Altı Ülkenin Metal Parasını Üretiyor, Beş Ülkeye 'Bozukluk' İhraç Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Altı Ülkenin Metal Parasını Üretiyor, Beş Ülkeye 'Bozukluk' İhraç Ediyor

Altı Ülkenin Metal Parasını Üretiyor, Beş Ülkeye \'Bozukluk\' İhraç Ediyor

Altek Metal, bakır ve pirinç bant üretimindeki uzmanlığı sayesinde Türkiye dahil 6 ülkenin metal (bozuk) parasının imalatını yapıyor.

11.08.2015 09:36  Güncelleme: 09:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk sanayicisi birçok alanda küresel rakiplerine nal toplatıyor. Afyon Emirdağlı Fehmi Denizli'nin kurduğu Altek Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Altek Metal), yıllardır Türk sanayisinde birçok sektör için 'bakır ve pirinç bant' üretimi yapıyor. Beylikdüzü'ndeki fabrikaya ek olarak Çerkezköy OSB'de de 26 bin metrekare alana yeni fabrika inşaatını da henüz tamamlayan Fehmi Denizli, Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi'nin açtığı metal para (bozuk para) ihalelerini alarak metal para üretiminde markalaştıklarını söylüyor ve son yıllarda diğer ülkelerin darphanelerinin açtığı ihaleleri de kazandıklarını belirtiyor. Halen, Filipinler, Kolombiya, Romanya, Finlandiya, Makedonya ve Romanya'ya da metal para ürettiklerini anlatan Denizli, şöyle anlatıyor öyküsünü:

İTÜ MÜHENDİSİ

1962'de İTÜ'den makine yüksek mühendisi olarak mezun oldum. Afyon Emirdağlıyım. İstanbul'a da okumaya gelmiştim. Stajımı Almanya'da yaptım. Sonra Askere gittim, geldim tekrar Almanya'ya gidebilirdim. Ancak, İstanbul'da kalıp bu ülke için bir şeyler yapmak istedim. Almanya'da staj görüp çalıştığım fabrikanın burada kısmi üretimi de vardı. Elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi yapılıyordu burada. Orada bir süre daha çalıştım. 1972'de üç ortak bir şirket kurduk. İlk başta buzdolabı içindeki soğutma sistemini yaptık. Sonra gaz ocağı yapan bir arkadaş ile ortak olduk. Daha sonra da pirinç bant dediğimiz sarı metal üretimine başladık. Böyle özel alaşımlarda uzmanlaştık. Elektrikli trenlerin havai hatları için de üretim yaptık. Sonra arkadaşlar işi bana devretmek istediler. Pirinç çubuk üretimine de başladık ve işimiz bir anda üç misline çıktı. Rahmetli Turgut Özal kapıları açınca iki sene para kazanamadık. İki kardeş kaldık şirkette.


PİRİNÇ, BAKIR VE BOZUK PARA

Böyle özel metallerde uzmanlaşınca, Türk bozuk paralarını üretme işine de girdik. Darphane ihaleye çıkıyordu. Biz de bunu yapabilecek kabiliyete sahiptik ve Türkiye'de firmaydık. 1990'lı yıllarda beri böyle bozuk para üretiyoruz. YTL çıkınca da çok büyük bir ihale açıldı ki 13 bin ton bozuk para üretilecekti, sektörde üç firma birleşip o ihaleyi de aldık. 50 kuruş ve 1 lirayı Almanlar aldı. Sonra 50 kuruş ve 1 lirayı da biz aldık. 4 yıl önce de yurt dışına açıldık.

FİLİPİNLER'E 3500 TON PARA İHRAÇ ETTİK

4 yıl önce Filipinler'de 3500 tonluk bozuk para ihalesini kazandık. Dünya genelindeki bütün rakiplerimiz oradaydı ve biz hepsini yendik. Alman, İngiliz, Kanadalı, Güney Koreli firmalar döküldü. Biz onların elinden 30 milyon dolarlık işi aldık. Ürettik ve teslim ettik. Bu sene yine orada 1350 ton ihale oldu onu da kazandık. Anı şekilde Kolombiya para ihalesini aldık. Sonra da Finlandiya, Makedonya ve Romanya ihalelerini aldık. Para işi böyle hep ihaleyle oluyor ama bir yerlerde hep oluyor. Biz de girip girip alıyoruz. Türk parasıyla ilgili de her yıl ortalama 2 bin tonluk ihale çıkıyor ve bin tonunu biz gerisini de yine bir Türk firması alıyor.

42 ÜLKEYE ÖZEL ALAŞIM SATIYORUZ

Bütün özel alaşımları üretir hale geldiklerini söyleyen Fehmi Denizli, "Ayrıca özel askeri malzemelerde kullanılan kartuş denilen küçük parçaları da yapıyoruz. Onu da ihraç ediyoruz. Milli Savunma izniyle çalışıyoruz. Tüm ürünlerimiz düşünürsek 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuz geçen sene 258 milyon liraydı. Yarısı ihracattan geldi. Bu yıl ihracat yüzde 50'yi de geçer. Çünkü yine büyük para ihaleleri aldık ki bu yıl 300-350 milyon lira ciro yaparız" diye konuşuyor.

ÇERKEZKÖY OSB'YE 30 MİLYONLUK FABRİKA

ALTEK Metal Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Denizli, Beylikdüzü'ndeki fabrikayı tamamen metal para üretimine tahsis edeceklerini belirtiyor ve Çerkez OSB içinde 26 bin metrekare alanda inşa ettikleri fabrikada bakır ve pirinç bantlar ile savunma sanayine dönük üretimlere yakında başlayacaklarını anlatıyor. Denizli, şöyle konuşuyor. "Yeni fabrikamız için 30 milyon TL'lik yatırım yaptık ki burada dökümhaneyi, haddeleri hepsini yeni kurduk. Eski fabrikadan hiçbir makine getirmedik. Şu anda ikisi de çalışıyor. Para işinde Filipinlere Bin 350 tonluk teslimatı Eylül sonuna kadar yapacağız ve bu ülkede 450 tonluk yeni bir ihaleye daha giriyoruz. Biz parayı resimsiz veriyoruz. İçini ayrı dışını ayrı veriyoruz onlar basıyor. Nikel, bakır ve çinko. Kolombiya darphanesi yetkilileri yeni fabrikamızı incelemeye geldi. Makedonya'da ikinci ihaleyi de yeni aldık." (Kaynak:Hürriyet)



Son Dakika Ekonomi Altı Ülkenin Metal Parasını Üretiyor, Beş Ülkeye 'Bozukluk' İhraç Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • ferit.: bu adam kendisinede istedigi kadar para basabilir oyleyse..kimsede buna kalpazan diyemez..ilginc bir is. 8 14 Yanıtla
  • duy devlet: Sahip çıkın bu adamlara yoksa İsrail ABD ve İngiliz ayanı kaydirir 21 0 Yanıtla
  • G.dogulu: Abim Canım kardesim ellerinde operim hep AKP icin bastin paralari aha su garibanida gor ben emekliyim kursamda haram yok sukur bundan sonra devlet malidir haramdir yaz ltfn 2 11 Yanıtla
  • ali isik: Bravo Afyon lu kardeşim 12 0 Yanıtla
  • DEĞİŞİK: helal be amcam, ajandayla işi bitiriyorsun :))))) 12 0 Yanıtla
  • vatansever: bravo adama,helalolsun. 5 0 Yanıtla
  • XX: yıllık ciro 258 milyon tl yani 258 trilyon acaba vergi ne kadar veriyor işçilik vergisi %42 oranı öbür gelir vergisi gibi 35/30/25 falan değil ne diyor ihaleler böyle oluyor ama bir yerlerde oluyor diyor kapatın darp haneyi olsun gitsin merkez bankası zaten ist taşındı verin altınlarıda üretsin. olsun gitsin ne gerek var darphane ve banka memurlarına birde banka kursun bassın basın piyasaya salsın. 1 3 Yanıtla
  • G.dogulu: Abim Canım kardesim ellerinde operim hep AKP icin bastin paralari aha su garibanida gor ben emekliyim kursamda haram yok sukur bundan sonra devlet malidir haramdir yaz ltfn 1 2 Yanıtla

Advertisement