Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: "Rusya'nın Hava Saldırıları Gayriahlaki ve Alaycı" - Son Dakika
Güncel

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: "Rusya'nın Hava Saldırıları Gayriahlaki ve Alaycı"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann'ın açıklamaları "Rusya'nın hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı" Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: "(Rusya'nın Suriye'deki bombardımanı) Rusya'nın askeri tutumu ve özellikle bu hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı bir tutum" "Katılımcılardan biri, yani Rusya, saldırılarla bölgedeki halkı göçe zorluyorsa, Cenevre'de bir siyasi süreci nasıl başlatabilirsiniz?

12.02.2016 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann'ın açıklamaları "Rusya'nın hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann:

"(Rusya'nın Suriye'deki bombardımanı) Rusya'nın askeri tutumu ve özellikle bu hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı bir tutum"

"Katılımcılardan biri, yani Rusya, saldırılarla bölgedeki halkı göçe zorluyorsa, Cenevre'de bir siyasi süreci nasıl başlatabilirsiniz?"

"(Sığınmacı krizine NATO desteği) Burada yapılacak şey askeri bir dahil olma süreci değil. NATO, daha çok arama kurtarma çerçevesinde, bir bilgilendirme durumunda olacak"

"Almanya Türkiye'ye doğrudan doğruya nasıl yardım edebilir, mesela Ege Denizi söz konusu olduğunda irtibat subaylarını göndererek Türk polisi ve jandarması ile birlikte çalışmaları sağlanabilir mi, bunlara bakılacak"

"(Sığınmacılara AB kontenjanı) Kriterler henüz saptanmadı. AB Komisyonu'yla Türkiye arasında bununla ilgili görüşmeler sürüyor. Kontenjanların büyüklüğüne, Avrupa Birliği içindeki dağılımının ne olacağına ilişkin detaylar görüşme aşamasında"

ANKARA (AA) – NAZLI YÜZBAŞIOĞLU- Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Rusya'nın, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği ve Suriye'de yeni göç akınına yol açan bombardımana ilişkin, "Rusya'nın askeri tutumu ve özellikle bu hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı bir tutum" dedi.

Erdmann, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hafta başında Ankara'ya yaptığı ziyaretin ardından, ikili ilişkileri ve Türkiye ve Almanya'nın sığınmacı krizinin aşılması için üzerinde çalıştığı yol haritasını AA muhabirine değerlendirdi.

Merkel'in ziyaretinin çok başarılı geçtiğini ve iki hükümet liderinin sığınmacı krizinin çözümü için atılabilecek somut adımların yer aldığı on maddelik bir plan oluşturduklarını vurgulayan Erdmann, "Özellikle mülteci ve göçmen krizindeki gündemi çok ilerilere taşıyan bir ziyaret oldu. Hem Türkiye - Almanya, hem de Avrupa Birliği ile bu alanda işbirliği olması gerektiğini gördük" dedi.

- "Rusya'nın hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı"

Erdmann, Rusya'nın Suriye'deki hava bombardımanlarının ardından ortaya çıkan yeni göç dalgalarını da değerlendirdi.

Rusya'nın kendi makamlarının açıklamalarına göre son beş günde 500 saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, "Rusya'nın askeri tutumu ve özellikle bu hava saldırıları gayriahlaki ve alaycı bir tutum" dedi.

Rusya'nın, kendisinin de 2015'te onayladığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararına karşı geldiğini belirten Erdmann, şöyle devam etti:

"BMGK'nın bu kararında askeri çatışmalardan sivil halkın korunması öngörülüyor ama şu anda yaşanan tam tersi bir durum. Katılımcılardan biri, yani Rusya, saldırılarla bölgedeki halkı göçe zorluyorsa, Cenevre'de bir siyasi süreci nasıl başlatabilirsiniz? Sözlerimi tekrarlıyorum, bu, gayriahlaki ve alaycı bir tutum."

Sığınmacı krizinde NATO desteği

Türkiye ve Almanya Başbakanlarının, NATO'nun da sığınmacı krizinin çözümünde rol almasına yönelik tekliflerinin NATO Savunma Bakanları toplantısında kabul edildiğini hatırlatan Erdmann, şöyle devam etti:

"NATO'nun burada yapacağı şey, daha çok aydınlatmak, bilgilendirmek olacaktır. Bölgedeki insan kaçakçısı şebekelerine ve mülteci botlarının olup olmadığına ilişkin bilgi akışının sağlanması, ya da mültecilerin kurtarılmasında insani yardım sağlanması açısından destekleri olacaktır.

Burada yapılacak şey askeri bir dahil olma süreci değil. NATO, daha çok arama kurtarma çerçevesinde, bir bilgilendirme durumunda olacak."

Heyetlerarası görüşme trafiği hızlanacak

İki ülkenin en önemli hedeflerinden birinin, insan kaçakçılığından kaynaklanan suç unsurlarıyla mücadele olduğuna işaret eden Erdmann, iki başbakanın üzerinde anlaştıkları on maddenin uygulanması çerçevesinde, polis ve jandarma ile yapılabilecek işbirliğini görüşmek için haftaya Türk İçişleri Bakanlığından bir heyetin Berlin'e gideceğini söyledi.

Mültecilere ilişkin bir olay olduğunda zaman kaybetmeden bilgi akışının sağlanmasının hedeflendiğini belirten Erdmann, şöyle devam etti:

"Almanya Türkiye'ye doğrudan doğruya nasıl yardım edebilir, mesela Ege Denizi söz konusu olduğunda irtibat subaylarını göndererek Türk polisi ve jandarması ile birlikte çalışmaları sağlanabilir mi, bunlara bakılacak.

Yani önce Ankara ve Berlin arasında telefon görüşmelerinin yapılması beklenip sonradan adım atmak değil de, doğrudan doğruya bir çalışma yürütülebilir mi, bu konular değerlendirilecek."

AB'den mülteci kontenjanı

Erdmann, Merkel'in Ankara ziyaretinde öne çıkan, Avrupa'da mültecilere kontenjan tanınması konusuna ilişkin, "Kontenjan çözümü, Türkiye ve AB arasında mülteci sorununun yönetimi için ortaya konan eylem planı çerçevesinde ele alınıyor" dedi.

Kontenjan tanınması aracılığıyla, mültecilere yasal yollarla AB'ye gidebilme olanağı sunulmasının hedeflendiğini söyleyen Erdmann, şunları kaydetti

"Kriterler henüz saptanmadı. AB Komisyonu'yla Türkiye arasında bununla ilgili görüşmeler sürüyor. Kontenjanların büyüklüğüne, Avrupa Birliği içindeki dağılımının ne olacağına ilişkin detaylar görüşme aşamasında. Buradaki amaç, yasal, kontrol edilebilir ve denetlenebilir bir göçün sağlanması ve insan kaçakçılığı yapan çetelerin ortaya çıkarılması."

Erdmann, Avrupa'nın daha çok eğitimli, vasıflı sığınmacılara kucak açtığı yönündeki eleştirileri ise, "(Kontenjanda) Burada hiçbir ayrım yok. Vasıflı ya da vasıfsız olduklarına dair hiçbir kontrol yok. Ana amaç, yasa dışı göçü yasal hale getirmek" diye yanıtladı.

Erdmann, bazı Avrupa ülkelerinde sığınmacıların ziynet eşyalarına el konulmasına ilişkin uygulamalara yönelik yaklaşımının sorulması üzerine, "Almanya'da, anayasamızda da yer alan bir 'hoş geldin' kültürü vardır ve savaştan kaçan, siyasi takipten kaçıp bize gelen insanları konukseverlikle kabul ederiz. Kimsenin ziynet eşyasına el konulduğu gibi bir uygulama söz konusu değildir" dedi.

- Terörle mücadele işbirliği

DAEŞ ile mücadele çerçevesinde, Almanya'nın İncirlik'te 6 Tornado keşif uçağı ile 1 yakıt ikmal uçağının bulunduğunu, bir firkateynin de Akdeniz'de görev yaptığını söyleyen Erdmann, böylece toplamda bin asker ve mürettebatın burada bulunduğunu belirterek, "Henüz bu envanter ve personelin artırılması planlanmıyor ama zamanın ne göstereceğine bağlı olarak durum değişebilir" dedi.

NATO'nun, Türk hava sahasını korumak amacıyla düzenli olarak Awacs erken uyarı uçaklarıyla hava denetimleri yaptığını hatırlatan Erdmann, burda görevli personelin yüzde kırkının da Alman olduğunu sözlerine ekledi.

Almanya\'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: "Rusya\'nın Hava Saldırıları Gayriahlaki ve Alaycı"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: 'Rusya'nın Hava Saldırıları Gayriahlaki ve Alaycı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement