Almanya'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar - Son Dakika
Ekonomi

Almanya'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar

Almanya\'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde, Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa'ya yönelik sunulan önerge kabul edildi.

23.03.2015 19:04  Güncelleme: 00:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde, Türk vatandaşlarına yönelik vizenin kaldırılması için verilen önerge kabul edildi.

ÖNERGE 4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLDİ

15 Temmuz 2014 tarihinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılması için Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'ne verdiği önerge, 18 Mart 2015 tarihinde Genel Kurul'da yapılan oylamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hür Demokrat Parti'nin de (FDP) desteğiyle kabul edildi.

FEDERAL HÜKÜMETİN GÜNDEMİNE TAŞINACAK

Önergenin Eyalet Meclisi'nde kabul edilmesiyle birlikte vize uygulamasının kaldırılması tartışmalarının Alman Federal Hükümeti'nin gündemine taşınması bekleniyor.

"VİZE UYGULAMASI ÖNEMLİ BİR GÜNDEM MADDESİ"

Alman Eyalet Mahkemesindeki oylamaya ilişkin açıklamada bulunan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 1980'li yıllardan bu yana AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına yönelik zorunlu vize uygulaması ve bunun yarattığı sorunların son yıllarda Türkiye-AB müzakere sürecinin önemli bir gündem maddesini oluşturduğunu söyledi.

"VİZE SORUNU KONUSUNDA ALINMIŞ İLK KARAR"

Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşmasının Aralık 2013 tarihinde imzalanması ardından taraflar arasında başlatılan vize serbestliği diyaloğunda, Türkiye'nin gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa'nın kapılarının açılacağını hatırlatan Başkan Vardan şunları söyledi:

"Vize serbestliği diyaloğu sürecinde ilk kritik dönemeç Ekim 2014 tarihinde alındı ve Avrupa Komisyonu yayımladığı vize serbestliği diyaloğu değerlendirme raporunda, Türkiye'nin ilgili kriterlerin birçoğunda ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ancak görülüyor ki Türkiye'nin mücadelesi sadece Komisyon nezdinde değil, üye ülkelerde de devam ediyor. Almanya'da Federal Mahkeme'nin aldığı bu karar oldukça önemli. Çünkü bu karar Almanya'da bir eyalet tarafından Türk vatandaşlarına yönelik vize sorunu konusunda alınmış ilk karar. Hele ki bu ilk kararın Başbakan Merkel'in lideri olduğu CDU tarafından da desteklenmesi çok değerli".

"TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR"

Başkan Vardan; "AB ülkelerinin iç siyasetinde Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa konusunda olumlu bir havanın oluşmasını, konunun siyasi ve hukuki boyutları kadar önemsemek gerekiyor. Avrupa'da kamuoylarının karar vericileri bu yönde etkilemesi büyük önem taşıyor. Almanya'da muhafazakar eğilimli CDU'nun da desteğiyle kabul edilen bu önerge ve diğer AB ülkelerinde verilecek benzer kararlar, hiç şüphesiz vize serbestliği yolunda Türkiye'nin elini güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

"30'DAN FAZLA DAVADA ALMANYA TARAF ÜLKE"

Geçen yıl Nisan ayında Türk işadamı Osman Nuri Korca'nın, 2010 yılında Almanya'nın Duisburg havalimanından geri çevrilmesine ilişkin Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'ne açtığı tespit davasını kazandığını hatırlatan İKV Başkanı Vardan:

"Korca Davasının yıldönümünde yine Almanya'dan vize konusunda olumlu bir haberin gelmesi oldukça ilginç. Hatırlayacaksınız Almanya, kişilerin serbest dolaşımına ilişkin Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD)'na taşıdığı çok önemli ve emsal niteliğindeki iki dava olan Soysal ve Demirkan davalarının da tarafı konumunda olan üye ülke. Yine Türk vatandaşlarına yönelik vize konusunda ABAD'da karara bağlanan 50'nin üzerindeki davanın 30'dan fazlasında Almanya taraf ülke" dedi.

"VİZESİZ AVRUPA HAYALİ"

Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa serüveninde Almanya'nın kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Vardan şöyle devam etti:

"Türkiye ile karşılıklı dış ticaret hacminin 40 milyon dolara yaklaştığı ve ekonomik, sosyal ve kültürel etkileşiminin yoğun şekilde sürdüğü Almanya, her zaman Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa hayallerini doğrudan etkileyen bir ülke olmuştur".

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Almanya'dan Türk Vatandaşlarına Vize Konusunda Önemli Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • garasalı: Bazıları artık Türklüğü bile unutmuş yazık,ne olduğu belli olmayanlar var,bunu yazan Türk olamaz,nasıl bu kanaata varıyorsun,bende Almanyada yaşıyorum fenamı olur eşimiz dostumuz arkadaşımız istediği zaman istediği gibi gelip gitseler...herkese serbest Türklere yasak,bunu yazan ya bulgar çingeni yada Türklerle acı hatırası olan birisi,ismine bakmayın cismine bakın 13 96 Yanıtla
  • harun: akılsız almanlar ordakiler zaten başınıza yeterince dert birde burdan alında başınıza dert açın. Bence sınava sokun alın kültürlü olsun aldıklarınız yediği ekmeğe pislik yapmasınlar. 55 9 Yanıtla
  • Zeynep: Aman Türkler gelmesin Zaten her taraf Türk'te Geçilmiyor kokmuşlar Her köşe Türk tespi elinde karılara bakıyorlar Eyvah yandık 13 21 Yanıtla
  • Samuray: Sen kendine bak kız Zeynep misin Nesin. Biz en azından Türk ecdadının torunlarıyız sen o bile değilsin. Hatta ne olduğunda Meçhul 5 26 Yanıtla
  • Zeynep: Vize heç vermesinler Türkler'e pis herifler 6 21 Yanıtla
  • Halil: Almanyada yaşayanlar adamlar sever tabi burda iki kişi çalıssın kralsın arabanı alırsın evide tr de yaparsın yani türkiyeden ekonomi acısıdan ac kalmazsın yoksa Bizim ülkemiz Cennet burda yoksa durulmaz ben zorla duruuom şahsen bakmayın türkiyeyi kötüyülenlere burda insanlık adına herseyını cogu kaybetmiş kimliksizler 20 0 Yanıtla
  • zaman yolcusu: ben hannoverde yasıyorum türkiyenin avrupa komisyonuna girmesine engel sayisiz sebep var bunun yaninda en başta avrupadaki türkler istemiyor bu gerçek.neden mi...burayıda türkiyeye benzetmek istemiyorlar...biz burada mutluyuz...almanyayı seviyorum. 3 16 Yanıtla
  • Türk: Almanyanın yarısı bizim zaten 6 7 Yanıtla
  • Herseyguzel5 - skype : Almanya da yasayanları ben türk olarak kabul etmiyorum!! Niye mi herkeSden önce bizim türkler çıkar orda sokağa niye mi? Rahatları bozulacak diye - bizim ülkemiz bize yeter - siz yiyin için yatın orda :))) bunların hepsi siyaset Almanya durup dururken çıkarı olmasa bunu yapmaz!!! Çıkar kokusu 5 3 Yanıtla
  • fafnir: olsun olsun kekolar kesin gider böylece ülkeden, hepsi abaza, birazda avrupayı karışitırırlar 5 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement