Almanya'daki 2 Seçimden Birini Cdu, Diğerini Spd Kazandı - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki 2 Seçimden Birini Cdu, Diğerini Spd Kazandı

Almanya\'daki 2 Seçimden Birini Cdu, Diğerini Spd Kazandı

Alman televizyonları Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerden Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) birinci parti olarak çıktığını aktardı.

15.09.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman televizyonları Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerden Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) birinci parti olarak çıktığını aktardı. Thüringen'de Christine Lieberknecht liderliğindeki CDU oyların yüzde 33.5'ini topladı. Bu eyalette son duruma göre Sol Parti oyların yüzde 28.2; Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 12.4; Almanya için Alternatif Partisi yüzde 10.6, Yeşiller Partisi yüzde 5,7 oranında oy aldı. Oy oranı yüzde 2,5'te kalan Hür Demokrat Parti (FDP) ise eyalet meclisi dışında kaldı.

Seçim heyecanının yaşandığı diğer eyalet olan Brandenburg'taki yarışı sürpriz olmadan Dietmar Woidke liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti kazandı. Brandenburg'da seçimleri beklendiği gibi Dietmar Woidke liderliğindeki SPD kazandı. Bu eyalette SPD oyların yüzde 31.9; CDU yüzde 23; Sol Parti yüzde18.6; Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 12.2; Yeşiller Partisi yüzde 6.2 oranında oy aldı. FDP, Thüringen'de olduğu gibi Brandenburg'da da parlamento dışında kalırken oy oranı yüzde 2.7 olarak açıklandı.

İki eyalette de Euro karşıtı Almanya için Alternatif Partisi, yüzde 10'un üzerinde oy alarak ilk kez Thüringen ve Brandenburg'da eyalet parlamentolarına girdi. Alman medyası Thüringen'deki sonuçların ardından CDU/SPD koalisyonunun devamının yanı sıra olası Sol Parti-SPD ittifakının gündeme geldiğini aktardı. CDU'nun hükümet denklemi dışında bırakılması halinde, Sol Parti'den Bodo Ramelow'un eyalet başbakanlığına getirilmesi gündeme geldi. Sol Partili eyalet başbakanı, Alman siyasetinde bir ilk olacak. Thüringen'de kesin seçim sonuçların açıklanması ardından SPD; CDU ya da Sol Parti'nin desteğiyle iktidarda kalabilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'daki 2 Seçimden Birini Cdu, Diğerini Spd Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement