Altın kemer yeni sahibine takıldı - Son Dakika
Spor

Altın kemer yeni sahibine takıldı

Altın kemer yeni sahibine takıldı

Son üç yılın başpehlivanı Ali Gürbüz'den dopingli çıkması nedeniyle alınan altın kemer, İsmail Balaban'a takıldı.

01.11.2013 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son üç yılın başpehlivanı Ali Gürbüz'den dopingli çıkması nedeniyle alınan altın kemer, İsmail Balaban'a takıldı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'le Er Meydanı'na gelen Balaban'ı, 50 yıllık Kırkpınar Başcazgırı Şükrü Kayabaş manileri, Kırkpınar davul zurna ekibi de ezgileriyle karşıladı.

Sedefçi, altın kemerin Balaban'a takılması için çayırda düzenlenen törende, Kırkpınar'ın Türk'ün yiğitliğinin, emeğinin, alın terinin sergilendiği bir yer olduğunu söyledi. 652 yıllık geçmişi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle daha da önem kazandığını vurgulayan Sedefçi, şöyle konuştu:

"20 yıldır Kırkpınar'a sahip çıkarak, UNESCO listesine sokmanın onurunu yaşıyorum. 652 yıl geçti aradan. Türkler'in Rumeli'ye çıkışından beri devam eden çok büyük bir gelenek. Bu gelenek UNESCO'ya girmesiyle Türk'ün malı olmaktan çıktı, artık dünyanın malı haline geldi. Bu yiğitler meydanından binlerce yiğit pehlivan geldi geçti. Her geçen sene de genç filizler çayıra çıkarak yiğitliklerini gösteriyor. Dileğim bu efsane geleneğin sonsuza dek sürmesidir."

-"Kırkpınar tarihinde ilk yaşanıyor"

Sedefçi, ebedi altın kemerin sahibi bir pehlivandan kemerin Kırkpınar tarihinde ilk kez alındığını söyledi. Bu duruma çok üzüldüğünü belirten Sedefçi, şöyle devam etti:

"Ben çok üzüldüm, Ali Gürbüz keşke dopingle gündeme gelmeseydi. Ben Ali'nin dopingle güreştiğine inanmıyordum ancak numunelerde doping çıktı. Alacağı 2 yıl güreşlerden men cezası çabuk geçecektir. 2 yıl sonra hakkıysa hakkını geri alır diye düşünüyorum. Yönetmelik gereği bugün kemeri İsmail Balaban'a veriyoruz. İnşallah bir daha böyle törenler yapmayız."

Antalya Konyaaltı Belediyesi Başkanı Böcek de Er Meydanı'nda buruk bir mutluluk yaşadığını ancak buruk sevincin yanında kemeri yine Antalya'ya götürmenin de heyecanını duyduklarını kaydetti.

-"Doping ata sporuna yakışmaz"

Balaban ise yağlı güreş adına üzücü bir olayla karşı karşıya kalındığı için tam anlamıyla mutluluk duyamadığını söyledi.

Altın kemeri güreşlerin bitimindeki törende takmayı çok istemesine rağmen yine de başpehlivan olmanın buruk sevincini yaşadığını belirten Balaban, "Altın kemerin ebedi sahibi olmak istiyorum" dedi.

Balaban, dopingin ata sporunda olmasının üzücü olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki yıllarda bu tür durumların olmamasını diliyorum. Doping ata sporuna yakışmaz" diye konuştu.

Son üç yılın başpehlivanı olması nedeniyle 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanan Ali Gürbüz'den alınan numunelerin dopingli çıkması nedeniyle altın kemeri ve başpehlivanlık unvanı geçen hafta kendisinden alınmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Altın kemer yeni sahibine takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı
    18:59 Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı

    Galatasaray Futbol Takımı, milli takım arasında Antalya'da kamp yaparken teknik ekip ve basın mensupları arasında maç düzenlendi. Teknik ekip, 13-3'lük skorla galip geldi ve Ali Yiğit Buruk 3 gol attı.

  • Ankara Dikmen Semtinde Mikser Kamyonu Devrildi, Sürücü Yaralandı
    18:55 Ankara Dikmen Semtinde Mikser Kamyonu Devrildi, Sürücü Yaralandı

    Ankara'nın Dikmen semtinde mikser kamyonu yokuşa dönmek isterken virajı alamayınca devrildi. Kazada kamyon sürücüsü Z. O. yaralandı. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücü, hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti
    18:44 Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti

    Sivasspor milli maçlar nedeniyle verilen arada Sivas Dört Eylül Futbol ile hazırlık maçında karşılaştı ve 3-0 galip geldi. Emre Gökay, Clinton N'jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle Sivasspor kazandı.

  • EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti
    18:35 EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti

    EMS Yapı Sivasspor, milli arada TFF 3. Lig takımlarından Sivas Dört Eylül Futbol AŞ ile yaptığı hazırlık maçını 3-0 kazandı. Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un sahaya sürdüğü ilk 11, Emre Gökay, N'Jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle galibiyeti elde etti.

  • Okan Buruk:
    18:28 Okan Buruk: "Sadece futbola odaklandık"

    Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, gündemdeki olayları dışarıda bıraktıklarını belirterek, "Benim işim ve oyuncularımın işi saha. Sadece futbola odaklandık" dedi.

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.


Advertisement