Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası

Duruşmada Nürnberg kriminal polis memuru Vögeler tanık olarak dinlendi.

18.09.2014 21:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü iddiasıyla aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) sanıklarının yargılandığı davada, Nürnberg kriminal polis memuru Albert Vögeler tanık olarak dinlendi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın 140. duruşmasında ifade veren Vögler, 9 Haziran 2005' te Nürnberg kentinde İsmail Yaşar'ın öldürülmesinin ardından yürüttükleri soruşturmada, bu cinayetle 2004'te Türklerin yoğun yaşadığı Keup Caddesi'ne düzenlenen bombalı saldırı arasında bir ilişki olabileceğinden şüphelendiklerini anlattı. Polis memuru, yapılan durum analiz çalışmasında "bu iki olay arasında ortak yönler bulunmadığı" kanaatine varıldığını kaydetti.

Güvenlik kameralarının Köln'deki bombalı saldırının yapıldığı gün iki bisiklet sürücüsünün görüntüsünü kaydettiği belirten Vögeler, Nürnberg'deki cinayette bir görgü tanığının da olay yerinde iki erkek görmüş olduğunu söylediğini hatırlattı.

Kuzey Ren Vestfalya ile Bavyera eyalet polis teşkilatlarının Nürnberg'deki görgü tanığının ifadesi ardından bilgi paylaşımında bulunduğunu belirten Vögeler, görgü tanığına Köln'deki güvenlik kamerasının görüntülerinin gösterilmesinin ardından, kadının gördüğü kişilerin videoda gördüğü ayni kişiler olduğuna "oldukça emin" olduğunu söylediğini belirtti.

Vögeler, her iki eyaletin uzmanlarının konuyla ilgili değerlendirmeler yaptığını ancak "her iki olayda aynı kişilerin bağlantısı olmasının ihtimal dışı olduğu" kanaatine vardıklarını ifade etti.

Her iki olayın çok farklı niteliklere sahip olduğu gerekçesiyle karşılaştırılmadığını belirten Vögeler, uzmanların cinayetin daha çok "özel nedenlerden" veya "intikam alma" amaçlı gerçekleştirildiğini tahmin ettiğini kaydetti.

Vögeler, olaylarda "siyasi bir arka planının olmadığını" düşündüklerini belirtti.

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü, çok sayıda soygun gerçekleştirdiği ve bombalı saldırılar yaptığı ileri sürülen NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 Kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe, Münih'te 2013 Mayıs ayından bu yana devam eden davada susma hakkını kullanıyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, başsanık Zschaepe'nin yanı sıra terör örgütünü desteklemek suçlamasıyla Carsten S, Ralf W, Andre E. ve Holger G. yargılanıyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement