Akşehir'de İhraç Edilen Kiraz 5 Liradan 2.5 Liraya Düştü - Son Dakika
Güncel

Akşehir'de İhraç Edilen Kiraz 5 Liradan 2.5 Liraya Düştü

Akşehir\'de İhraç Edilen Kiraz 5 Liradan 2.5 Liraya Düştü

Konya'nın Akşehir ilçesinde üretilen ve yüzde 50'si ihraç edilen 'Napolyon' kirazının kilosu 5 lirdan, 2.5 liraya kadar düştü.

08.07.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Akşehir ilçesinde üretilen ve yüzde 50'si ihraç edilen 'Napolyon' kirazının kilosu 5 lirdan, 2.5 liraya kadar düştü. Fiyatların ihracatçı firmalar tarafından düşürüldüğünü öne süren üreticiler, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle de ürünlerinin zarar gördüğünü, bir de fiyatların düşürülmesiyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti.

Nasreddin Hocası ve gölüyle ünlü yaklaşık 96 bin nüfuslu Akşehir'in ekonomisi, meyvecilik ağırlıklı bir yapıya sahip. Meyvecilikte ise 'Napolyon' olarak bilinen ilçenin adını taşıyan kiraz üretimi birinci sırada yer alıyor. Yaklaşık 30 bin ailenin geçim kaynağını oluşturan kiraz, yıllık yaklaşık 25 bin ton üretiliyor ve yüzde 50'si ihraç ediliyor. Mersin, Bursa, İzmir, İstanbul ve Trabzon merkezli ihracatçı firmalar tarafından üreticilerden alınan ürünler, Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, dondurulmuş olarak da ABD, Rusya, Kanada ve Japonya'ya ihraç ediliyor. Yaklaşık 15 gün önce dallarından toplanmaya başlanan kirazın kilosu 5 liradan, ihracatçı firmaya satılıyordu. Ama kısa sürede bu fiyat 2.5 liraya kadar düştü. Fiyatın düşmesiyle üreticiler tepki gösterdi.

42 yaşındaki üretici Hamit Uçar, "Fiyatların aniden düşmesi bizleri perişan etti. Biz emeğimizin karşılığını alamaz olduk. Mazot paramızı, gübremizi veresiye almıştık. Bu şekilde ne mazot paramızı ödeyebiliriz, ne banka kredilerimizi, ne de elektrik borçlarımızı. Hükümetin bir an önce kurulması ve bizim sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz. Bizler borçlarımızın ertelenmesini değil. Bizim emeğimizin karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu.

Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu ürünlerinin zarar gördüğünü de hatırlatan Uçar, "Ürünlerimiz zaten yağışlardan dolayı zarar gördü. Bunun üzerine bir de ihracatçı firmalar fiyatı düşürdü. İhracatçı çok kazanacak, çiftçi her zaman rezil olacak."dedi.

İŞÇİ PARASINI ÖDEYEMİYORUZ

37 yaşındaki üretici Halis Bal da, bahçede çalışan işçilerin ücretlerini bile ödeyemediklerini belirterek, "Yoğun yağış nedeniyle kirazlarımız çok çatlak, çiftçinin borcu çok, üretim çok sıkıntılı. Ne olacak bizim halimiz. Köylüler zor durumda. Kimse borcunu ödeyemez, işçi parasını alamaz hale geldi. En kısa zamanda devletimizin bu sorumuza çözüm bulmasını istiyoruz" dedi. - Akşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akşehir'de İhraç Edilen Kiraz 5 Liradan 2.5 Liraya Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement