"Almanya İyi Bir Uyum Ülkesi Olma Potansiyeline Sahip" - Son Dakika
Güncel

"Almanya İyi Bir Uyum Ülkesi Olma Potansiyeline Sahip"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın iyi bir uyum ülkesi olmak için gereken potansiyele sahip olduğunu söyledi.

22.10.2014 19:40  Güncelleme: 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın iyi bir uyum ülkesi olmak için gereken potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), göçmenlere yönelik açılım politikası kapsamında faaliyetler yapıyor. Bu doğrultuda göçmenlerin de parti içinde görev almaları için, başta partinin Genel Sekreteri Peter Tauber ve milletvekilleri bir dizi programlar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Konrad Adenauer Evi'nde göçmenlere yönelik "Çeşitliliğin Fırsatları" konulu konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Merkel, göçün getirdiği fırsatların daha iyi kullanılması çağrısında bulundu.

Değişimin getirdiği olanakların kullanılması gerektiğini ifade eden Merkel, 1989 yılında duvarın yıkılmasından önce Berlin'de Bilimler Akademisi'nde çalıştığını, daha sonra siyasete girdiğini hatırlatarak, hayatın inanılmaz olanaklar sunduğunu kaydetti.

Ülkesinin, birleşme sürecini başarıyla gerçekleştirdiği için takdir edildiğini belirten Merkel, "Aynı şekilde iyi bir uyum ülkesi olma potansiyeline ve olanaklarına sahibiz" dedi.

Almanya'ya sonradan gelenlerin rahat etmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, göçmenlere yönelik bazı davranışlarda hemen kötü niyet aranmamasını istedi ve bazı davranışların bilgisizlikten kaynaklanabileceğini belirtti.

CDU'nun geçmişinde Hristiyanlık anlayışının bulunduğunu, ancak inanmayanların da bu partide siyaset yaptıklarını söyleyen Merkel, CDU'da birlik, hak, özgürlük, dayanışma ve adaletin ortak değerler olduğunu ifade ederek "Herkes fırsat eşitliğine sahip olmalıdır" diye konuştu.

"Saldırılara karşı ortak değerleri savunmamız lazım. Bu hepimizin görevi" diyen Merkel, bundan dolayı Müslümanların birkaç hafta önce dinin istismar edilmesine karşı yaptıkları eylemleri önemli bir sinyal olarak değerlendirdi.

Terörist gruplardan dolayı insanların, İslam'ın yanlış tarafta olup olmadığını sorma tehlikesinin bulunduğunu ifade eden Merkel, "Sizin bunun böyle olmadığını söylemenize müteşekkirim" şeklinde konuştu.

Her tarafta dini kötüye kullanmanın olduğuna dikkati çeken Merkel, "Cumhurbaşkanı Wulf'un söylediği gibi; artık İslam'ın, Almanya'da bize de ait olmasının, sizin için önemli bir sinyal olduğuna inanıyorum" diyerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Aynı zamanda sizin de, Yahudiler'e, kiliselere ve camilere saldırıların ortak temel değerlere saldırı olduğunu düşündüğünüzü biliyorum. Birlikte her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı çıkmamız lazım. Bunları uluslararası düzeyde savunmamız  gerekir. Bundan dolayı her yerde insan hakları için çaba göstermemiz lazım."

Merkel, göçmenlerle aynı aile görüşünü paylaştıklarını belirterek, ailede herkesin herkes için sorumluluk aldığını ve ailenin güven verdiğini ifade etti. Ülkeye gelen mültecilere de insanca ve anayasaya uygun bir şekilde davranılmasını isteyen Başbakan Merkel, mültecilere yardım edenlere de teşekkür etti.

CDU Milletvekili Cemile Yusuf da konuşmasında, göçmenlerin Almanya'yı geliştirmek istediklerini belirtti.

CDU'nun Almanya'da "hoş geldin" kültürünün oluşması için önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Yusuf, Başbakan Merkel'in uyumu merkezi konu olarak görerek Başbakanlık'ta ilk kez Uyum Bakanlığını oluşturduğuna ve CDU'nun ilk kez Türk kökenli bir bakan atadığına işarete etti.

Ülkede gerçekten fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Yusuf, eğitimin velilerin gelir düzeyine bağlı olmaması ve herkesin yüksek okul mezunu olma imkanına sahip olması gerektiğini kaydetti.

Toplantıya CDU Genel Sekreteri Tauber, partinin çeşitli kademelerinde yer alan göçmen kökenliler ve üyeler katıldı.

Merkel, konuşmasının ardından katılımcılarla sohbet ederek fotoğraf çektirdi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Almanya İyi Bir Uyum Ülkesi Olma Potansiyeline Sahip' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement