Alman Siyaseti ve Medya, Dilini de Üslubunu da Gözden Geçirmeli - Son Dakika
Dünya

Alman Siyaseti ve Medya, Dilini de Üslubunu da Gözden Geçirmeli

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya: "Maalesef son yıllarda Müslümanları hedef alan sözlü ve fiziksel saldırılarda bir yükseliş trendi var. Bu da bizi endişelendiriyor.

28.09.2016 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya:

"Maalesef son yıllarda Müslümanları hedef alan sözlü ve fiziksel saldırılarda bir yükseliş trendi var. Bu da bizi endişelendiriyor. Alman makamları, yükselen İslamofobi ve şiddet olayları karşısında önlem almalı. Almanya'da dini kuruluşlara ve camilere saldırılar, din özgürlüğü açışından, Almanya'daki özgürlükler açısından, demokrasi açısından endişe vericidir. Bu konuda acil tedbirler alınması lazım. Alman makamlarının, Müslümanların da kendilerini güvende hissetmesini sağlaması lazım. Kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, camileriyle güvende hissetmelerini sağlaması lazım."

İSLAMOFOMİ, AVRUPA GENELİNDE YÜKSELİŞTE

"İslamofobi, son dönemde yalnızca Almanya'da değil Avrupa genelinde de yükselişte. Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadelede hükümetlere ve toplumun tüm kesimlerine büyük görev düşüyor. Bu noktada siyaset ve medyaya da çok önemli görev düşüyor. Siyaset ve medyanın, dilini ve üslubunu gözden geçirmesi lazım, ön yargıları körüklememesi lazım. Çünkü, görüyoruz, Avrupa'nın her yerinde aşırı sağcı ırkçı partiler yükseliş gösteriyor. Bu endişe verici bir boyuta ulaştı. Merkezdeki kitle partilerinin de söylemlerini göçmenlerin ve Müslümanların aleyhine çevirmeleri çok sorumsuz bir davranıştır. Çünkü, akıllı siyasetçilerin toplumun barışına katkıda bulunmaları gerekiyor, olayları ve ortamı yatıştırıcı açıklamalar yapması gerekiyor. Bu konularda endişelerim var."

AfD'NİN PEŞİNE TAKILMAYIN

" Avusturya'da aşırı sağcı ÖVP, artık normal siyasi hayatın parçası haline geldi. Endişem, bir gün Almanya'da da AfD'nin böyle bir noktaya gelmesi. Bunun olmaması için merkezdeki kitle partilerine büyük görev düşüyor. Popülizmden kaçınmaları, AfD'nin peşine takılmamaları gerekiyor. Tam tersine, AfD'nin bu içi boş vaatlerini gerçekten boşa çıkartarak toplumsal barışı teşvik etmeleri gerekiyor. Göçmenlerin bir kazanım olduğunu, Almanya'nın kalkınmasına, geleceğine katkı sağladıklarını daha çok öne çıkarmaları gerekiyor."

SALDIRILAR NİTELİK DEĞİŞTİRDİ

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Dış İlişkiler Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ:

"Geçmişte sözlü saldırılar, cami binalarına zarar verme gibi eylemlerle karşı karşıya kaldık. Ancak artık doğrudan insan hayatını tehdit eden saldırılar görüyoruz. Dresden'de yaşam tehlikesi de oluşturabilecek bir saldırı düzenlendi. Kolay atlattık. Allah'a şükür insan kaybı olmadı. Almanya genelinde son dönemde Müslüman vatandaşlara ve mültecilere karşı saldırıların yükselişe geçmesinden endişeli duyuyoruz. Saldırılar son dönemde nitelik değiştirdi. Özellikle Müslümanların kesinlikle Almanya'ya ait olmadığı düşüncesi öne çıkıyor. Bir hafta kadar önce bir trende, başörtülü iki kadına fiili saldırı yaşandı. Bu daha önce hiç görülmemiş bir olay. Bir insanın sadece dini kimliğinden ya da görünür dini kimliğinden dolayı şiddete maruz kalması, Almanya'da bu şekliyle çok nadir olan bir olay. Ancak son dönemde bu olaylar çok yoğunlaştı."

OY KAYBETME KORKUSUYLA HEDEFTEYİZ

"Siyasetçiler oy kaygısıyla popülist, göçmen karşıtı açıklamalar yaptıkları zaman aşırı sağı cesaretlendiriyor. Medyada, Müslümanların potansiyel tehlike gibi gösterilmesine son verilmeli. Bu konular ciddiye alınmalı ve daha büyük vakalar yaşanmadan, Allah korusun bir insan kaybı yaşanmadan, genel bir toplumsal tartışmaya dönüşmeli. Almanya'da biz Müslümanlar üzerindeki tartışmanın şeklinin ve yönteminin değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü AfD'ye oy kaybetmemek düşüncesiyle şu anda Müslümanlar adeta hedef tahtasına oturtuluyor. Bu da aşırı grupların antipatilerinde haklı oldukları düşüncesini körüklüyor. Ayrıca zaman zaman sanki bir toplumsal kabul olacağı varsayımıyla şiddete dönüşebiliyor."?

SAYIN MERKEL SESSİZ KALAMAZ

Yeşiller Federal Meclis milletvekili Özcan Mutlu:

"Dresden kentindeki ırkçı bombalı saldırıları şiddetle kınıyorum. Özellikle bir caminin hedef seçilmesi, toplumsal barışa ve tüm dinleri koruyan anayasamıza karşı yapılmış hain bir saldırıdır. Federal hükümet, Almanya'da son yıllarda ciddi şekilde artan ırkçı saldırıları artık görmezlikten gelemez. Irkçı saldırılar ve İslam düşmanlığı toplum için büyük tehdit teşkil etmekte. Sayın (Angela) Merkel'in bu konuda sessiz kalması artık kabul edilemez."

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu:

"Ülkede Müslümanlara karşı nefret alarm seviyesinde. Bu saldırı ırkçı grupların ne kadar tehlikeli davranabileceğini gösterdi.

TEHLİKELİ KISIR DÖNGÜ SÖZ KONUSU

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş:

"Dresden'deki bombalı saldırılar şiddetin artık en uç noktaya ulaştığının göstergesidir. Patlamanın etkileri bütün Almanya'da hissedilmiştir. Bu saldırılar Saksonya Eyaleti'ndeki sağcı şiddet eylemlerinin senelerden beri örtbas edilişinin ve ciddiye alınmayışının sonucudur. Politikacılar bu sağcı şiddetin sebeplerini araştıracaklarına, bizzat kendileri bu saldırgan güruhun sloganlarını kullanarak ucuz hesaplar peşinde koşmaktadırlar. Burada telafisi mümkün olmayan ve tehlikeli kısır döngü söz konusudur. Siyasilerin de emniyet birimlerinin de bu saldırıların adını koymaktan geri durduklarını ve 'terör' kelimesini bilinçli olarak kullanmadıklarını görüyoruz. Burada açık bir çifte standart mevcuttur. Zira kısmen de olsa 'İslami' bir kontekst söz konusu olduğunda durum tamamen değişmektedir. Bu çifte standartlı tutum siyasilere ve emniyet birimlerine güvenin azalmasına katkı sağlamaktadır."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Alman Siyaseti ve Medya, Dilini de Üslubunu da Gözden Geçirmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement