Alakır'da Hes Keşfi Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Alakır'da Hes Keşfi Yapıldı

Kumluca'daki Alakır Çayı üzerinde inşa edilecek üçüncü hidroelektrik santrali için, Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından keşif yapıldı.

28.05.2014 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kumluca'daki Alakır Çayı üzerinde inşa edilecek üçüncü hidroelektrik santraliyle (HES) ilgili yapılan itirazın ardından, bölgede bilirkişi tarafından keşif gerçekleştirildi.

Hidroelektrik santrali keşfine, Bölge İdaresi hakiminin yanı sıra akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti, davacı Karacaören Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KADOK) Başkanı Mehmet Başer, dernek avukatları ve santrali yapacak firma temsilcileri katıldı. Santralin yapılacağı çay yatağından suyun alınıp regülatöre verileceği yerde keşif yapıldı.

KADOK avukatlarından Tuncay Koç ise gazetecilere, Alakır Çayı üzerinde daha önce iki HES yapıldığını, bu santralleri çalıştıracak suyun beton kanala alınarak en az 4 kilometre sonra regülatöre bırakıldığını, suyun kanal içine alınması yüzünden de çay yatağında su kalmadığını bildirdi.

Uygulamanın Alakır Çayı'ndaki doğal hayatı yok edeceğini savunan Koç, şöyle konuştu:

"Alakır Çayı vadisinde yaşayan insanlar ve doğal hayat, yapılan HES'ler yüzünden kaybolma noktasına gelmiştir. İnsanların geçim kaynakları olan nar bahçeleri kurumaya yüz tutmuştur. İki HES için verilen hataya düşmeden, üçüncü HES'in proje aşamasındayken durdurulması gerekir."

KADOK Başkanı Mehmet Başer de Alakır vadisinde doğal yaşamın sürmesi ve insanların geçimlerini sağladıkları tarımın devam edebilmesi için bu çalışmaların bir an önce durdurulmasını istediklerini belirtti.

HES'i yapacak firmanın sahibi Muammer Bayır ise vadide iki HES yapıldığını, kendilerinin önceki HES'lerden farklı bir santral inşa edeceklerini söyledi. Alakır Çayı, Gönen Deresi ve Karaağaç kaynak suyunun birleştiği alanda 23 metre yükseklikte bir gölet yapacaklarını anlatan Bayır, regülatörün yanında yapacakları havuzun kurak aylarda bölgedeki tarım alanlarında kullanılabileceğini bildirdi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alakır'da Hes Keşfi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement