Altın Portakal'da Gezi Sansürü İddiası - Son Dakika
Güncel

Altın Portakal'da Gezi Sansürü İddiası

Altın Portakal\'da Gezi Sansürü İddiası

Altın Portakal Film Festivali'nde jürinin seçtiği Taksim Gezi Parkı olaylarını anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgesel yarışmadan çıkartıldı.

30.09.2014 16:42  Güncelleme: 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 51'incisi düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali'nde ön jürinin yarışma için seçtiği Taksim Gezi Parkı olaylarını anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgesel, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) hakaret ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen 125'inci ve 299'uncu maddelere aykırı olduğu gerekçesiyle yarışmadan çıkartıldı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yayımlayan Ulusal Belgesel Yarışması'nın Berke Baş, Ayşe Çetinbaş, Seray Genç'ten oluşan ön jürisi, festivale başvuran belgesel filmler arasından kendilerinden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduklarını ve festival yönetimine bildirdiklerini dile getirdi.

Fakat festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş oldukları 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin 'Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci ve 299'uncu maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği' gerekçesiyle yarışmadan çıkarılmış olduğunu öğrendiklerinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biz ön jüri olarak, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak niteliyoruz. Böyle bir durumu kabul edilemez bulduğumuzu festival yönetimi ile paylaşmamıza ve bu durumun düzeltilmesini talep etmemize rağmen, festival yönetimi bu kararını değiştirmemiştir. Bu şartlarda, böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı ifade ederek bu kararı tanımıyoruz."

BELGESEL, İSTANBUL FİLM FESTİVALİ'NDE YARIŞTI

Reyan Tuvi'nin TCK'ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilen 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgesel çalışması Taksim Gezi Parkı olaylarını anlatıyor. Şair Adnan Yücel'in özellikle soy siyaset içinde ezbere bilinen şiiriyle aynı adı taşıyan belgesel İstanbul Kültür Sanat Vakıfı'nın (İKSV) 5 - 20 Nisan tarihleri arasında düzenlediği 33'üncü İstanbul Film Festivali'nde de yarıştı. Filmin tanıtımında şu ifadeler yer alıyor:

" Türkiye, tarihinin en görkemli sivil ayaklanmalarından birine 2013 Mayıs'ının son günlerinde İstanbul'un kalbi Taksim Meydanı'nda şahit oldu. Şehrin merkezinde son yeşil alan olan Gezi Parkı'nın bulunduğu yere tarihi bir kışla ve alışveriş merkezi yapılması için ağaçların dozerlerle sökülmesiyle başlatılan yıkım, milyonlarca insanı sokağa döktü. Film, bu toprakların mozaiğini oluşturan ve Gezi'de yerini alan farklı yaşam tarzlarına ve ideolojilere sahip karakterlerin, kaderlerini değiştirme içgüdüsüyle, yeryüzünü nasıl hayal ediyorlarsa Gezi'de de öyle bir dünya kurmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor."

47'NCİ ALTIN PORTAKAL'IN ÖDÜLLÜ YÖNETMENİ

Yönetmen Reyan Tuvi, 47'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Ofsayt' isimli belgeseliyle 'En İyi İlk Belgesel' ödülünü Erdem Murat Çelikler'in yönetmenliğini yaptığı 'Herkes Uyurken' isimli belgesiyle paylaşmıştı. Yönetmen Tuvi ödülünü gözaltında öldürülenlere adamıştı.

KİM NE DEMİŞTİ?

Bu yıl 51'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Taksim Gezi Parkı olaylarını konu alacak bir filmin aday olup olamayacağı festival hazırlıklarının başladığı ilk günden itibaren sorulan soruların başında yer aldı. Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu'nda festivalin Elif Dağdeviren yönetimindeki yeni ekibiyle basının karşısına çıkan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, "Sanatsal niteliği karşıladığı takdirde mesela Gezi'yi anlatan bir film yarışmaya kabul edilecek mi?" sorusuna "Sanat her zaman siyasetin üstündedir. Benim bu konuda bir tasarrufum olmayacağını herkes bilir. Siyasi bir yapıya sahip diye festivalden men edemeyiz. Bizim kapımız herkese açık" diye yanıtlamıştı.

Altın Portakal Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren ise Antalya'da Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin konuğu olarak katıldığı kahvaltıda Altın Portakal ve siyaset ilişkisini, "Film festivalinin en ciddi ayrıcalığı politikadan ırak durmasıdır. Politika olur fakat ekranda olur, izler, menfaat tartışırsınız. Festival sorumlularının eline mikrofonu alıp siyaset yapması kadar hata bir şey olamaz. O süre festival festivallikten çıkıyor. Şimdi biz vakayı saha açısından sinemaya kilitlemiş durumdayız" diye açıklamıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Portakal'da Gezi Sansürü İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement