Aksiad Başkanı Çelik: Vergi Affı Kobi'ler İçin Can Simidi Olabilir - Son Dakika
Güncel

Aksiad Başkanı Çelik: Vergi Affı Kobi'ler İçin Can Simidi Olabilir

Aksiad Başkanı Çelik: Vergi Affı Kobi\'ler İçin Can Simidi Olabilir

–TÜRK ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ'lerin ödeme sorunları yaşadığı bir dönemde gündeme gelen vergi affının "can simidi" olduğunu belirten AKSİAD Başkanı Ali Tekin Çelik, vergisini düzenli ödeyen KOBİ'ler için de "adaletli bir vergi Sistemi'nin uygulanması gerektiğini vurguladı.

06.08.2016 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

–TÜRK ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ'lerin ödeme sorunları yaşadığı bir dönemde gündeme gelen vergi affının "can simidi" olduğunu belirten AKSİAD Başkanı Ali Tekin Çelik, vergisini düzenli ödeyen KOBİ'ler için de "adaletli bir vergi Sistemi'nin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneği(AKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Ali Tekin Çelik, Kamuoyunda 'vergi affı' olarak bilinen "Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" ile vergi borçlarına yapılandırma getirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Çelik, özellikle ülke ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ'lerin, getirilecek düzenleme ile rahat nefes alacaklarını söyleyerek, adil her düzenlemeyi dernek ve konfederasyonumuz TÜRKONFED olarak desteklediklerini açıkladı. Özellikle dünyada yaşanan krizin gelişmekte olan ülkelere yansımasının ağır sonuçları olabileceğine dikkat çeken Çelik, işletmelerin kriz dönemlerinde finansal açıdan sıkıntı yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

"EN FAZLA KOBİLER ETKİLENİYOR"

"Piyasalarda işler durgunlaştığında, bundan en fazla finansal yapıları kırılgan, karlılık marjları düşük, riskleri yüksek olan KOBİ'ler olumsuz etkileniyor. Geçtiğimiz dönemde, gerek düşen büyüme, gerekse TL'nin değerinde görülen dalgalanma, küresel terör ve ekonomik krizin etkilerinin devam etmesi birçok KOBİ'nin mali yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırdı. Hiçbir şekilde kendisinden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı finansman sıkıntısına düşmüş, son dönemde yaşanan ve bizim dışımızda gelişen olumsuz atmosfer nedeniyle siparişleri iptal edilmiş, Türk Lirası'nın değerindeki aşırı oynaklık nedeniyle zarar yazmış KOBİ'lerimiz var. Bu nedenle bugün gündemde olan vergi affının birçok KOBİ için bir can simidi olacağı açıktır."

"KOBİ'LER BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİ"

Ekonomik zorluklar nedeniyle vergi ödemelerini zamanında yapamayan KOBİ'lerin üzerine eklenen cezalar ile borçlarını ödeyemez duruma geldiğini hatırlatan Çelik, şunları söyledi:  "Darbe girişimi, demokratik kurumları işlemez hale getirme çabasıyla; ülkemizi bölmeye, kurumlarımızı yok etmeye ve en önemlisi insanımızın canına kastetmiştir. Tüm kesimleri olduğu gibi ekonomi çevrelerini de derin bir endişeye düşürmüştü. Çok şükür ki ülkemiz birlik ve beraberlik ruhuyla bunun üstesinden gelmesini bildi. Daha güçlü demokrasi için daha güçlü ekonomi gereklidir. Biz sanayiciler daha çok çalışarak asli görevimizi yaparak bu sürece katkıda bulunacağız. Çıkacak bu aftan yaklaşık 5 milyon vatandaşımızın yararlanacak olması KOBİ'ler kadar kısa vadede ekonomimiz içinde bir can simidi olacaktır."

"VERGİ AFFI POZİTİF BİR ORTAM YARATACAKTIR"

Vergisini zamanında ödeyemeyen işletmeler için olumlu bir adım olarak gündeme gelen vergi affının, öte yandan vergisini zamanında ödeyen KOBİ'ler için bir haksızlığa dönüşmemesi gerektiğini de vurgulayan Çelik, dernek olarak önerilerini de şöyle aktardı:

"Vergi affı genel olarak pozitif bir ortam yaratacaktır. Bundan kuşku duymuyoruz. Bu nedenle vergisini zamanında ödeyememiş işletmeler için olumlu olan bu vergi affı, öte yandan, vergisini zamanında ödemiş KOBİ'ler için ise büyük bir haksızlık anlamına geliyor.

Vergisini belki de kredi kullanarak ödeyen, bu konuda hassasiyet sergileyen işletmelere haksızlık yapılmaması adına önerimiz, SGK prim ödemelerinde uygulanan yöntem olacaktır. SGK primlerini zamanında ödeyen işletmelerin kullandığı indirim avantajı, vergi kalemlerinin tamamında uygulanabilir."

"ADALETLİ BİR VERGİ SİSTEMİ GETİRİLMELİDİR"

Sadece vergi affı ile adaletli bir sistem inşa etmenin mümkün olmayacağına dikkat çeken Çelik, AKSİAD olarak vergi ödememenin değil, vergiyi zamanında ödemenin ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.

Beş yıl boyunca düzenli olarak vergisini ödeyen kurumların, beşinci yıldan itibaren kurumlar vergisinin yüzde 18 indirilmesi önerisinde bulunan Çelik, "Özendirici bir sistemin yerleştirilmesi, KOBİ'lere yönelik vergilerde avantajlar sağlanması gerekmektedir. Beş yıl düzenli vergi ödeyen kurumlara beşinci yıldan itibaren kurumlar vergisi yüzde 18 olarak uygulanabilir. Bu oran takip eden her iki yıl da yüzde 1 azaltılarak maksimum yüzde 15'e indirilebilir. Firmanın herhangi bir yılda zarar beyan etmesi veya herhangi bir vergi kaybı cezası yemesi durumunda kazandığı indirim hakları kaldırılabilir. KOBİ'lerin halka açılmalarının önündeki engellerden biri kayıt dışı çalışma ortamıdır. Daha fazla sayıda KOBİ'nin halka açılması için ilk 10 yıl kurumlar vergisi indirimi sağlanması doğru olacaktır. Bu sayede kayıt dışı kalmak yerine, halka açılma tercih edilebilir" diye konuştu.

Bölgesel kalkınma konusunun da vergi kapsamında ele alınması gerektiğini ifade eden Çelik, bölgesel teşviklerde desteklenecek sektörlerin İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) 2'ye göre belirlenmesi ve destek oranlarının bölge içindeki illerin gelişmişlik durumuna göre tespit edilmesinin de önem taşıdığını söyledi.

- Akyurt

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aksiad Başkanı Çelik: Vergi Affı Kobi'ler İçin Can Simidi Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Motosiklet Kazası: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
    21:39 Denizli'de Motosiklet Kazası: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti. 18 yaşındaki Mehmet Arda Saylan'ın kullandığı motosiklet, Hüseyin Çokal Caddesi'nde yoldan dönüş yapmaya çalışan bir otomobille çarpıştı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemede, motosiklet sürücüsü Saylan'ın olay yerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Otomobil sürücüsü ise gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi
    21:33 Diyarbakır'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi

    Diyarbakır'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması gerçekleştirildi. 11 liseden öğrencilerin katıldığı yarışmada, yöresel lezzetler sergilendi. Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri İstanbul'da düzenlenecek finallere gitmeye hak kazandı.

  • Amasya'da depremden sonra çıkan yangın söndürüldü
    21:30 Amasya'da depremden sonra çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremden sonra Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Gemibükü köyünde bir ahırda yangın çıktı. Yangına ekiplerin müdahalesiyle alevler güçlükle söndürüldü. Can kaybı yaşanmazken, yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası eğitime 1 gün ara verildi
    21:27 Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası eğitime 1 gün ara verildi

    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından il genelindeki eğitim kurumlarında eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu. Ayrıca deprem sonrası evde kalmak istemeyen yurttaşlar, alınan tedbirler kapsamında hazırlanan yurt ve kapalı spor salonlarında misafir edilecektir.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'nin gerçek sorunu gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır
    21:23 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'nin gerçek sorunu gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu etkinliğinde gençlerle bir araya geldi. Özel, Türkiye'nin gerçek sorununun, gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurması olduğunu belirtti. Ayrıca, CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde birinci parti olduğunu ve gençlerin seçimde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    21:23 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'ndeki makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, yangını başarılı bir şekilde söndürdü.

  • Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler
    21:20 Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde hayır çeşmesi için su kanalı açarken toprak kayması sonucu göçük altında kalan 2 kişi toprağa verildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız
    21:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki vahşeti durdurmak için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini belirtti. Ayrıca, Batılı ülkelerin İran'a karşı tek ses olarak tepki verebildiğini, aynı şekilde İsrail'e de 'dur' demeleri gerektiğini vurguladı.

  • Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
    21:18 Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

    Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 3. ayağı öncesinde Bodrum'da koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya, ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı. Yarış, Milas-Bodrum arasındaki etaplarda gerçekleşecek ve Pazar günü ödül töreniyle sona erecek.


Advertisement