Almanya'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD'e tepki - - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD'e tepki -

KRM'nin ''Müslümanlar nefrete ve haksızlığa karşı ayağı kalkıyor'' sloganıyla düzenlediği etkinlik kapsamında ülkedeki 2 bin camide nefret ve haksızlıklar ile aşırılığa karşı mesajlar içeren hutbe okundu.

19.09.2014 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD'e tepki - BERLİN

Almanya'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD'e tepki

- KRM tarafından ülkedeki cami yangınlarına dikkat çekmek ve terör örgütü Irak Şam İslam

Devleti'ne (IŞİD) tepki göstermek amacıyla Alman siyasetçiler ile Hristiyan ve Yahudi din

adamlarının katılımıyla 9 kentte etkinlik yapıldı

- Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir: " Suriye'deki teröristler Müslümanları temsil ediyormuş

gibi yanlış bir resim oluşuyor. Buradaki mesaj çok açık ve net. Bunlar bizi temsil etmedikleri gibi bunlar

bize karşı bir tehdit. Bunlara karşı hep birlikte hareket etmeliyiz"

- İçişleri Bakanı Maiziere: "Dinler özgürce yaşanmalıdır ve dinlere nefret duyulmamalıdır. Bu

çerçevede ülkemizde hep birlikte barış içinde yaşamalıyız"

- Protestan Kiliseleri Başkanı Schneider: ''Ülkemizde Müslümanların ibadethanelerine yapılan

saldırılardan dolayı dehşete düştüm. İslam düşmanlığı ve önyargılar konusunda da dehşete düşüyorum''

BERLİN (AA)- Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi'nce (KRM) ülkedeki cami yangınlarına dikkat çekmek ve terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) tepki göstermek amacıyla Alman siyasetçiler ile Hristiyan ve Yahudi din adamlarının katılımıyla 9 kentte etkinlik gerçekleştirildi.

KRM'nin ''Müslümanlar nefrete ve haksızlığa karşı ayağı kalkıyor'' sloganıyla düzenlediği etkinlik kapsamında ülkedeki 2 bin camide nefret ve haksızlıklar ile aşırılığa karşı mesajlar içeren hutbe okundu. Ülkedeki 9 kentte ise cuma namazı sonrası Hristiyan ve Yahudi din adamları ile Alman siyasetçilerin katılımıyla yapılan etkinlikte konuşmalar yapıldı, dualar edildi.

Berlin'de 11 Ağustos'ta kundaklanan Mevlana Camisi'ndeki etkinliğe katılanlar ise cami hasar gördüğü için Skalitzer Caddesi'nde cuma namazı kıldı. Namazın ardından yapılan programa iştirak eden Almanya Protestan Kiliseleri Başkanı Nikolaus Schneider, inançların nefrete ve savaşa değil, barışa çağrı yaptığını söyledi.

''Müslümanlar bugün nefret ve haksızlığa karşı ayağı kalkıyor. Onlar bilmeliler ki yalnız değiller'' diyen Schneider, ''Ülkemizde Müslümanların ibadethanelerine yapılan saldırılardan dolayı dehşete düştüm. İslam düşmanlığı ve önyargılar konusunda da dehşete düşüyorum'' ifadelerini kullandı.

''Nasyonal Sosyalist Yeraltı'' (NSU) terör örgütü üyelerince işlenen cinayetleri de hatırlatan Schneider, ülkede Müslümanların soğukkanlı bir şekilde öldürülmesinden dolayı da şaşkın olduğunu belirterek, cinayetlerin yıllarca aydınlatılamamasından dolayı da utanç duyduğunu kaydetti.

Gelişmelerin Hristiyan anlayışına da aykırı olduğunu belirten Schenider, değerlerin sadece anayasada ve vaazlarda yer almasının yetmediğini, bunların insanların yüreklerine işlemesi gerektiğini kaydetti.

Gazze, Suriye ve Irak'taki ihtilafların, ibadethanelere saldırı yapılması için bahane edildiğine belirten Schneider, ''Ben Müslüman birliklere tüm açıklıkla Yahudi düşmanlığına ve terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) mesafe koymalarından dolayı müteşekkirim'' dedi.

Müslüman birliklerin kayıtsız şartsız İslam ve terörün bağdaşmayacağını ifade ettiklerine dikkati çeken Schneider, herhangi bir dinin adının kötüye kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Schneider, Hristiyan tarihinde de haçlı savaşların olduğunu, buna din sebep gösterilerek şiddetin haklı çıkarılmaya çalışıldığını kaydetti.

İslam ile Hristiyanlık arasında yaşananların mazide kalması gerektiğini belirten Schneider, ''Siz barışçıl bir birliktelik için duruyorsunuz. Bu ülkede Müslüman olmayan birçok kişinin sizin tarafınızda olduğundan emin olabilirsiniz'' dedi.

- "Müslümanlar endişe içinde'' -

KRM adına hazırlanan bir açıklamayı okuyan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Alboğa ise son aylarda toplumda güvensizlik ve nefretin oluşturulduğunu belirtti.

Irak ve Suriye'deki olaylara işaret eden Alboğa, orada zulüm yapıldığını, insanların evlerinden kovulduğunu ve öldürüldüğünü ifade ederek, din adına hareket ettiklerini söyleyenlerin Allah'ın vahyettiğini anlamadıklarını kaydetti.

Alboğa, Almanya'da 2012'den beri 80'in üzerinde camiye saldırı yapıldığını belirterek, ''Cemiyetlerimiz, Müslümanların dışlanması ve kendilerine gösterilen husumetten dolayı endişe içinde'' ifadesini kullandı.

Alboğa ayrıca, 3 Ekim'de camilerde düzenlenecek Açık Kapı Günü'ne İslamiyeti tanımak isteyen herkesin katılabileceğini sözlerine ekledi.

- "Müslümanların bu mesajı vermesi çok önemli" -

Etkinliğe katılan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise AA muhabirine yaptığı açıkalamada, söz konusu etkinliği çok önemli bulduğunu belirterek," Müslümanlara yapılmış bir saldırıyı hep birlikte herkese yapılmış bir saldırı olarak kabul etmeliyiz. Müslümanların bu mesajı vermesi çok önemli" dedi.

Müslümanların ikinci bir mesaj daha verdiklerini ifade eden Özdemir, "Biz sadece kendi haklarımızı savunmuyoruz, başkalarının haklarını da savunuyoruz. Onlara yapılmış bir saldırıyı, bize yapılmış olarak kabul ediyoruz.' Bu mesajı da veriyorlar. Zaten bu böyle olmalı. Herkes kendi haklarını savunursa hiçbir şey değişmez. Önemli olan benim gibi olmayanların hakkını savunmak" ifadelerini kullandı.

Teröre karşı bir mesaj verilmesini de önemsediğini belirten Özdemir, "Suriye'deki teröristler Müslümanları temsil ediyormuş gibi yanlış bir resim oluşuyor. Buradaki mesaj çok açık ve net. Bunlar bizi temsil etmedikleri gibi bunlar bize karşı bir tehdit. Bunlara karşı hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu şekilde ancak başarılı olabiliriz" sözlerini kaydetti.

Sol Parti Milletvekili Petra Pau da Almanya'daki gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, "Şu sonuca varıyorum ki Almanya'da her gün 2-3 ırkçı arka planı olan suç işleniyor. İbadethanelere yapılan saldırılarda buna dahil" dedi.

Pau, Müslüman derneklerce düzenlenen etkinliği çok önemli bulduğunu vurgulayarak, "Böylece nasıl bir toplumda yaşamak istediğimizi gösteriyoruz. Biz insanların nereden geldiğini, ırkı veya dini inanışı ne olursa olsun saygı duyulan bir toplumda yaşamak istediğimizi gösteriyoruz. Bu yüzden Müslümanlarla dayanışma içinde buraya katıldım" diye konuştu.

Sol Parti Milletvekili Azize Tank ise "Nihayet böyle bir şey gerçekleştirilebildi. Çünkü bunun çoktan yapılması gerekiyordu. İslam düşmanlığı Almanya'da yeni bir olay değil" dedi. Bu etkinliğe memnuniyetle katıldığını belirten Tank, Almanya'da böyle bir etkinliğin yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

- İçişleri Bakanı Maiziere de katıldı

Hannover'deki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyüp Sultan Camisi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere iştirak etti.

Maiziere, burada yaptığı konuşmada, hangi dine olursa olsun saldırıların kabul edilemez olduğunun altını çizen Maiziere , "Dinler özgürce yaşanmalıdır ve dinlere nefret duyulmamalıdır. Bu çerçevede ülkemizde hep birlikte barış içinde yaşamalıyız" dedi.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) İslamiyet'i temsil etmediğini ve Alman hükümeti olarak buna karşı önlem aldıklarını anlatan Maiziere, IŞİD'le mücadele etmek için bir bütün olarak toplumun, ailelerin ve Almanya'da yaşayan tüm Müslümanların yardımına ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Toplumda yaşanan problemlerin dile getirilip çözüm bulunması gerektiğine işaret eden Maiziere, "Bugün olduğu gibi her zaman birbirimizle konuşmaya ihtiyacımız var. Ancak sadece bugün değil her zaman. Problemlerimizi tartışmalıyız ve bunun üzerine konuşmalıyız. Aynı okulda, aynı toplumda, aynı ülkede, aynı camide, aynı hristiyan derneklerinde yaşayıp problemlerimizi konuşmazsak bu problemi daha da büyük yapar" ifadelerini kullandı.

- "Kiliseler nasıl korunuyorsa camilerimiz de öyle korunmalı"

DTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç ise etkinliğin Almanya genelinde bütün İslami kuruluşların birlikte yapmış olduğu ilk çalışma olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek, "Bu toplumun bir parçasıyız, camilerimizde toplumun bir parçası. Kilise burada nasıl korunuyorsa camilerimiz de burada korunması gerekiyor" diye konuştu.

Kılıç, Alman siyasilerle yapılan görüşmelerde cami saldırılarının kınandığını ancak bu zamana kadar hiçbir saldırının aydınlatılmadığını sözlerine ekledi.

KRM Sözcüsü Ali Kızılkaya ise Almanya'da son zamanlarda yaşanan cami saldırılarına dikkati çekerek, camilere ve bütün ibadethanelere gerçekleştirilen saldırılara karşı Almanya'daki herkesten duyarlı olmasını beklediklerini ifade etti.

Kızılkaya ayrıca, 3 Ekim'de camilerde düzenlenecek "Açık Cami Günü" etkinliğine Almanya'da yaşayan herkesin katılmasının kendilerini mutlu edeceğini, bunun birlik ve beraberliğin sağlanması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Öte yandan Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un Münih'teki DİTİB'e ait camide düzenlenen programa katıldığı belirtildi.

Almanya\'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD\'e tepki -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'daki Müslümanlardan cami yangınlarına ve IŞİD'e tepki - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement