Alevi Dernekleri : Yeter Artık, Bu Olayları Derhal Bitirin! - Son Dakika
Güncel

Alevi Dernekleri : Yeter Artık, Bu Olayları Derhal Bitirin!

Alevi Dernekleri : Yeter Artık, Bu Olayları Derhal Bitirin!

Alevi bektaşi Federasyonu'nun girişimi ile bir bildiri hazırlayan 40'a yakın Alevi derneği, İstanbul'daki bazı semtlerde yaşanan olayların sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

05.08.2014 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alevi bektaşi Federasyonu'nun girişimi ile bir bildiri hazırlayan 40'a yakın Alevi derneği, İstanbul'daki bazı semtlerde yaşanan olayların sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Ortak basın açıklamasında, "Yeter artık! Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kemal Kılıçdaroğlu Alevi, Selahattin Demirtaş Zaza, Ekmeleddin İhsanoğlu yerli değil, ben ise Sünniyim' diyerek, hedef gösterdiği bir ortamda dost güçler arasında yaşanan saldırılar ve çatışmalar biz Aleviler için tam bir züldür" denildi.

Gazi Cemevi'nde düzenlenen basın toplantısına Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necdet Saraç, İnançtan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı dede Baki Düzgün ve Gazi Cemevi Başkanı dede Veli Gülsoy katıldı.

BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Baki Düzgün tarafından okunun ortak basın açıklamasında, Nurtepe'de başlayan gerilimin, Okmeydanı, Sarıgazi ve Gazi Mahallesi'nde saldırılara ve çatışmalara dönüştüğü ve İbrahim Öksüz adlı gencin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, "Öksüz'ün ailesine başsağlığı diliyor, devrinin daim olmasını diliyoruz. Yaralanan gençlerimize buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Alevi öğretisi çatışmayı ve şiddeti reddeder. Dostlar, kardeşler ve müsahip güçler arasında hiçbir çatışmayı hoş görmez. Çatışmadan ve şiddetten yana taraf olmaz" denildi.

"YETER ARTIK"

"Gazi, Sarıgazi, Okmeydanı gibi Alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahalleler de yaşanan olaylara, adına ister saldırı, isterseniz çatışma deyin, Alevi dedeleri olarak "yeter artık" diyoruz!" diyen Düzgün, şöyle konuştu:

"Yeter artık, bu olayları derhal bitirin! Taşı ilk kimin attığı kuşkusuz önemlidir ama ölümlerin, yaralanmaların, kurşunlamaların yaşandığı bir ortamda ilk taşı kimin attığı artık önemini yitirmiştir. Yeter artık! Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kemal Kılıçdaroğlu Alevi, Selahattin Demirtaş Zaza, Ekmeleddin İhsanoğlu yerli değil, ben ise Sünniyim' diyerek, hedef gösterdiği bir ortamda dost güçler arasında yaşanan saldırılar ve çatışmalar biz Aleviler için tam bir züldür. Bu ülkede AKP zihniyetine inat, kini, nefreti, mezhepçiliği, ayrımcılığı ortadan kaldırmak için, farklı etnik ve inançsal kimliklerin eşit koşullarda kardeşçe yan yana yaşayacağı örnek mahaller oluşturmak varken, mahallelerimizin iktidarın istediği gibi şiddetin öne çıktığı mahallere dönüşmesi de bizim için bir zuldür."

"GAZİ MAHALLESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE HİÇBİR ALEVİ MAHALLESİNDE GERİLİM VE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ"

"Alevi dedeleri ve Alevi kuruluşları olarak, bu çatışmada taraf olan herkese buradan sesleniyoruz" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Gazi Mahallesi başta olmak üzere hiçbir Alevi mahallesinde gerilim ve çatışma istemiyoruz. Çatışma ve gerilimin yarattığı karanlık ortamda yeni Uğur Kurt'lar, İbrahim Öksüz'lerin olmasını engellemek için saldırılar ve çatışmalar derhal durdurulmalıdır. Alevi mahalleri çatışmanın adresi olmaktan derhal çıkartılmalıdır. Alevi gençlerinin kaderi mezar ya da hapishane olmak zorunda değildir. Alevilerin Kürtlerle ya da Kürtlerin Alevilere karşı karşıya getirilmeye çalışılması Alevilerin, solun ve Kürt hareketinin işi olamaz. Bu iş, olsa olsa karanlık ortamlardan yararlanan provokatörlerin işidir. Taraflar mutlaka yan yana gelmeli, gerilime ve çatışmalara son vermelidir. Bunun ilk adımı da taraflar arasında gerilimi daha da arttıran saldırgan ve sert dilli açıklamalardan vazgeçmek olmalıdır. Çatışmaları kışkırtanların, sağı solu kurşunlayanların mahallerimizde uyuşturucu, fuhuş gibi karanlık işleri yapan 'çeteler'  olduğu, bu 'çetelere' karşı mahallemizdeki tüm Alevi kurumları ve siyasi yapıların, demokratik kitle örgütlerinin ortak mücadele etmesi ve tavır alması bir zorunluluktur. Yaşadığımız mahallelerimiz özgür yaşam alanları olmalıdır. Yasak, baskı, taciz, tehdit ve saldırı ne uğruna bedel ödediğimiz, demokratik devrimci anlayışlarla, ne de Alevi kültürü ile bağdaşmaz… Bu çatışmalı ortamdan istifa ederek, mahallemizi ablukaya alan, taciz eden ve ev baskınları yapan polis hemen Gazi Mahallesi'ni terk etmelidir! Alevi dedeleri ve Alevi Bektaşi Federasyonu olarak biz barışın, huzurun ve kardeşliğin hakim olduğu bir Gazi Mahallesi için üzerine düşeni yapmaya hazırız. Sıra olayların taraflarında"

"ÇETELERİ TEŞVİK EDEN VE YÖNLENDİREN BURADAKİ POLİSTİR"

Basın açıklamasının ardından soruları yanıtlayan Düzgün, "Heyetimiz bir araştırma yaptı. Bu çeteleri teşvik eden ve yönlendiren buradaki polistir. Bu anlamda polise güvenmiyoruz. Polis mahallemizi terketmelidir" diye konuştu. Alevi mahallelerinde benzer olayların yaşandığını söyleyen Saraç "Sadece Sultangazi, Okmeydanı değil. Ankara ve Hatay'da da benzer olaylar var. Bütün Alevi mahallelerinde polis ablukası var. Bu ablukanın kaldırılması gerekiyor. Bunu yapabilecek adreste bellidir. Siyasi iktidarın bu noktada karar alması gerekiyor"diye konuştu.

TARAFLAR ÇATIŞMANIN BİTMESİNDEN YANA

Görüşmelerin devam edip etmediğiyle ilgili bir soruya Necdet Saraç da şu yanıtı verdi:

"Bu konuda taraflarla  görüşmemiz oldu. 1 haftadır bu görüşmeler sürüyor. Umuyoruz ve diliyoruz ki en kısa sürede bu görüşmede bir sonuç alacağız ve bu sonucu kamuoyuyla paylaşacağız. Gördüğümüz şu; taraflar da şu anda bu çatışmaların biran önce bitmesinden yanalar. Alevi dedeleri ve kurumları burada sonuç alacak taraftır. Umduğumu da söyleyeyim. Sonuç alacağız. Bu çatışmalar Gazi Mahallesi dahil olmak üzere bütün mahallelerde bitecek."

"Saldırılarda zarar gören kurumunuz oldu mu?" sorusu üzerine Saraç, "Detaylı bir bilgi vermemiz mümkün değil. Çünkü iddialar çok fazla ama tarafları yanyana getirerek bu konuya da bir açıklık kavuşturacağımızı düşünüyoruz. Evet basına da yansıdı; çeşitli kurumların silahla tarandığına biz de tanık olduk ama bu bizim bir kurum olarak tek tek tespit ettiğimiz somut bir durum yok" dedi.

BİLDİRİYE DESTEK VERENLER

Bildiriye Alevi Bektaşi Federasyonu, Gazi eğitim ve kültür vakfı, Okmeydanı Cemevi, Alevi Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri, Yalıncak Sultan Kültür Derneği, Hacıbektaş Kültür ve Yardımlaşma Derneği - Taşdelen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Topçu Baba Anma Yaşatma Kültür ve Sanat Derneği, Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği, Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Anadolu Erenleri Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Atakent Cemevi Kültür Merkezi Yapma ve Yaşatma Derneği, Yeşilkent Pirsultan Kültür Derneği, Gazi Şehitleri Cemevi ve Sarıgazi Cemevi destek verdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alevi Dernekleri : Yeter Artık, Bu Olayları Derhal Bitirin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • sabriye kc: BU NE YAZIKİ DEVLETİN OYUNLARI BEN BİR KÜRT OLARAK ALEVİ KARDEŞLERİME ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM HEPİMİZ ALEVİYİZ 1 0 Yanıtla
  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement