Akşehir Konya Arasındaki Raybüs Seferleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Akşehir Konya Arasındaki Raybüs Seferleri Başladı

Akşehir Konya Arasındaki Raybüs Seferleri Başladı

Konya’daki Yüksek Hızlı Tren ile koordineli olarak çalışacak, Akşehir ve diğer ilçelerdeki vatandaşları Yüksek Hızlı Tren imkanından faydalandırmak amacıyla başlatılan Akşehir-Konya arasındaki Raybüs seferleri Akşehir’de düzenlenen törenle başladı.

12.08.2015 19:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'daki Yüksek Hızlı Tren ile koordineli olarak çalışacak, Akşehir ve diğer ilçelerdeki vatandaşları Yüksek Hızlı Tren imkanından faydalandırmak amacıyla başlatılan Akşehir-Konya arasındaki Raybüs seferleri Akşehir'de düzenlenen törenle başladı.

Akşehir Tren Garı'nda düzenlenen programa; Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Ilgın Kaymakamı Yücel Gemici, Akşehir Garnizon Komutanı İkmal Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Ilgın Belediye Başkanı H. İbrahim Oral, Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan, Çeltik Belediye Başkanı Mehmet Ekizoğlu, TCDD Bölge Müdürü Enver Timurboğa, AK Parti Akşehir İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, bazı kamu kurum müdür ve amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Akşehir Belediyesi Mehter Grubu tarafından bir gösteri sunuldu.

Törende açılış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Raybüs seferleri ile Yüksek Hızlı Tren imkanından yararlanma imkanı doğduğuna dikkat çekti. Başkan Akkaya, "Bu raybüs çalışmamız aslında sadece Konya-Akşehir için planlanmış, düzenlenmiş, bir Devlet Demir Yolları ulaşımı değil, esas amacımız; Akşehir ve diğer ilçelerin Yüksek Hızlı Trene ulaşmalarını sağlayabilmektir. Hızlı Tren Akşehir'e gelmiyorsa Akşehirli Hızlı Trene Konya'da ulaşsın ve Hızlı Tren (YHT) teknolojisinden Akşehir halkımız da faydalansın diye bu projeyi geliştirdik. Bu proje ile inşallah ilk etapta Akşehir Konya üzerinden Hızlı Tren bağlantılı Ankara, daha ileri dönemde de İstanbul Eskişehir'e de tarifelendirerek bu çalışma kapsamı genişlemiş olacak. İlerleyen dönemlerde inşallah daha proje aşamasında olan Kapadokya hattı, Kayseri hattı, Antalya hattı, Mersin Adana hattına da başlayacak olan Hızlı Trenlerimize de biz Akşehir' den inşallah ulaşmış olacağız" dedi.

Son 10 yılda demir yolları ağındaki ulaşımda, kalite de ve hızda çok ciddi artmaların olduğuna dikkat çeken Başkan Akkaya, "Biliyorsunuz, eskiden tren artık demode olmuş ulaşım aracı idi. Kara Tren olarak tarihe geçmiştir. Hamdolsun artık Mavi Trenlerle özellikle Yüksek Hızlı Trenlerle (YHT) hükümetimiz sayesinde artık Devlet Demir Yolları ulaşımı da günümüzde çok tercih edilen ulaşım haline geldi. Hatta uçaklara alternatif hale geldi. Bunlarla beraber iç ulaşım da Marmaraylar, Ege raylar, daha yeni Başbakanımızın müjdelediği Konya'mız için Selçuklu Metro hattı ile ki, önümüzdeki günlerde ilk etabı ihale edilecek. Allah izin verirse o da devreye girecek, artık ülkemizde de bu Hızlı Tren teknolojisi en güzel şekilde demiryolu ulaşımı en güze şekilde kullanmış olacak. Biliyorsunuz ki, dünyada Yüksek Hızlı Tren teknolojisi kullanan 8 ülke var. Bunlardan biri de ülkemiz bu anlamda da, biz gerçekten gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Raybüs seferlerinin ilerleyen günlerde Akşehir ve diğer ilçelere daha büyük fayda sağlayacağını belirten Başkan Akkaya, "Bugün bu başlayacak raybüs hattımızda Konya 2 saat 27 dakika sürüyor. Zaten otobüs yaklaşık 2 saat, bu ne kazandırıyor diye düşünülebilir. Bir kere öncelikle şunu söylüyorum, şu anda hizmete devam eden Mavi Tren hattımız 3 saatte Akşehir/Konya arasında ulaşımı sağlıyor. Bu Raybüs sayesinde 2 saat 27 dakikaya bugün için indirilmiş oluyor. Nasip olursa önümüzdeki günlerde programda bulunan Sarayönü/ Konya arasında ki ray hatlarının değiştirilmesiyle de Demir Yolları Bölge Müdürlüğü'müzden aldığımız bilgiye göre bu süre 1,5 saatte düşecek. Dolayısı ile daha da kısa ve kısaltılmış olacak. Ayrıca bugün her ne kadar 2 saat 27 dakika olsa da Konya bağlantılı Yüksek Hızlı Tren sayesinde Akşehir'den Ankara'ya ulaşım 4 saat 02 dakika ile sefere göre 4 saat 08 dakika arasında bir zaman diliminde değişiyor. Önümüzdeki süreçte bu zaman 60 dakika daha düştüğü zaman 3 saat 08 dakikaya düşecek ki bu sürede çok ciddi anlamda bir kısa bir zaman diliminde Ankara'ya ulaşımı sağlayacak. Raybüs'te normal Konya- Akşehir arası 19,25 lira tam bilet, ama Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımız, 13-25 yaş arası gençlerimiz, Basın mensuplarımıza yüzde 20 indirim uygulamaları var. Bu indirimle fiyat 15,25 liraya düşüyor. Ayrıca yine yaşlılarımız için yapılan indirim uygulandığı zaman 9,75 kuruşa Konya'ya ulaşma imkanı bulunacak. Normal tarife Akşehir'den Ankara'ya bilet alan, hemşerimiz 42 liraya bilet almışken, yüzde 20 indirim kapsamına giren hemşerilerimize 37 liraya yüzde 50 indirimle uygulanan hemşerilerimize de bu 23 lira 50 kuruşa kadar Ankara'ya ulaşma imkanı bulacaklar. Raybüslerle Akşehirliler olarak bizi buluşturmada gerek Ilgın'ımızın, gerek Kadınhanı'mızın, Sarayönü'müzün bu hizmetlerden faydalanmasına katkı sağlayan başta Başbakanımız Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Milletvekilimiz hemşehrimiz Mustafa Baloğlu ve özellikle eski Bakanımız Lütfi Elvan beye ve Devlet Demir Yolları Genel Müdürümüz ve ekibine de çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ilgın Belediye Başkanı H. İbrahim Oral da, yaptığı konuşmada, "Hakikaten Akşehir'den başlamak üzere bölgemize Hızlı Tren Hattı gelmiş oluyor. Tabi ülke ulaşımında da bağlantı kurulacak. Bu anlamıyla, yeni bir ulaşım hattı, yeni bir ulaşım sisteminin bölgemize gelmesinin bugün tarihi bir gününü burada kutlamış oluyoruz" dedi.

TCDD Bölge Müdürü Enver Timurboğa da, raybüs seferleri hakkında bilgi vererek, "132 yolcu kapasiteli, DMU (Dizel Tren Seti) seyahat süresi 2 saat 27 dakika olacak. 2 gidiş 2 geliş olarak düzenlenen, DMU setleri, YHT Yüksek Hızlı Trenlerle koordineli düzenlendi" dedi.

Son olarak konuşan Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin ise, "Raybüs; insanlarımızı modern ve emniyetli, konforlu, çevreye duyarlı hızlı bir ulaşıma imkan sağlayacak. Akşehir'den Ilgın'dan Kadınhanı'ndan Sarayönü'nden yolcularımızı YHT Yüksek Hızlı Tren'le buluşturacak, Ankara'ya; inşallah önümüzde ki, yıllarda da Yüksek Hızlı Tren'lerle İstanbul'a İzmir'e daha konforlu keyifli, yolculuklara bir başlangıç olacak" diye konuştu.

Akşehir İlçe Müftüsü Karabey Özdemir tarafından okunan duanın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Akşehir Konya arasındaki ilk seferini yapacak olan Raybüs'e bindiler. Akşehir Konya arasındaki ilk seferini yapan Raybüs'ün konforundan ve hızından oldukça memnun kalan yolculardan ilk seferde ücret alınmadı. Raybüsün ilk seferine katılan protokol üyeleri Ilgın ilçesi Tren Garı'nda raybüsten inerken, protokol üyeleri burada Ilgın Belediyesi yetkileri tarafından çiçeklerle karşılandı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akşehir Konya Arasındaki Raybüs Seferleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement