan izole yaşayacak. Sınav güvenliği için faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi özel sistemler kullanılıyor. Ayrıca, görevlilerin yaşam alanlarında sinema, spor ve bilardo salonları, masaj koltukları, dinlenme alanları, yemekhane ve yatakhane gibi özel alanlar bulunuyor.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Gümüşhacıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Anaokulu Öğrencilerine Polislik Mesleğini Tanıttı
    14:10 Gümüşhacıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Anaokulu Öğrencilerine Polislik Mesleğini Tanıttı

    Gümüşhacıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, Gümüşhacıköy Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anaokulu öğrencilerine yönelik polislik mesleği tanıtım etkinliği düzenledi. Etkinlikte polisler, öğrencilere polis araçlarını, ekipmanlarını ve görevlerini anlattı. Ayrıca trafik kuralları ve güvenliği hakkında bilgi verildi ve öğrencilere broşürler dağıtıldı. Etkinlikle çocukların polislik mesleğini daha yakından tanımaları ve trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturulması amaçlandı.

  • Diyarbakır'da İngilizce Bilgi Kültür Yarışması düzenlendi
    14:00 Diyarbakır'da İngilizce Bilgi Kültür Yarışması düzenlendi

    Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen 'İngilizce Bilgi Kültür Yarışması'nda 33 okul yarıştı. Yarışma, öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye teşvik edilmesi, takım ruhunun geliştirilmesi ve etkileşimin arttırılması amacıyla gerçekleştirildi. Finalde dereceye giren 4 okul belirlendi ve etkinliği İlçe Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililer izledi.


Advertisement