Alman Medyası: Türkiye'deki Seçim Anayasa Mahkemesi Yolunda - Son Dakika
Dünya

Alman Medyası: Türkiye'deki Seçim Anayasa Mahkemesi Yolunda

Türkiye'de yerel seçim sonuçlarına ilişkin tartışmaların yurt dışındaki yankıları sürüyor.

11.04.2014 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yerel seçim sonuçlarına ilişkin tartışmaların yurt dışındaki yankıları sürüyor. Alman medya, CPH'nin, seçimleri "şaibeli" olduğu, bir hak ihlalinin oluştuğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine taşıyacağına dikkat çekiyor.

Deutsche Welle, "Türkiye'de 30 Mart yerel seçimiyle birlikte gündeme gelen "şaibe' iddiaları, ilk kez Anayasa Mahkemesi'nin gündemine taşınıyor. Ana muhalefet partisi CHP, seçimlerin şaibeli olduğu ve bu şaibeyi Yüksek Seçim Kurulu'nun gideremeyerek hak ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı" diyor.

CHP'nin, 30 Mart seçimlerini Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karara göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de gündemine taşımaya hazırlandığını da anlatan DW, CHP'nin adayı olarak seçime giren Mansur Yavaş'ın Ankara'da 12 bin 334 sandıktan 6 bin 240 sandıkta usulsüzlük tespit ettiklerini açıkladığını belirtikten sonra mazbatasını alan Melih Gökçek'in, "Mansur Yavaş ABD elçisine müracaat etsin, o çözüm bulur" yönündeki sözleri için de şöyle diyor:

"Gökçek'in bu ifadeleri Twitter'da büyük tepki çekti. Twitter kullanıcıları, Gökçek'in "alaycı' üslubunun Ankara'daki gerilimi daha da artırdığından yakınırken, Gökçek'in göreve başlaması için Anayasa Mahkemesi kararını beklemesi gerektiğine vurgu yaptılar."

-"AYM NE YAPACAK?"-

DW haberinde "AYM ne yapacak?" sorusunu da soruyor. YSK kararlarının "bağlayıcı ve kesin" olduğunun yasalarla güvence altına alındığının belirtildiği haberde "Türkiye'de daha önceki seçimlerde de şaibe olduğunu iddia edenler olmuş, YSK kararlarına itiraz etmişlerdi. YSK'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet eden BDP'lilerin bu şikayetleri reddedilmişti. Ancak o dönem yürürlükte olmayan Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı artık gündemde ve CHP, Mansur Yavaş aracılığıyla bu hakkı ilk kez kullanacak parti oldu" diyor.

Hükümet cephesinin ise YSK kararının Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğini söylediğine ancak Yavaş'ın hükümet üyelerinin bu yöndeki açıklamalarının doğruyu yansıtmadığını ifade ettiğine dikkat çeken DW, haberinde Yalova, Kastamonu ve Antalya'da son duruma ilişkin de bilgi veriyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Alman Medyası: Türkiye'deki Seçim Anayasa Mahkemesi Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor
    09:37 Gazze'de patlamamış bombalar büyük risk oluşturuyor

    Gazze'de, Ukrayna'dakinden daha çok enkaz olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler, savaşın altıncı ayında, patlamamış mühimmatı temizlemek için daha fazla fon arıyor.

  • İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var
    09:35 İran İsrail'e karşılık verecek mi? Açıklama var

    İsrail'in İran'a başlattığı saldırı sonrasında İran'ın cevabının ne olacağı merak ediliyordu. İranlı yetkili, yaptığı açıklamada İran'ın, İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planı olmadığını söyledi.

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.


Advertisement