Erdoğan'ın Çağrısı Doping Etkisi Yarattı! Altın Satışları Üçe Katladı - Son Dakika
Ekonomi

Erdoğan'ın Çağrısı Doping Etkisi Yarattı! Altın Satışları Üçe Katladı

Altın satışları bir haftada üçe katlanırken, yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor. Piyasada en çok gram altına talep var.

08.12.2016 09:31  Güncelleme: 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı'nın doları altına çevirme çağrısı ve MB'nin altın alım kararı kuyum sektöründe doping etkisi yarattı. Altın satışları bir haftada üçe katlanırken yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizi olanlardan parasını bozdurup altın ya da TL'ye çevirme çağrısı, ardından da Merkez Bankası'nın tasarruf oranlarını artırmak için fiziksel altın alımına başlama kararı kuyum sektörünü harekete geçirdi. Dövizini bozduran vatandaş altına hücum etti. Perakende altın satışları bir haftada üçe katladı. Merkez Bankası'nın (MB) kararıyla da yastık altındaki 55 ton altının ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

"3-4 AYDA FARKIN KAPANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Sabah'ın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, "Altın fiyatlarının yükselmesi ve pompalanan tedirginlik nedeniyle insanlar yatırım yapmaktan çekiniyordu. 2015'te yaklaşık 200 ton altın satılmıştı. Bu yılın ilk 11 ayında geçen yıla oranla yüzde 30'luk bir gerileme vardı. Bu çağrıyla birlikte önümüzdeki 3-4 ayda farkın kapanacağını düşünüyoruz." dedi.

GRAM ALTINA YOĞUN BİR TALEP VAR, PİYASADA BULMAK ZORLAŞTI

İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki de çağrıyla birlikte kuyum perakendesinde ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, satışların bir haftada üçe katlandığını söyledi. Tiryaki, "İstanbul'da haftalık ortalama 2.5 ton altın satılırken çağrı sonrası bu oran 7 tona kadar çıktı." diye konuştu. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler ise Kapalıçarşı'da ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, şunları anlattı: "Gram altına yoğun bir talep var. Piyasada gram altın bulmak zorlaştı."

200 MİLYAR TL YASTIK ALTINDA

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Merkez Bankası'nın kararıyla birlikte 4 yılda toplanan yastık altı 55 ton altının bir yılda ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi. 55 ton altının 200 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğunu aktaran Halaç, "Bunun kayıt altına alınmasıyla, yurtdışındaki gelişme ve döviz kuru dalgalanmalarına karşı ülke ekonomisinin kırılganlığı azalır." dedi. Halaç, halka yeterli bilgilendirme yapılmadığı için altınların atıl vaziyette beklediğine dikkat çekti. "Bankaların altın hesaplarına vereceği faiz ya da kâr payını artırması gerekiyor." diyen Halaç, şunları anlattı: "Altının büyük kısmı kiralık kasalarda saklanıyor. Bunun ekonomiye katkısı olmuyor. Bu nedenle bankalar müşterilerine mevduat hesabını anlatmalı ve geçmeleri için teşvik etmeli."

Erdoğan\'ın Çağrısı Doping Etkisi Yarattı! Altın Satışları Üçe Katladı

Son Dakika Ekonomi Erdoğan'ın Çağrısı Doping Etkisi Yarattı! Altın Satışları Üçe Katladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih Erbakan:
    11:55 Fatih Erbakan: "Türkiye'nin Bir Beka Sorunu Varsa, Emeklinin, Asgari Ücretlinin, Çiftçinin Beka Sorunudur"

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.

  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.


Advertisement