Akıncı-Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Akıncı-Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı

Akıncı-Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, Rum lider Nikos Anastasiadis'in Rum meclisinin aldığı Enosis'in (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) referandumunun Rum okullarında kutlanması kararını bertaraf etmesi gerektiğini...

21.02.2017 19:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, Rum lider Nikos Anastasiadis'in Rum meclisinin aldığı Enosis'in (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) referandumunun Rum okullarında kutlanması kararını bertaraf etmesi gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla bu yaşanan olumsuzlukları görmezden gelemeyiz. Bunların tamir edilmesi lazım, düzeltilmesi lazım. Bu konuda yapılan yanlıştan geri dönülmesi lazım. Yoksa 'biz müzakere sürecini kopardık, bitirdik, çökerttik' böyle bir durum söz konusu değil." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lefkoşa'da yaptıkları baş başa ve heyetle arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çavuşoğlu ile Kıbrıs müzakerelerine ilişkin Cenevre Konferansı'ndan bu güne yaşanan süreci birlikte değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde çok uzun yıllardan sonra 5'li konferans aşamasına ulaştıklarını dile getiren Akıncı, bu noktaya gelinmesinde Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin yapmış olduğu katkının son derece önemli ve belirleyici rol oynadığını kaydetti.

Akıncı, İsviçre'nin Cenevre kentinde 12 Ocak günü garantörlerle Kıbrıs'ın iki tarafı bir araya geldilerini belirterek, "Cenevre'de Yunanistan'ın ara talebi oldu ve çalışmalara başlanamadı. O konferansın sonuç bildirgesinde teknik düzeydeki toplantıların 18-19 Ocak'ta Mont Pelerin de yapılması kararlaştırıldı. Kıbrıs'ta iki taraf arasında henüz çözüme bağlanmamış konuların çözümlenmesi için çalışmaların devam edeceği karara bağlandı. Bir de hemen bunların ardından Cenevre'de konferansın yeniden devam edeceği kararlaştırıldı." diye konuştu.

Kıbrıs'ta yapmaya çalıştıkları çalışmalarda çok fazla ilerleme sağlayamadıklarına işaret eden eden Cumhurbaşkanı Akıncı, son olarak da Rum Meclisi'nin 67 yıl önce yaşanmış Enosis referandumu ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Rum tarafı, siyasi eşitliği kavrayamadı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdürülmesi ve olumlu yönde bir yol alınamamasına Rum tarafının tutumundan kaynaklandığını, bunun, gelecekteki olası bir çözümde Türk kurucu devletinin güneydeki ile siyaseten tamamen eşit olacağını ve bu siyasi eşitliğin bir takım göstergelerinin de var olacağını Rum tarafının hala daha içine sindirememiş olmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Kendisinin Kuzey Kıbrıs'ta toplumunu en zor konularda bile çözüme hazırlama gayreti sergilediğine dikkati çeken Akıncı, Rum liderin de güneyde artık yavaş yavaş gelecekteki iki kesimli federasyonda dönüşümlü olarak bir Kıbrıslı Türk liderin de Cumhurbaşkanılığı görevine gelebileceğini artık toplumunu alıştırması gerektiğini söyledi.

Rum liderin adım atmasını ne yazıkki sağlayamadık

"Rum liderin adım atmasını ne yazık ki sağlayamadık." diyen Akıncı, "Dönüşümlü başkanlık ve kararlara etkin katılım olmadığı takdirde Kıbrıs'ta bulunacak herhangi bir çözümün çözüm olmayacağını, siyasi eşitlik içermeyeceğini ve böylesi bir çözümü de referandum safhasına bile götürmeyeceğimizi çok açık ve net izah ettik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Meclisinin aldığı Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) kararının okullarda kutlanacak bir olay haline getirilmesinin Kıbrıs Türk halkının bir bütün halinde karşı durduğunu ifade etti.

Rum toplumu içerisinde de sağ duyu sahibi kişilerin Rum meclisinin aldığı karara karşı çıktıklarını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Akıncı, "Bu konuyu Akıncı bahane etti" gibi yaklaşımların gerçeği yansıtmadığını, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerdeki yaptığı katkının ortada olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakereleri kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüşeceğini belirterek, daha önce BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdiğini, gelişmelere göre tavrını belirleyeceklerini kaydetti.

"Ne yapılacağına bakacağız ona göre karar verireceğiz"

Bir gazetecinin, "Kıbrıs müzakereleri devam edecek mi? sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum lider Anstasiadis, Rum Meclisinin aldığı kararın yanlış olduğunu söyledi. Bunu bizim duyacağımız şekilde duyurması lazım. Bu kararı bertaraf etmesi lazım. Bütün bunları değerlendireceğiz ona göre karar vereceğiz. Bir planlanmış bir görüşme var ama bu planlama çoktan yapıldı. Geçen ay yapılırken bu planlama bu yaşananlar yaşanmamıştı. Dolayısıyla bu yaşanan olumsuzlukları görmezden gelemeyiz. Bunların tamir edilmesi lazım, düzeltilmesi lazım. Bu konuda yapılan yanlıştan geri dönülmesi lazım. Yoksa biz müzakere sürecini kopardık, bitirdik, çökerttik böyle bir durum söz konusu değil. Kapının çarpılıp gidilmesi de bir diğer yanlıştı. O vurulup gidilen kapıyı açmak kendi ellerindedir. Ama düzelterek geri dönebilirler. Dolayısıyla bu bu noktada ne yapılacağına bakacağız ona göre karar verireceğiz." yanıtını verdi.

Rum lider Anastasiadis'ten Rum Meclisi'nin aldığı Enosis kararını düzeltmesini beklediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları kaydetti:

"Kıbrıs Türk tarafı yapılamayacak bir şey beklentisi içerisinde değil yani konuyu yokuşa süren taraf da değil. Bunun çok iyi anlaşılmasını istiyoruz. Kıbrıs Türk halkına doğru mesajı verilmesi beklentimiz var. Kıbrıs'ta federasyonu konuşurken Güney Kıbrıs'ın Enosis kararını hoşgörüyle karşılayamayız. Bu konuyu kesinlikle içimize sindiremeyiz. Enosis ideolojisinin Kıbrıs'ta nelere yol açtığını en az bizim kadar Kıbrıs rum toplumunun da bildiğine inanıyoruz. Bu konuda sağduyuya çağırıyoruz, aklı selime çağırıyoruz. Bu konunun Kıbrıs Türkleri üzerinde yarattığı travmayı yani bu yanlışın yol açtığı ciddi sorunları rum toplumunun doğru algılamadığını da görüyoruz. Benim bu konuda çözümü isteyen Kıbrıslı Rumlardan beklentim var. Buda yapılan yanlıştan dönülmesidir. "

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı-Çavuşoğlu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement