Alara'da Hes'e Karşı Dava (2) - Son Dakika
Güncel

Alara'da Hes'e Karşı Dava (2)

Alara\'da Hes\'e Karşı Dava (2)

Lions KULÜBÜ'NDEN DESTEK İçersinde Uçansu Şelalesi'nin de bulunduğu bölge 2008 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 'Dünyada yaşanılabilir 15 doğa havzası' listesinde yer aldı.

14.06.2015 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lions KULÜBÜ'NDEN DESTEK

İçersinde Uçansu Şelalesi'nin de bulunduğu bölge 2008 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 'Dünyada yaşanılabilir 15 doğa havzası' listesinde yer aldı. Bölgede hayata geçirilmesi planlanan 'Kamer' HES Regülatörü ve HES projesine karşı hukuk mücadelesi başlatan köylülere, Antalya Lions Kulübü de destek verdi. HES'e karşı verdikleri hukuksal mücadeleyi anlatan Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği Seçilmiş Genel Sekreteri Mevlüt Güven, kendisinin de Alara bölgesinde bulunan Köprülü Mahallesi'nin bir sakini olarak HES projesi iptali davacılarından olduğunu söyledi.

DOĞAL SİT ALANI

Yapılacak HES'in bölgede doğa katliamına yol açacağını savunan Mevlüt Güven, "Alara Uçansu Şelalesi, dünyada kar suyuyla beslenen 5 şelaleden biridir. Çok özelliği olan bu şelale, 1991- 92 yıllarında 2 kilometre güneyine kadar doğal SİT alanı ilan edildi. Onun için bu bölgede herhangi bir yapılaşma ve diğer işlemlere izin verilmemekte. Ancak son dönemde bu su üzerine HES projeleri oluşturuldu. Biz de bu HES'lere karşı mücadele başlattık" dedi.

'MASA BAŞINDA ONAY VERMESİNLER'

İçerisinde bulundukları alanın dünyaca ünlü bir havza olduğunu anlatan Mevlüt Güven, şunları söyledi:

"Bu suların ortadan kaldırılmaması gerekiyor. Burasını UNESCO ve Dünya Sağlık Teşkilatı, dünyada yaşanabilir 15 havzadan biri olarak ilan etti. Böyle önemli bir havzanın HES ile yok edilmesi çok yanlış. Yine bu çay üzerinde 10'a yakın alabalık çiftliği var. Bu çiftliklerde yıllık 30- 40 milyon balık üretiliyor. Eğer bir ekonomik değer yaratılacaksa ekolojik dengeyi bozmadan ilerlenmesi gerekir. Bu çayın kenarındaki insanların tamamı mülk sahibi ve tarımla uğraşıyor. Bu suya ihtiyaçları var. Hem doğal SİT alanı hem de dünyanın yaşanılabilir bir havzası ilan edilmiş bu alanın kamu tarafından da korunması gerekiyor. Buraya masa başında 'olur' verenler, önce buraya gelerek bizzat kendileri görsün. İncelesin, baksınlar ki burada böyle bir şeye ihtiyaç var mı? Çünkü üretilecek olan enerji, bu bölgede tüketilecek enerjiyi de karşılamıyor."

'HALK SAHİP ÇIKMALI'

Köylülerin mücadelesini haklı bulduklarını belirten Lions Kulübü 5'inci Kesim Başkanı Teoman Akçalı da "Burada olma sebebimiz bu doğal güzelliğe HES yapılmamasıdır. Tüm Türkiye'deki HES'lere Lionslar olarak direnç göstermek adına buradayız. Çünkü doğanın hiçbir şekilde yerine gelmeyeceğini biliyoruz. Burada yapılan tarım, balık üretimi ve organik meyve üreticiliğinin HES ile birlikte yapılması imkansız hale gelecek. Bu yüzden tüm halkımızın buraya sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.

SON İNSANA KADAR MÜCADELE

Alara bölgesinde bulunan Köprülü Mahallesi Muhtarı Ayhan Yılmaz ise mücadelelerinin sonlanmayacağını anlatarak, köyde tek bir kişi kalana kadar hukuksal mücadelenin verileceğini söyledi.

Muhtar Ayhan Yılmaz, tüm dünyanın güzelliğine imrendiği ve korumaya çalıştığı bir bölgenin ülke içinde değersiz hale getirilmeye çalışılmasını 'mantık dışı' olarak değerlendirdi. - Eğitim

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alara'da Hes'e Karşı Dava (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement