Almanya'nın Silah Satışlarına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Almanya'nın Silah Satışlarına İlişkin Dava

Yeşiller Partisi, hükümetin silah satışları konusunda Federal Meclis'i erkenden bilgilenmediğini öne sürerek, Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

15.04.2014 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Yeşiller Partisi, hükümetin silah satışları konusunda Federal Meclis'i (Bundestag) erkenden bilgilenmediğini öne sürerek, Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

Yeşiller Partisi milletvekilleri Hans-Christian Ströbele, Claudia Roth ve Kaja Keul'un başvurusu üzerine açılan davanın görüldüğü Anayasa Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, hükümetin Federal Meclis'e karşı sorumluluğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Silah satışları konusunda kamuoyundaki tartışmanın zamanlamasına işaret eden Maiziere, bu tür bilgilerin en azından siyasi olarak olumlu bir nihai karar verilene kadar saklanmasının dış ve güvenlik politikasının çıkarına olduğunu kaydetti.

Yeşiller Partisi Milletvekili Ströbele ise Federal Meclis'in tarih semineri verilen bir yer olmadığını vurgulayarak parlamentonun bu sürecin her anında bilgilendirlimesi gerektiğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi, hükümetin silah satışları konusunda Federal Meclis'i ne şekilde bilgilendireceği konusunda birkaç ay içinde karar verecek. Milletvekilleri, hükümetin, silah ihracatı yapıldıktan aylar sonra Federal Meclis'i bilgilendirdiğini iddia ediyor.

Suudi Arabistan ve Cezayir'e yapılan olası silah satışları konusunda 2011 yılında Federal Meclis'te çok sayıda soru önergesi verildiğine dikkati çeken Yeşiller Partili milletvekilleri, ancak bu konuda hükümetin yeterli düzeyde bilgi vermediğini öne sürüyor.

Konsey toplantılarını gizli yapıyor

Alman hükümeti, silah satışları konusunda Federal Güvenlik Konseyi'nde alınan kararların gizliliğine dikkati çekiyor. Başkanlığını Angela Merkel'in yaptığı ve toplantılarını gizli bir şekilde gerçekleştirilen Federal Güvenlik Konseyi, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Ekonomi Bakanı,  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı ile Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı'ndan oluşuyor.

Federal hükümet, silah satışları konusunda geriye dönük yıllık rapor hazırlıyor, silah satışları ile ilgili önceden ve satışlar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'nın Silah Satışlarına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement