Alaca Şehitleri Dualarla Anıldı - Son Dakika
Yerel

Alaca Şehitleri Dualarla Anıldı

Aziziye ilçesindeki Alaca köyünde 10 Mart 1918'de Ermeniler tarafından şehit edilen ve çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan 278 kişi, dualarla anıldı.

18.04.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aziziye ilçesindeki Alaca köyünde 10 Mart 1918'de Ermeniler tarafından şehit edilen ve çoğunluğu kadın ve çocuktan oluşan 278 kişi, dualarla anıldı.

Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri, kent merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Alaca Mahallesi'ne geldi.

Buradaki şehitliğe giden grup, Ermeni çeteleri tarafından 1918'te Alaca köyünde şehit edilen 278 kişi için dua okudu.

Öz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu topraklarında dokuz asır boyunca hakimiyeti altındaki farklı etnik ve dini gruplarla bir barış ve huzur ortamı tesis etmiş olan Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı tecrübelerinin mimarının Türk milleti olduğunu söyledi.

Savaş şartları yüzünden hayatlarını kaybeden insanlar için kimsenin sevinç duymayacağını ifade eden Öz, şunları kaydetti:

"Elbette ki masum insanların hayatlarını kaybetmesi üzücüdür. Bu insanların etnik kökenine, dinine göre verilen tepkiler, Haçlı zihniyetin yansımasıdır. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Anadolu'da ölen, öldürülen milyonlarca Müslüman Türk'ün acısına bugüne kadar 'ortak acı' diyen başka bir devlet oldu mu? 1915-1922 yıllarında Anadolu'da Ermeni çeteleri tarafından katledildiği sabit olan 519 bin Müslüman'ın torunlarına taziye mesajı yayımlayan oldu mu? Bu vahşetlere sahne olan Kars'ta, Erzurum'da toplantılar düzenleyerek, bu gerçeği bütün ülkeye ve dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız."

Öz, "Bu bağlamda, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın bu iftirasını da şiddetle telin ediyoruz. Papalık, başkalarına iftira atacağına, Haçlı seferlerinde Afrika'nın, Avustralya'nın, Asya'nın ve Amerika'nın sömürgeleştirilmesinde yok edilen halkların hesabını versin" ifadesini kullandı.

Siyaset ve diplomasi çerçevesinde sarf edilecek sözlerin, milletin geleceğini ipotek altına alacak ima ve manalar taşımaması gerektiğinin altını çizen Öz, Türk medeniyetinin hoşgörü ve adalet medeniyeti olduğunu belirtti.

"Bilimsel kazı çalışmasında Alaca'da 278 şehide ulaşıldı"

Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürkçüoğlu da Birinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru çekilen Rus birliklerinin yerini Ermeni çetelerinin aldığını ve eli silah tutanlar cephede olduğu için köylerin savunmasız olduğunu dile getirdi.

Ermeni çetelerinin bunu fırsat bilerek 1918'te Alaca köyünü basarak 278 sivil ahaliyi katlettiğini belirten Kürkçüoğlu, "1986 yılında köyde yapılan bilimsel kazı çalışmasında 278 sivil ahalinin naaşlarına ulaşılmıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de 519 bin sivil ahalinin katledildiği belgelerle ortaya konmuştur. Alaca köyümüz de tarihi bir belgedir çünkü burada toplu şekilde Müslüman Türk soykırımı yapılmıştır" dedi.

Alaca Mahallesi Muhtarı Veysel Özkaya ise köydeki vatandaşların o dönemde de Ermenileri köyde bir iki gün misafir ettiğini belirterek, "Halkımız onları, yediriyor, içiriyor misafir ediyor. Ermeniler de köy halkını saman doldurma bahanesiyle götürüyor ve odalara, samanlıklara doldurup, üzerine benzin döküp yakıyor. Hamile bayanların karnındaki çocuklar üzerinden de bahis yapıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alaca Şehitleri Dualarla Anıldı - Son Dakika

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement