Almanya'da Uyuşturucu Madde Kullanımına Bağlı Ölümler Arttı - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Uyuşturucu Madde Kullanımına Bağlı Ölümler Arttı

Ülkede uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı geçen yıl, 2012'ye göre yüzde 6 artarak 1002'ye yükseldi Hayatını kaybedenlerin yüzde 83'ünü erkekler oluştururken, ölenlerin yaş ortalamasının 38 olması dikkati çekti.

17.04.2014 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı geçen yıl, 2012'ye göre yüzde 6 artarak 1002'ye yükseldi.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) ve Alman hükümetinin uyuşturucu ile mücadele sorumlusu Marlene Mortler tarafından hazırlanan rapora göre, Almanya'da uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümler 2009-2012 yıllarında düşerken, 2013'te ölümlerin sayısı bir önceki yıla göre yükseldi.

Uyuşturucu madde kullanımı sonucu 2012 yılında 944 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2013 yılında 1002'ye yükseldi. Böylece uyuşturucu madde kullanımı sonucu ölenlerin sayısının 2012 yılına göre geçen yıl yüzde 6 oranında artmış oldu. Hayatını kaybedenlerin yüzde 83'ünü erkekler oluştururken, ölenlerin yaş ortalamasının ise 38 olması dikkati çekti.

Uyuşturucudan kaynaklanan suç oranı ise geçen yıl, 2012'ye göre yaklaşık yüzde 7 artarak 253 bin 525'e çıktı.  Uyuşturucu suçlarının toplam suçlardaki payının yüzde 4 olduğu belirtildi. 2013 yılında ilk kez uyuşturucu madde kullananların sayısının 19 bin 210 oldu ve bu da 2012'ye göre yüzde 2 oranında düştü.

"Kristal Methamphetamin" adlı uyuşturucu kullanımının yüzde 7 oranında arttığına dikkat çekilirken, bunun büyük bir bölümünün Çek Cumhuriyeti'ndeki  laboratuvarlarda yasa dışı bir şekilde üretildiği ve Almanya sınırına yakın kentlerde satıldığı belirtildi.

Öte yandan raporda, eroin ve kokain gibi uyuşturucuların  ilk kez kullananların oranının da düştüğü, 2013 yılına ele geçirilen eroin miktarının 270, kokain miktarının da bin 314 kilogram olduğu vurgulandı.

Alman hükümetinin uyuşturucu ile mücadele sorumlusu Marlene Mortler ile Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Jörg Ziercke,  Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2013 yılı için hazırlanan uyuşturucu raporu hakkında bilgi verildi.

Mortler, uzun vadede uyuşturucu kullanımından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısında düşüş eğilimi görülse de hala uyuşturucudan ölenlerin sayısının çok yüksek olduğuna işaret etti.

2013 yılında uyuşturucu ölümlerinde az da olsa bir artış görülmesinin uyuşturucuyu önleme ve bağımlılara yardım etme çabalarının sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Mortler, zamanında yardım etmekle uyuşturucunun aşırı dozda kullanımının önüne geçilebileceğini kaydetti.

30 yaşın altında olan kişilerin uyuşturucu madde kullanımına bağlı olarak ölenlerin sayısının azalmasını olumlu bir gelişme olarak niteleyen Mortler, 2013 yılında reşit olmayan iki kişinin uyuşturucu kullanımı sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, uyuşturucu ile mücadeleye erken yaşlarda başlanması gerektiğini  vurguladı.

Bazı uyuşturucu maddelerin satışının serbest bırakılmasının uyuşturucuyla mücadeleye zarar verdiğini ifade eden Mortler, "Yasallaştırmak tehlikesiz göstermek anlamına gelir" ifadesini kullandı.

-  " Afganistan'da üretilen uyuşturucunun yüzde 70 ila 80'inin Avrupa'ya ulaştığını biliyoruz"

BKA Başkanı Ziercke de "Crystal meth" adlı uyuşturucu maddenin kullanımının artmasının endişe verici olduğunu belirterek, bu maddeyi kullananların büyük sağlık sorunlarıyla karşılaştığını kaydetti. Ziercke, sadece güvenlik mercileri seviyesinde değil, bilgilendirme ve önleme alanında her şey yapılarak bu gelişenin durdurulması gerektiğini söyledi.

Esrar kullanımının ise geçen yıllardaki seviyede kaldığını ifade eden Ziercke, esrar ticaretinin uyuşturucu ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ını kapsadığını belirtti. Ziercke, 2013 yılında esrar konusunda yaklaşık 145 bin suçun polis tarafından kayda geçirildiğini, bunun 2008 yılından sonra en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Afganistan'da uyuşturucu üretimin arttığına işaret eden Ziercke, "Afganistan'da üretilen uyuşturucunun yüzde 70 ila 80'inin Avrupa'ya ulaştığını biliyoruz" dedi.

Avrupa'da eroine büyük talebin olduğunu belirten ifade eden Ziercke, Balkan ülkelerinden kullanılan güzergahtaki kaçakçılık faaliyetlerinin bunu desteklediğini, bu güzergahta 2013 yılında  700 kilogram, bu yılın ocak ayında da 1,2 ton eroin ele geçirildiğini kaydetti.

Ziercke, Pakistan'dan Afrika'nın doğusu üzerinden Avrupa'ya getirilen eroinin büyük miktarının ele geçirildiğini, gelecekte de uyuşturucu madde sevkiyatında güney güzergahı olarak adlandırdıkları bu yolun kullanılacağını tahmin ettiklerini bildirdi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Uyuşturucu Madde Kullanımına Bağlı Ölümler Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement