Ali Emiri Hatırası Yayınlandı - Son Dakika
Güncel

Ali Emiri Hatırası Yayınlandı

Ali Emiri Hatırası Yayınlandı

Diyarbakır Valiliği tarafından "Ali Emiri hatırasına Uluslararası VIII Klasik Türk Edebiyatı sempozyumu" kitabı yayımlandı.

04.01.2015 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Valiliği Kültür Sanat Yayınlarının 15.'si olan "Ali Emiri Hatırasına Uluslararası VIII. Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumu" isimli kitap Diyarbakır Valiliği tarafından yayımlandı.

Uzun uğraşlar sonucunda oluşturulan bu eser Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi'nin ortak çalışmaları sonucunda hayat buldu. Diyarbakır'da Ali Emri hatırasına gerçekleştirilen VIII. Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumunda sunulan bildirileri içeren eserde, 37 tebliğ yer aldı. Eserde, açılış konuşmaları, tebliğ metinleri, değerlendirme oturumu konuşmaları gibi bölümler yer alıyor.

Anadolu tarihinin her döneminde bir kültür ve edebiyat merkezi olmayı başarmış kadim şehir Diyarbakır, klasik kaynaklarımıza göre sayısı yüzleri aşan şair ve sanatkarıyla müstakil edebi geleneğe sahip olan yegane şehirlerden biridir. Bu şehrin bağrından çıkan devlet adamı, mutasavvıf, alim şairler tüm Osmanlı coğrafyasına yayılıp ilim, tasavvuf, kültür ve sanatın gelişmesine katkıda bulunmuştur. O şahsiyetlerden biri de Osmanlı devletinin son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarını idrak eden Ali Emiri Efendi'dir.

Edebiyatçı kimliği ön planda olan ilim adamı, yazma eser koleksiyoncusu, tezkireci ve hattat gibi birçok kimliğe sahip olan Ali Emiri, Diyarbakır'ın edebiyat dünyasına kazandırdığı önemli ve ender şahsiyetlerden biridir. Okumaya karşı duyduğu bitmek bilmez açlığının kendisini karış karış gezdirdiği sahafların birinde, Kaşgarlı Mahmut'un Araplara Türkçe öğretmek için kaleme aldığı ilk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lügat-ü Türk'ün orijinal nüshasını bulmuş ve Türkçenin geliştirilmesi konusunda çığır açıcı çalışmaların önünü açmıştır.

Bu Eser ile Ali Emiri Daha İyi Anlaşılacak

Vali Aksoy, Ali Emiri Efendi'nin edebiyat dünyamıza sunduğu önemli katkılardan ötürü bir vefa borcu olarak adına düzenlenen sempozyum bildirilerini içeren bu kitabı okuyucuların beğenisine sunmaktan ötürü mutluluk duyduklarını ifade etti. Vali Aksoy, eseri yayına hazırlayan ve destekleyen tüm katılımcılara emeklerinden ve üstün gayretlerinden ötürü teşekkür ederek, eserin edebiyat dünyasına hayırlı olmasını diledi. Vali Aksoy; "Bu Eser, Ali Emiri Efendi'yi Daha Yakından Tanımak İsteyenlere Bir Pencere Açacak" dedi.

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement