Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Açılış Töreni

Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Açılış Töreni

Başbakan Davutoğlu: (1) "Buradan bir kez daha söylüyoruz.

09.11.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kudüs'ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız, Kudüs'ün de hadimiyiz ve Kudüs'ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa'yı, ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki; bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur, onları korumak bizim için ilahi bir görevdir" dedi.

Davutoğlu, Aksaray-Yenikapı metro hattı açılış töreninde, İstanbul'un tozunun bile bereket, rahmet olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Selam olsun bu aziz şehrin mübarek sakinlerine, İstanbullular'a selam olsun. Eğer bize sorsalar ve deseler ki 'size Rabbimizin ve tarihimizin en büyük emaneti nedir' diye sorsalar hiç tereddüt etmeden 'İstanbul' deriz. İstanbul'un güzelliğini korumak bize ilahi bir emanettir. İstanbul'un tarihi, kadim başkent özelliğini korumak bize tarihi bir emanettir. Biri Rabbimizden biri ecdadımızdan. Bu emaneti korumak için gece gündüz çalışacağız. Gün tarihi anma günüdür. İstanbul'un kadim başkent olduğu dönemlerde yaşanan, bütün dinler, kültürler arasında yaşanan barış düzenini anma günüdür."

Başbakan Davutoğlu, 400 yıl Kudüs-ü Şerif İstanbul'dan idare edildiğinde o beldede yaşayan, nefes alan herkesin ister Müslüman, ister Hristiyan, ister Yahudi olsun ibadetini barış içinde yaptığını anlattı.

Müslümanların, Hristiyan ve Yahudiler'in her mezhebinin 400 yıl boyunca Kudüs'e emniyet içinde girdiklerini ve ibadetlerini ifa ettiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Öylesine ifa ettiler ki Kıyamet Kilisesi, ki Hristiyanların en mübarek mekanıdır, anahtarlarını Müslümanlara teslim etti. Halili İbrahim şehri diyerek, İbrahim'in mekanı diyerek, asırlarca biz Kudüs'e gözümüzün nuru gibi baktık. Çünkü İstanbul'da Kudüs ruhu vardır. Kudüs'te İstanbul'un izleri vardır, bu bağı hiç kimse çözemez. Bugün Kudüs'e gidenler görürler ki hala eserlerimiz orada. Hala her bir taşında, toprağında bu tarihin izleri var ve İstanbul'a gelenler görürler ki aynı sokaktaki cami, kilise, havra ile yan yana yaşanan o barış düzeniyle İstanbul'un sokaklarında da Kudüs vardır. Ne biz Kudüs'ü unuturuz ne Kudüs, İstanbul'u unutur. Onun için bu al bayraklarla Filistin bayraklarını yan yana getiren kardeşlerimize selam olsun."

Davutoğlu, sabah partisinin Bahçelievler kongresine giderken Hamas lideri Halid Meşal'le görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Dün de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşmüştüm. Onlara sizlerin selamını ilettim ve dedim ki 'Bilin ki her bir İstanbullu her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bugün yüreği ile zihniyle, duasıyla Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın yanındadır ve olacaktır. Onlar da dediler ki 'Bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye'yi yanımızda hissetmişsek, en zor zamanlarımızda bundan sonra da her bir Türk kardeşimizin yüreğinin bizimle attığından hiçbir şüphemiz yok'.

Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kudüs'ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız, Kudüs'ün de hadimiyiz ve Kudüs'ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa'yı, ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki; bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Onları korumak bizim için ilahi bir görevdir."

"Çağrımız barış çağrısıdır"

Başbakan Davutoğlu, çağrılarının barış çağrısı olduğunu ifade ederek, "Kudüs'ün de bir barış ve esenlik şehri olma çağrısıdır" dedi.

Bundan 3 sene önce haklarında verilen bir gensoruyla ilgili bir CHP milletvekilinin, "Niçin Kudüs'le böylesine ilgileniyorsunuz, niçin bu ihtilafların içine giriyorsunuz?" dediğini anımsatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010'du. Ona verdiğim cevabı şimdi buradan, İstanbul meydanında, Kudüs'ün kardeşi İstanbul'dan veriyorum. Evet bizim için İstanbul'un, Kudüs'ün kaderi aynıdır. İstanbul'un kaderi, Saraybosna'nın, Şam, Bağdat, Semerkant'ın kaderi birdir ve bir olacaktır. Bizim İstanbul'u inşa ve ihya etmemizin ardında kadim kültüre sadakatimiz var. Kudüs'ün de benimsediği kadim kültüre. Aziz İstanbullular sizler ve sizin yetki verdiğiniz başta büyükşehir belediye başkanımız olmaz üzere bütün ilçe belediye başkanları ve hükümetimizin her bir ferdi İstanbul'un o tarihi güzelliğini, o tabiat güzelliğini korumayı namus borcu biliriz.

Biz AK Parti geleneği olarak Cumhurbaşkanımızın büyükşehir belediye başkanlığından bu yana bu emaneti korumak için, gözümüzün nuru gibi korumak için her türlü çalışmayı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Bu arada dün akşam biraz rahatsızlandığı için, görüştüğüm sayın Cumhurbaşkanının da sizlere selamı var, onu da ileteyim, şu anda aramızda olmasa da İstanbul'u, İstanbul'a yaptığı hizmetlerle bütün İstanbullular'ın kalbindedir ve her zaman bu hizmetlerin yanındadır kendisini saygıyla buradan selamlıyorum."

Davutoğlu, İstanbul kadim kültürüne sahip çıkmanın ama aynı zamanda İstanbul'u yaşanan, canlı, dinamik bir şehir olarak muhafaza etmenin aslında birbirini tamamlayan vazifeler olduğunu vurguladı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi
    16:09 Söğüt'te Kaçak Tütün Operasyonunda 23 Bin 620 Dolu Makaron Ele Geçirildi

    Bilecik'in Söğüt ilçesinde yapılan kaçak tütün operasyonunda, 4 iş yerinde yapılan baskınlarda 23 bin 620 dolu makaron, 5 bin adet bandrolsüz boş makaron, 13 adet elektronik sigara ve 30 adet elektronik sigara likiti bulundu. Operasyon sonucunda 5 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.

  • Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    16:08 Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Resul Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıda, encümen üyeleri seçildi ve birliğin faaliyetleri değerlendirildi.

  • Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor
    16:07 Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor

    Afyonkarahisar Valiliği, Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan Zafer Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının sona geldiğini ve projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığını duyurdu. Restorasyon sürecinde zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, müzenin yaz aylarında ziyarete açılması planlandığı ve orijinal mimari yapısına kavuşacağı ifade edildi.

  • Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti
    16:05 Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti

    Vali Gökmen Çiçek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Çiçek, Büyükkılıç'a şehre hizmetlerden dolayı teşekkür etti ve yeni dönem için başarı diledi. Büyükkılıç da Çiçek'e şehre katkı sağlayan yaklaşımları ve pozitif bakışı dolayısıyla teşekkür etti ve yeni dönemde şehrin imarı ve gelişimi için çalışacaklarını vurguladı.

  • Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak
    16:04 Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak

    Tahtalı Dağı'nın karlı zirvesinde düzenlenecek yarışta sporcular, 34 kilometrelik parkuru plaja kurulacak rampadan denize atlayışla tamamlayacak. Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan sporcuların mücadele edeceği yarış, Kemer bölgesinin bisiklet turizmi altyapısını ve coğrafyasını ön plana çıkarmak amacıyla düzenleniyor.

  • Gebze'de Dilencilere Operasyon: Çocuklar İstismardan Kurtarıldı
    16:02 Gebze'de Dilencilere Operasyon: Çocuklar İstismardan Kurtarıldı

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde polis ve zabıta ekipleri, küçük yaştaki çocuklarını kullanarak vatandaşların duygularını istismar eden dilencilere yönelik operasyon başlattı. Dilendirilen çocuklar ailelerine teslim edildi.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.


Advertisement