Almanya Savunma Bakanı Leyen: Suriye'de Bir Çile Var - Son Dakika
Güncel

Almanya Savunma Bakanı Leyen: Suriye'de Bir Çile Var

Almanya Savunma Bakanı Leyen: Suriye\'de Bir Çile Var

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, "Suriye'de bir çile var ve insanlar olumsuz bir kader yaşıyor." dedi.

25.03.2014 09:24  Güncelleme: 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, " Suriye'de bir çile var ve insanlar olumsuz bir kader yaşıyor. Bu kaderi de o insanlarla paylaşmak bu insanlara güç kazandırır diye düşünüyorum. Türkiye'nin destek olduğu içinde teşekkür ediyorum" dedi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Kahramanmaraş'taki patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askerlerini ziyaret için geldiği kentte, Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı. Kahramanmaraş'a Adana'dan karayolu ile gelen Leyen, otelde, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Albay Kerim Acar, İl Jandarma Komutanı Albay Çoşkun Doğan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar ve Alman askerleri tarafından karşılandı.

Leyen, resepsiyonda yaptığı konuşmada, bu gün itibariyle savunma bakanlığında 100. günün doldurduğunu söyledi.

100 gün içerisinde de Afganistan'dan sonra Senegal ve Mali olmak üzere Alman birliklerinin bulunduğu ülkeleri gezdiğini belirten Leyen, Kahramanmaraş'a gelerek Alman askerlerini görev yerlerinde görme isteğinin gerçekleştiğini, bu imkan tanındığı içinde yetkililere teşekkür ettiğini belirtti.

Kahramanmaraş'ta Türk-Alman işbirliğinin çok üst düzeyde olduğunun kendisine bildirildiğini dile getiren Leyen, şunları söyledi:

"Örneğin futbol maçları düzenleniyormuş. Alman liginden bir takımın Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir takımına karşı. Ancak şu anda her hangi bir takımın üstünlük gösteremediğini, beraber oldukları bilgisi bana ulaştı. Zannediyorum her iki taraf da, spor ve futbola ilginin ve sevgi üst düzeyde olduğu ifade edildi. Burda ciddi bir görevle bulunduğunuzu, dostluğumuzun önemli olduğunu ama görev nedenimizin de ciddi bir konu olduğunu ifade etmek istiyorum."

Almanların dost ve müttefik Türkiye'yi korumak için Kahramanmaraş'ta olduğunu, bunu da Amerikalı ve Hollandalılarla birlikte yaptıklarını dile getiren Leyen, burada müttefikleri Türkiye'nin yanında yer alarak bu desteği göstermek istediklerini kaydetti.

Leyen, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğunu hatırlatarak Almanya'nın dostluktan dolayı bir görev yerine getirdiğini ifade etti.

Suriye'de yaşananları feci bir durum olarak nitelendiren Leyen, şöyle devam etti:

"Alman birliğinin burada görev yapmasının nedenlerinden biri de Suriye'de yaşanan şartlar, o iç savaştır. Çünkü bir feci durum. Suriye'de bu iç savaş yüzbinlerce insanın kaçmasına, mülteci olarak ülkelere sığınmasına veya ölmesine sebep oldu. Bu iç savaşında ne zaman biteceği şu an için kestirmek mümkün değil. Dünya topluluğu da bu insanlara sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bu insanların yardıma ihtiyacı var. Bu yardım konusununda ülkelerin bir şekilde üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum."

Suriye'ye yardım konusunda "Türkiye'ye de teşekkür ediyorum, minnet duyuyorum" diyen Leyen, 170 bin civarında Suriye'den insanın Türkiye'ye sığındığını, bunun bir kısmının kamplarda, diğerlerinin de şehirlerde barındığını ve insanlar tarafından kabul edildiğini bildiğini belirtti.

Suriye konusunda Türkiye'nin çok büyük bir görevi üstlendiğini vurgulayan Leyen, "Çünkü bu insanların kabul edilmesi ve topluma uyum sağlaması Türkiye için, Türk halkı için çok önemli bir görevdir ve yüktür. Çünkü Suriye'de bir çile var ve insanlar olumsuz bir kader yaşıyor. Bu kaderi de o insanlarla paylaşmak bu insanlara güç kazandırır diye düşünüyorum. Türkiye'nin destek olduğu içinde teşekkür ediyorum" dedi.

Alman askerlerine de seslenen Leyen, "Biliyorum hepiniz burada memleketinizden uzak bir şekilde görev yapıyorsunuz. Önemli bir görev üstlendiniz. Çünkü siz burada modern federal silahlı kuvvetlerini temsil ediyorsunuz. Kahramanmaraş'ta Türk askeri ve vatandaşlar dostane bir şekilde kabul gördünüz" ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Eberhard Pohl ise Türkiye'yi ikinci bir ülkesi olarak gördüğünü, Türk-Alman dostluk birliği açısından patriot birliğinde görevli askerlerin bir başarı öyküsü oluşturduğunu ifade etti.

Pohl, Alman askerlerinin Kahramanmaraş'ta bir yıldır görev yaptığını, kendilerine güvende hissettiğini ve dostane bir misafirperverlikle karşılandığını kaydetti.

Ünlü Kahramanmaraş dondurmasını satırla kesen bir ustanın showunu izleyen Leyen, daha sonra satırı eline alarak dondurma kesti. Dondurma ustasının külahta dondurma verme oyununu da izleyerek tadına baktığı dondurmaya "harika" ifadesini kullandı. Kahramanmaraş'ın dondurmasının çok meşhur olduğunu bildiğini belirten Leyen, "Çok özel bir dondurmaymış bu. Çok güzel görünüyor" diyerek dondurmadan misafirlere kendi eliyle ikram etti.

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Tuğgeneral İsmail Gümüştekin'in de katıldığı resepsiyonda Vali Şükrü Kocatepe Leyen'e bakır işlemesi ve Maraş ezmesi, Leyen ise Kocakepe'ye gravür tablo hediye etti.

Konuk bakan Leyen'in Kahramanmaraş ziyaretini yarın Gazi Kışlasında konuşlanan Alman Patroit Birliği'ni ziyaret ederek sürdüreceği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya Savunma Bakanı Leyen: Suriye'de Bir Çile Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement